Sanoraama.fi on Nettisanomat.com-sivuston kopiosivusto.
POISTOT (HO 19.11.2015)

edellinen  seuraava  UUSIN

Nettisanomat maanantaina 2008-07-28.
Ronja rövardotter - ryövärintytär TV1:ssä maanantaina 2008-07-28 klo 22.20.

"... Tage Danielsson som gav sig i kast med den medeltida skrönan om rumpnissar, vildvittor och andra trolltyg. ...
Danielsson gör rätt och slätt ett fantastisk arbete. Det är skjojfriskt och mustigt, lyrisk och fantasieggande. Plus att Lindgren, som också signerat filmmanuset, vägrar att sopa det underliggande allvaret undan mattan."

Krister Uggeldahl. HBL måndag 28 juli 2008.

Muistikuva Astrid Lindgrenista ja Ronjasta.

Kesällä 1984 Tukholmassa lasten elokuvien festivaaleilla esitettiin katkelmia juuri valmistumassa olevasta Ronja Ryövärintyttärestä. Mieleeni jäivät erityisesti peikkokohtaukset.

Ohjaaja Tage Danielsson kertoi ja Astrid Lindgren hyväksyi näkemänsä antaen ohjaajalle ystävällisesti täyden tukensa.

Tilaisuuden päättyessä yleisö taputti seisaalleen nousten kirjailijattarelle.

Pertti Manninen
 

Nettisanomat torstaina 2002-01-31  
Astrid Lindgren
1907-2002

Syntymäpäiväonnittelut Erikalle!

guardian.co.uk,  Sunday July 27 2008
Turkey: At least 13 killed in two explosions in Istanbul
Sastre sweeps to processional Tour de France victory

The Observer, Sunday July 27 2008
Karadzic lawyers fight extradition
'I am waiting. No one has ever said sorry'

Kirvesmies  -  Yksityisopetusta suomessa,englannissa ja ruotsissa  -  Asunto Oulusta mahd. pian -  A
loita kosmetiikanmyynti  -  Huoneistoremontit ym. - Haussa saunallinen kaksio tai pieni kolmio Laajasalosta (myös Jollas)  -  Vuokraa majoitusta Jyväskylästä!

Sonera-kirjan kirjoittajaa yritetään jälleen selvittää.  - Minne hävisivät Soneran rahat? Jaksot: Relanderin sisäpiiri & 2 Sonera-kuplan rakentaminen. Relanderille 100 miljoonaa (Kaj-Erik Relander, Juha Varelius, Henri Harmia, Jan Werner, Jari Jaakkola, Maire Laitinen, Markku Talonen, Niklas Sonkin, Jane Moilanen, Kim Ignatius, Jarmo Leppiniemi, Harri Vatanen, Gustavsson, Antti Vasara, Veikko Hara, Jari Mielonen, Paavo Kosonen, Juha Pentti, Gary Hamel).  Lue!
 
Kesän hyvä teko - Opeta lapsi uimaan!   phuket.fi     arsedel.fi
Midnight Sun Restaurant Patong Kata 

 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto Soneran rahat? - Väitepäätös  - PalokärkiKaradzic - "Laukaasta, Laukaaseen" 

  N:o 830. Perjantai  2008-07-25   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
Helteisenä päivänä muutama kilometri Helsingin keskustasta pohjoiseen. 12 kuvaa tänään perjantaina 2008-07-25. Valikoima. Kuvat: Pertti Manninen iltapäivällä puoli kahden jälkeen.
"Helteisenä päivänä muutama kilometri Helsingin keskustasta pohjoiseen." 12 kuvaa tänään perjantaina iltapäivällä puoli kahden jälkeen (kuvat 1-8) ja neljän jälkeen (kuvat9-12). Kuvat: Pertti Manninen. Katso!


Yllättävä käänne Jyväskylän Kettusen erorahajupakassa!
Uusi kaupungin lakimies esittää kunnanhallitukselle, että sopimuksen lainvoimaisuusvaatimuspykälä kumotaan toteamuksella, että se ei ole enää voimassa! Jupakka on nyt muuttunut valtakunnalliseksi, koska näillä uusilla ehdotuksilla yritetään pelastaa Kokoomuksen nykyinen varapuheenjohtaja Henna Virkkunen! Lue kaupungin lakimiehen Annaliisa Lehtisen huimat sekoittamisehdotukset (12 kpl)! Kaupunginhallituksen kokouksen 2008-07-28 esityslista, pykälä 273.
Playtime = yritys selvittää sotkua. Nettisanomat tiistaina 2008-07-01.





Pohjustukseksi Nettisanomien tätä asiaa koskeva pääkirjoitus tiistaina 2008-07-01.  Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Tulikin kertomus Kettusesta.

Pääkirjoitus. Kaikki kusetti kaikkia!

KHO päätti 2006, että eroraha oli laiton. Kaupunginvaltuusto päätti, että ei peritä takaisin. KHO päätti tänään, että päätös siitä, että ei peritä takaisin oli laiton. Tässä siis ollaan. Kusessa.

Kettunen kusetti kaupunkia.

Ex-kaupunginjohtaja ja hänen lakimiehensä tekivät ilmeisen tarkoituksella ainakin kaksi sekavaa toisestaan poikkeavaa sopimusta, joita nyt on siis taas ruvettava tutkimaan. Viimeinen on tietenkin voimassa. Tärkeintä oli tehdä juttu niin sekavaksi, ettei sitä pystytä selvittämään nahkurin orsillakaan, oikeasti.

Kaupunki kusetti Kettusta.

Näinkin voi olla, että ajateltiin jollakin tavalla päästävän eroon taakaksi käyneestä helsinkiläistyneestä työnsä laiminlyöjästä. Tarkoitushan saavutettiin, sillä onhan Kettunen ollut pois nurkista jo viisi vuotta ja varmaan pitemmänkin ajan!

Keskisuomalainen kusetti kansaa.

Vastenmielisin piirre on ollut Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen, joka ryhtyi puolustelemaan laittomuuksia. Liike-elämässä annetaan potkuja ja kädenpuristuksia, tietenkin myös julkishallinnossa, mutta siellä on sentään säännöt, että kaiken pitäisi sujua jotenkin säällisesti.

Laatikainen kirjoitti: 
"Vaihtoehtona oli sivistynyt ero tai kaupunginjohtajan potkaiseminen virastaan äänekkäällä kansalaisia jakavalla maratonriidalla, joka olisi haitannut Jyväskylän myönteistä ja rakentavaa imagoa. Se olisi ollut moukkamaista todella paljon myönteistä aikaansaanutta kaupunginjohtajaa kohtaan. Jyväskylän seudun ja maakunnan yleisen edun mukaista oli ehdottomasti menetellä juuri siten kuin kaupunginhallitus yksissä miehin ja naisin teki. Se ei työntänyt päätään vastuuttomuuden pensaaseen eikä suostumut vuosien pituiseen kaupungin henkiseen halvaantumiseen. Virhe tehtiin varmaan silloin, kun asia ryhdyttiin kaunistelemaan. Kaupunginjohtajan tilaa ei puhuttu halki vaan hyssyteltiin ja pumpulisoitiin. Oltiin korrekteja niin kuin vanhassa seminaariyhteisössä on pöytätavoiksi opetettu."  Päätoimittaja Erkki Laatikainen. Keskisuomalainen lauantaina 02.04.2005.

Tässä kaikki pähkinänkuoressa. Kettusen vuosikausia jatkunut hyssyttely lehdessä sai kruununsa. Ja taas kohotetaan Jyväskylän imagoa!

Tiistaina 2008-07-01. Pertti Manninen, päätoimittaja, Nettisanomat
.
Playtime = yritys selvittää sotkua. Kymmeniä linkkejä.  Nettisanomat tiistaina 2008-07-01.
Kettuskusetus senkun jatkuu. Ilta-sanomien pääkirjoitus. Keskisuomalaisen ja Suur-Jyväskylän lehden juttuja ja mielipidekirjoitus. Nettisanomat torstaina 2008-07-10.

Pohjustukseksi jonkinlainen tilannekatsaus vuodelta 2005.

Nettisanomat torstaina 21. huhtikuuta 2005.  "Suomalainen todellisuus". 
Huhtikuussa 2005.
Jyväskylä: Pekka Kettunen. Erorahan käsittely. Tilanne tänään!

Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005.  Valtuusto pui Kettusta toukokuussa. Sivu1. & Sivu2.
Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa. Sivu 3.

Lue myös!
 
"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?"  1999/09/09/netti0709.htm#eikosita
Kummallista kunniaa. 2000/08/03/kunniatohtori.htm
Onko Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen hyssyttelyn uhri?  2000/11/16/etusivu.htm 
Kettunen vittuilijasta eetikoksi.  2002/03/14/kettunen.htm 
Pekka Kettunen ja potkut.  2004/08/03/kettunen.htm 
"Ikuisesti pimentoon".  Kuva.  2005/03/17/funkkisjyvaskyla.htm 
Läpinäkyvää journalismia: "Kettusen eroraha perusteeton."  2005/03/28/etusivu.htm
Saivarteleva hallinto-oikeus. 2005/04/05/etusivu.htm

Jatkuu myös tällä sivulla!

Helteisenä päivänä muutama kilometri Helsingin keskustasta pohjoiseen. 12 kuvaa tänään perjantaina 2008-07-25. Valikoima. Kuvat: Pertti Manninen iltapäivällä puoli kahden jälkeen.
Varis varjossa. Kivihaka - Kiperä käännös. Mannerheimintien loppu - Kiireinen kahvikuppi. Pikku-Huopalahti - Pikkuinen potkulauta. Tilkka, Sanitäärin katu - Reipas rullaaja. Tilkka, Mannerheimintie - Makoisaa menoa. Töölö, Mannerheimintie - Kahdeksaatoista katsellen. Eläintarha, Pohjoinen Stadiontie - Keidas kutsuu. Uimastadion. Eläintarha, Hammarskjöldintie  - Freesejä frakkeja. Töölö, Nordenskiöldinkatu. - Hohtava Hummer. Töölö, Mannerheimintie - Kirkkaat kiskot. Meilahti, Mannerheimintie - Kohta kotona. Pikku Huopalahti, Korppaanmäentie. "Helteisenä päivänä muutama kilometri Helsingin keskustasta pohjoiseen." 12 kuvaa tänään perjantaina iltapäivällä puoli kahden jälkeen (kuvat 1-8) ja neljän jälkeen (kuvat9-12). Kuvat: Pertti Manninen. Isonna!


Yllättävä käänne Jyväskylän Kettusen erorahajupakassa!
Uusi kaupungin lakimies esittää kunnanhallitukselle, että sopimuksen lainvoimaisuusvaatimuspykälä kumotaan toteamuksella, että se ei ole enää voimassa! Jupakka on nyt muuttunut valtakunnalliseksi, koska näillä uusilla ehdotuksilla yritetään pelastaa Kokoomuksen nykyinen varapuheenjohtaja Henna Virkkunen! Lue kaupungin lakimiehen Annaliisa Lehtisen huimat sekoittamisehdotukset (12 kpl)! Kaupunginhallituksen kokouksen 2008-07-28 esityslista, pykälä 273.
Playtime = yritys selvittää sotkua. Kymmeniä linkkejä.  Nettisanomat tiistaina 2008-07-01.
Kettuskusetus senkun jatkuu. Ilta-sanomien pääkirjoitus. Keskisuomalaisen juttuja ja mielipidekirjoitus. Nettisanomat torstaina 2008-07-10.

Kaupunginhallituksen kokouksen 2008-07-28 esityslista, pykälässä 273, kaupunginlakimies Annaliisa Lehtinen:

7. Sopimuksen noudattamisella on huomattava juridinen merkitys

 Pidän kestämättömänä hallinto-oikeuden väitettä siitä, että sillä seikalla, että osapuolet ovat noudattaneet sopimusta, ei olisi oikeudellista merkitystä.

 Sopimusoikeudellisesti noudattamisella on huomattava relevanssi. Sopimuksen noudattamisella voidaan aikaansaada jopa pätemättömän sopimuksen pätevöityminen. Sopimuksen noudattaminen yhdessä ajan kulumisen kanssa on omiaan korostamaan myös hallinnollisen luottamuksensuojan periaatteen merkitystä.

 Kaupunginhallitus on päättänyt noudattaa Kettusen kanssa tehtyä sopimusta odottamatta sen hyväksymiseen liittyvän päätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Varsinaisessa sopimustekstissä oli todettu, että sopimuksen voimaantulo (=sitovuus) edellyttää sen hyväksymistä koskevan kaupunginhallituksen päätöksen lainvoimaisuutta. Kummankin osapuolen tosiasiallinen käyttäytyminen ja sopimuksen molemminpuolinen noudattaminen on poistanut kyseisen lainvoimaisuusklausuulin merkityksen. Kettunen on irtisanoutunut kaupunginjohtajan tehtävästä pysyvästi ja kaupunki on maksanut irtisanoutumisen edellytyksenä olleen rahallisen korvauksen. Osapuolet sitoutuivat sopimukseen toimittuaan sen edellyttämällä tavalla. Tämä asiaintila on sopimuksen päättämisen jälkeen vallinnut useiden vuosien ajan.

 Erorahasopimus on sopijapuolten käyttäytymisen johdosta tullut osapuolia välittömästi sitovaksi. Osapuolten käyttäytyminen on toisin sanoen syrjäyttänyt sopimustekstin sisällön. Jos katsottaisiin, että näin ei voisi tapahtua, olisivat viimeistään ajan kuluminen ja osapuolten molemminpuolinen passiivisuus poistaneet oikeuden vedota pätemättömyyteen lainvoimaisuuden puuttumisesta johtuen. Osapuolet ovat tähän asti luottaneet sopimuksen molemminpuoliseen sitovuuteen. Sopimuksen voimassaoloon ja sitovuuteen ei ole täytäntöönpanon ja sopimuksen noudattamisen aikana tehty mitään varaumia. (KKO 6.9.2007 nro 1857).

 Takaisinperintään ryhtyminen merkitsee sopimusrikkomusta kaupungin taholta ja loukkaa samalla Kettusen kuntalain mukaista oikeutta pysyä kunnanjohtajan virassa tilanteessa, jossa erorahan maksaminen oli irtisanoutumisen edellytys. Korkein hallinto-oikeushan on todennut, että Kettusen irtisanomiselle ei ole ollut kuntalain 25 §:n mukaista perustetta.

 Kettunen on edellyttänyt erorahan maksamista irtisanoutumisensa ehdoksi. Mahdollinen erorahan takaisinvaatiminen saattaisi oikeuttaa hänet riitauttamaan itse irtisanoutumisenkin. Huonoimmassa tapauksessa kaupunki maksaisi Kettuselle korvausta sopimuksenmukaista määrää huomattavasti enemmän.

Kaupunginhallituksen kokouksen 2008-07-28 esityslista, pykälä 273 kokonaan


Pohjustukseksi jonkinlainen tilannekatsaus vuodelta 2005.

Nettisanomat torstaina 21. huhtikuuta 2005.  "Suomalainen todellisuus". 
Huhtikuussa 2005.
Jyväskylä: Pekka Kettunen. Erorahan käsittely. Tilanne tänään!

Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005.  Valtuusto pui Kettusta toukokuussa. Sivu1. & Sivu2.
Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa. Sivu 3.

Lue myös!
 
"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?"  1999/09/09/netti0709.htm#eikosita
Kummallista kunniaa. 2000/08/03/kunniatohtori.htm
Onko Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen hyssyttelyn uhri?  2000/11/16/etusivu.htm 
Kettunen vittuilijasta eetikoksi.  2002/03/14/kettunen.htm 
Pekka Kettunen ja potkut.  2004/08/03/kettunen.htm 
"Ikuisesti pimentoon".  Kuva.  2005/03/17/funkkisjyvaskyla.htm 
Läpinäkyvää journalismia: "Kettusen eroraha perusteeton."  2005/03/28/etusivu.htm
Saivarteleva hallinto-oikeus. 2005/04/05/etusivu.htm

 Nettisanomat N:o 821. Torstai  2008-07-10
Kettus-kusetus senkun jatkuu! 

"Kettusen erorahajupakka kiusaa yhä Jyväskylää". Helsinki. Ilta-Sanomat eilen keskiviikkona 2008-07-09. Kuva Pertti Manninen

  N:o 821. Torstai  2008-07-10
Kettus-kusetus senkun jatkuu! 


Kettusen jupakka ylittää kohtuuden.

Pääkirjoitus. KSML.fi  keskiviikkona 2008-07-02. Päätoimittaja on Erkki Laatikainen.



Juristit kirjoittavat hintavan laskun.

Päätoimittajan kolumni. Erkki Laatikainen. KSML.fi lauantaina 2008-07-05.


Kettusen erorahan käsittelyä lykättiin.

KSML.fi  tiistaina 2008-07-08.


Toimivalta ylitettiin.

Suur-Jyväskylän lehti  keskiviikkona 2008-07-02. Pääkirjoitus. Päätoimittaja on Tapani Markkanen.


Kettusen eroraha menee takaisinperintään.

Suur-Jyväskylän lehti  keskiviikkona 2008-07-02.
Kettus-kusetus senkun jatkuu!
Nettisanomat torstaina 2008-07-10.

 Kuvateksti: Pekka Kettunen jätti Jyväskylän kaupunginjohtajan viran taakseen huhtikuun lopussa 2004. Kuva: Jaana Kautto.

Keskisuomalainen torstaina 2008-07-10. Puheenvuorot. Jukka Ammondt.

Kettunen ja Keljonlahti 

Pekka Kettusen eroraha on noussut jälleen valtakunnallisten uutiskanavien ykkösaiheiden joukkoon. Ne toimenpiteet, joihin kaupunginhallitus 8.12.2003 ryhtyi Kettusen omasta tahdostaan tapahtuneen irtisanoutumisen vuoksi, ovat osoittautuneet Jyväskylän kunnallispoliittisen maineen kannalta onnettomiksi ratkaisuiksi.

Kaupunginhallitus oli korvauksesta päättäessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on ollut käytettävissä ja näin ylittänyt toimivaltansa, kuten Hämeenlinnan hallinto-oikeus totesi päätöksessään keväällä 2005 ja jonka KHO päätöksessään 6.6.2006 vahvisti.


Kun Jyväskylän kaupunginvaltuusto 15.1 2007 taipui äänin 40-17 kaupunginhallituksen esitykseen erorahan perimättä jättämisestä, käynnistyi uusi näytelmä Kettus-draamojen sarjassa.


Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi 27.6.2008 kaupunginvaltuuston päätöksen ja näin myös kaupunginvaltuusto oli ylittänyt toimivaltansa. Klassisen draaman kaavioon suhteutettuna tämä uusi vaihe merkitsee toimintaa kiihdyttävän kohdan ilmaantumista nyt käynnistyneeseen uuteen näytelmään.


Elämme siis Kettus-draamassa nousevaa toiminnan vaihetta, johon kuuluu runsas esillä olo valtakunnallisessa mediassa. Se luo jännitettä ja nostaa draamassa tarvittavat voimat ja vastavoimat esiin kärjistäen niitä.


Tilanteeseen sopii erinomaisesti myös asian pöydälle jättäminen kaupunginhallituksen kokouksessa. Näin on draamaan noussut myös keskeinen jännitysmomentti, aika. Minkälaiseen ratkaisuun päädytään Kettusen erorahan perimisasiassa kolmen viikon kuluessa?


Nyt siis valmistellaan käännekohtaa, jonka myötä draaman perustilanne muuttuu ja ainekset näytelmän loppuratkaisulle ovat valmiina.


Kettus-rahat ovat nappikauppaa


Kettusen erorahajupakkaa on kiintoisaa verrata mittasuhteiltaan jättiläismäiseen Keljonlahden voimalainvestointiin. Hankkeen inhimilliset ja luontoon kohdistuneet mittasuhteet ovat tulleet surullisella tavalla esiin. Keljonkankaan asukkaat ovat joutuneet todistamaan terveysriskeille altistuneina rakennustyömaan eri vaiheiden myötä luonnon tuhoutumista. Se tulee jatkumaan myös Keski-Suomen yhä vähälukuisemmilla luonnontilaisilla soilla, mikäli voimalaitossuunnitelmat kaikesta huolimatta toteutetaan.


Keljonlahden suurvoimalan taloudellisten riskien rinnalla parinsadan tuhannen euron Kettus-rahat ovat valitettavasti vain nappikauppaa.


Turvetta eli käytännössä fossiilista polttoainetta pääasiallisesti energialähteenään käyttävä Keljonlahti on jo lähtökohtaisesti ajastaan jäljessä oleva suurhanke. Samaan aikaan, kun Keljonlahtea rakennetaan, uusiutuviin energiamuotoihin tehtyjen investointien määrää kasvoi viime vuonna YK:n ympäristöohjelman UNEPin tilastojen mukaan 60 prosentilla. Investoinnit uusiutuviin energiamuotoihin nousevat UNEPin ennusteiden mukaan moninkertaisesti vuoteen 2012 mennessä.


Keljonlahden vastaus ilmastopoliittisiin haasteisiin kolmannelle päästökauppakaudelle siirryttäessä on sitä vastoin tyly. Jyväskylän Energian ilmoittama miljoonan hiilidioksiditonnin päästöoikeuksien tarve vuodessa tulee todella kalliiksi, sillä tämän draaman vastavoimana ei ole Kettunen, vaan yhä tiukkenevat maailmanlaajuiset pyrkimykset hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi ja EU:n komission tiukka rooli rajoitusten läpiviemiseksi.


JUKKA AMMONDT kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Suuri erorahanumero. Nettisanomat tiistaina 2008-07-01. Lue!
Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Lue pääkirjoitus! Tulikin kertomus Kettusesta. Lue!


Nettisanomat N:o 819. Tiistai 2008-07-01 

Pohjustukseksi jonkinlainen tilannekatsaus vuodelta 2005. Nettisanomat torstaina 21. huhtikuuta 2005.  Numero 345.
 

Lopputulos?  PK pitää $$$. KH2005 pyörittää KV2005. Valitus mitätöityy.  Vastuu karkaa. $$$ kaupungin pussista ja sitten konjakille!  22.04.05 PM. (20.04.05).  "PlayTime un film de jacques tati".

"Suomalainen todellisuus".  

Jyväskylä: Pekka Kettunen. Erorahan käsittely. Tilanne tänään!
KV2003
IRTI - KH2003 - PÄÄTÖS - $$$
VALITUS - HHO - KHO - ???
KV2003 - KH2005 - VASTUUVAPAUS


Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005. Jyväskylän seutu. Valtuusto pui Kettusta toukokuussa. Jyväskylä Sari Kakkori.

"Jyväskylän kaupunginvaltuusto saa toukokuussa "todettavakseen", että entinen kaupunginjohtaja Pekka Kettunen menetti mahdollisuudet hoitaa menestyksekkäästi kaupunginjohtajan virkaa.

Vuoden alusta saakka toimineessa kaupunginvaltuustossa on 23 sellaista jäsentä, jotka eivät olleet edellisen valtuuston jäseniä. Kaupunginvaltuuston jäsenmäärä on 59.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Henna Virkkunen (kok.) ei näe asetelmassa mitään ongelmaa sen suhteen, että näinkin suuri osa valtuutetuista ei ollut lainkaan mukana kuvioissa Kettusen viimeisinä virkavuosina.

- Valtuusto on valtuusto ja hallitus on hallitus. Kaupunginhallituksen ei olisi ollut välttämätöntä tuoda asiaa valtuustolle, mutta näin haluttiin toimia. Jos valtuusto toukokuussa hyväksyy kaupunginhallituksen toimet tässä asiassa, voimme kesäkuussa myös myöntää täyden vastuuvapauden viime vuoden tilinpäätöksestä.

Virkkusen oma näkemys on, ettei Kettus-asiaa olisi ollut tarpeen tuoda enää valtuustolle. Hän muistuttaa, että edellinen valtuusto jo kertaalleen antoi tuen kaupunginhallituksen toimille. Tämä tapahtui, kun valtuutettu Juhani Matilainen (kesk.) teki tammikuussa 2004 valtuustoaloitteen.  ... "  Jatkuu sivulla 2!

Lue myös!  Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa. Sivulla 3!

Jujuhan on tili- ja vastuuvapauden myöntämisessä, nyt!  Kaikki muu on kosmetiikkaa! 
Nettisanomat, Pertti Manninen torstaina 21.04.2005. Tämä oli pääkirjoitus, nyt!

Sivu 2.

"Suomalainen todellisuus".  

Jyväskylä: Pekka Kettunen. Erorahan käsittely. Tilanne tänään!

KV2003
IRTI - KH2003 - PÄÄTÖS - $$$
VALITUS - HHO - KHO - ???
KV2003 - KH2005 - VASTUUVAPAUS


Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005. Jyväskylän seutu. Valtuusto pui Kettusta toukokuussa. Jyväskylä Sari Kakkori.

Jatkoa sivulta 1.

"Siinä ehdotettiin tilapäisen valiokunnan perustamista tutkimaan kaupunginhallituksen toimia koskien Kettusen erorahan maksua, suuruutta ja perusteita.

Valtuusto hylkäsi ehdotuksen maaliskuussa 2004 vain kuuden valtuutetun kannatettua valiokunnan perustamista.

- Ehkä tämä keskustelu valtuustossa on hyvä käydä nyt ja sitten voimme sulkea kirjan kannet tältä osin ja jäädä rauhassa odottamaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä toteaa Virkkunen.

Jyväskylän kaupunginhallitus hakee muutosta Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen Kettusen eroraha-asiassa. HHO katsoi, ettei 200 000 euron erorahan maksamiselle ollut perusteita. Asian esittelijä HHO:ssa oli eri mieltä, mikä vahvisti useiden poliitikkojen mielipidettä siitä, että asiasta on syytä valittaa vielä korkeimpaan asteeseen.

Kuvateksti: - Ehkä tämä keskustelu valtuustossa on hyvä käydä nyt, toteaa puheenjohtaja Henna Virkkunen.
"  Tämä oli jatkoa sivulta 1.

Lue myös!  Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa.
Sivulla 3!

Jujuhan on tili- ja vastuuvapauden myöntämisessä, nyt!  Kaikki muu on kosmetiikkaa!  Nettisanomat, Pertti Manninen torstaina 21.04.2005. Tämä oli pääkirjoitus, nyt!



Sivu 3.

KV2003
IRTI - KH2003 - PÄÄTÖS - $$$
VALITUS - HHO - KHO - ???
KV2003 - KH2005 - VASTUUVAPAUS
Lopputulos?  PK pitää $$$. KH2005 pyörittää KV2005. Valitus mitätöityy.  Vastuu karkaa. $$$ kaupungin pussista ja sitten konjakille! 22.04.05 PM. (20.04.05).  "PlayTime un film de jacques tati".


Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005. Jyväskylän seutu. Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa.

Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa. Jyväskylä Eeva Salminen.

"Suomen kommunistisen puolueen Jyväskylän piirijärjestö vaatii Jyväskylän kaupunginhallituksen eroa. Järjestö katsoo, että kaupunginhallitus jatkaa pienen piirin vallankäyttöä ja viittaa kintaalla kuntalaisten mielipiteille.

Piirijärjestö viittaa siihen, että j-kaupunginhallitus on päättänyt valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä kumota entiselle kaupunginjohtajalle Pekka Kettuselle sovitun erorahan maksupäätöksen.

Sen päätöksen teki edellinen kaupunginhallitus.

- Valituspäätöksellään myös nykyinen kaupunginhallitus ilmaisee hyväksyvänsä edellisen kaupunginhallituksen päätöksen, toteaa piirijärjestö.

Hallinto-oikeus totesi maaliskuussa kaupunginhallituksen ylittäneen toimivaltansa maksaessaan Kettuselle 200 000 euron erorahan.

Piirijärjestö luonnehtii demokratian irvikuvaksi kaupunginhallituksen tekemää ehdotusta siitä, että nykyinen kaupunginvaltuusto antaisi “synninpäästön” edellisen hallituksen toimista.

- Nykyisten päättäjien ei ole syytä selitellä eikä peitellä edeltäjiensä virheitä. Kunkin tulee itse ottaa vastuu päätöksistään. Mielestämme nykyinen valtuusto ei edes voi ottaa kantaa edellisen valtuuston puolesta Kettusen luottamukseen, toteaa piirijärjestö.

- Vaadimme kaupunginhallitusta perumaan päätöksensä valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä ja sen sijaan perivän perusteetta maksetut rahat takaisin. Muussa tapauksessa hallitus ei nauti kuntalaisten luottamusta ja sen on erottava."

Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005. (Lihavointi nettisamien).

Kommentti:  

KV2003
IRTI - KH2003 - PÄÄTÖS - $$$
VALITUS - HHO - KHO - ???
KV2003 - KH2005 - VASTUUVAPAUS
Lopputulos?  PK pitää $$$. KH2005 pyörittää KV2005. Valitus mitätöityy.  Vastuu karkaa. $$$ kaupungin pussista ja sitten konjakille! 22.04.05 PM. (20.04.05).  "PlayTime un film de jacques tati".


Jujuhan on tili- ja vastuuvapauden myöntämisessä, nyt!  Kaikki muu on kosmetiikkaa!
  Nettisanomat, Pertti Manninen torstaina 21.04.2005. Tämä oli pääkirjoitus, nyt!

Lue myös!  Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005. Jyväskylän seutu. Valtuusto pui Kettusta toukokuussa.  Sivulle 1!

 



Yllättävä käänne Jyväskylän Kettusen erorahajupakassa!
Uusi kaupungin lakimies esittää kunnanhallitukselle, että sopimuksen lainvoimaisuusvaatimuspykälä kumotaan toteamuksella, että se ei ole enää voimassa! Jupakka on nyt muuttunut valtakunnalliseksi, koska näillä uusilla ehdotuksilla yritetään pelastaa Kokoomuksen nykyinen varapuheenjohtaja Henna Virkkunen! Lue kaupungin lakimiehen Annaliisa Lehtisen huimat sekoittamisehdotukset (12 kpl)! Kaupunginhallituksen kokouksen 2008-07-28 esityslista, pykälä 273.
Playtime = yritys selvittää sotkua. Nettisanomat tiistaina 2008-07-01.





Pohjustukseksi Nettisanomien tätä asiaa koskeva pääkirjoitus tiistaina 2008-07-01.  Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Tulikin kertomus Kettusesta.

Pääkirjoitus. Kaikki kusetti kaikkia!

KHO päätti 2006, että eroraha oli laiton. Kaupunginvaltuusto päätti, että ei peritä takaisin. KHO päätti tänään, että päätös siitä, että ei peritä takaisin oli laiton. Tässä siis ollaan. Kusessa.

Kettunen kusetti kaupunkia.

Ex-kaupunginjohtaja ja hänen lakimiehensä tekivät ilmeisen tarkoituksella ainakin kaksi sekavaa toisestaan poikkeavaa sopimusta, joita nyt on siis taas ruvettava tutkimaan. Viimeinen on tietenkin voimassa. Tärkeintä oli tehdä juttu niin sekavaksi, ettei sitä pystytä selvittämään nahkurin orsillakaan, oikeasti.

Kaupunki kusetti Kettusta.

Näinkin voi olla, että ajateltiin jollakin tavalla päästävän eroon taakaksi käyneestä helsinkiläistyneestä työnsä laiminlyöjästä. Tarkoitushan saavutettiin, sillä onhan Kettunen ollut pois nurkista jo viisi vuotta ja varmaan pitemmänkin ajan!

Keskisuomalainen kusetti kansaa.

Vastenmielisin piirre on ollut Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen, joka ryhtyi puolustelemaan laittomuuksia. Liike-elämässä annetaan potkuja ja kädenpuristuksia, tietenkin myös julkishallinnossa, mutta siellä on sentään säännöt, että kaiken pitäisi sujua jotenkin säällisesti.

Laatikainen kirjoitti: 
"Vaihtoehtona oli sivistynyt ero tai kaupunginjohtajan potkaiseminen virastaan äänekkäällä kansalaisia jakavalla maratonriidalla, joka olisi haitannut Jyväskylän myönteistä ja rakentavaa imagoa. Se olisi ollut moukkamaista todella paljon myönteistä aikaansaanutta kaupunginjohtajaa kohtaan. Jyväskylän seudun ja maakunnan yleisen edun mukaista oli ehdottomasti menetellä juuri siten kuin kaupunginhallitus yksissä miehin ja naisin teki. Se ei työntänyt päätään vastuuttomuuden pensaaseen eikä suostumut vuosien pituiseen kaupungin henkiseen halvaantumiseen. Virhe tehtiin varmaan silloin, kun asia ryhdyttiin kaunistelemaan. Kaupunginjohtajan tilaa ei puhuttu halki vaan hyssyteltiin ja pumpulisoitiin. Oltiin korrekteja niin kuin vanhassa seminaariyhteisössä on pöytätavoiksi opetettu."  Päätoimittaja Erkki Laatikainen. Keskisuomalainen lauantaina 02.04.2005.

Tässä kaikki pähkinänkuoressa. Kettusen vuosikausia jatkunut hyssyttely lehdessä sai kruununsa. Ja taas kohotetaan Jyväskylän imagoa!

Tiistaina 2008-07-01. Pertti Manninen, päätoimittaja, Nettisanomat
.
Playtime = yritys selvittää sotkua. Kymmeniä linkkejä.  Nettisanomat tiistaina 2008-07-01.
Kettuskusetus senkun jatkuu. Ilta-sanomien pääkirjoitus. Keskisuomalaisen ja Suur-Jyväskylän lehden juttuja ja mielipidekirjoitus. Nettisanomat torstaina 2008-07-10.

Pohjustukseksi jonkinlainen tilannekatsaus vuodelta 2005.

Nettisanomat torstaina 21. huhtikuuta 2005.  "Suomalainen todellisuus". 
Huhtikuussa 2005.
Jyväskylä: Pekka Kettunen. Erorahan käsittely. Tilanne tänään!

Keskisuomalainen tiistaina 19.04.2005.  Valtuusto pui Kettusta toukokuussa. Sivu1. & Sivu2.
Kommunistit vaativat kaupunginhallituksen eroa. Sivu 3.

Lue myös!
 
"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?"  1999/09/09/netti0709.htm#eikosita
Kummallista kunniaa. 2000/08/03/kunniatohtori.htm
Onko Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen hyssyttelyn uhri?  2000/11/16/etusivu.htm 
Kettunen vittuilijasta eetikoksi.  2002/03/14/kettunen.htm 
Pekka Kettunen ja potkut2004/08/03/kettunen.htm 
"Ikuisesti pimentoon".  Kuva.  2005/03/17/funkkisjyvaskyla.htm 
Läpinäkyvää journalismia: "Kettusen eroraha perusteeton."  2005/03/28/etusivu.htm
Saivarteleva hallinto-oikeus. 2005/04/05/etusivu.htm



 Nettisanomat N:o 829. Keskiviikko 2008-07-23  

"Palokärki  nakuttaa lahoa puuta säleitä lennättäen." Toinen kuva. Nettisanomat keskiviikko 2008-07-23



Helsinki Kivihaka tiistaina 2008-07-15 klo 11.24. Pertti Manninen. Ensimmäinen kuva.

After 12 years on the run, the former Bosnian Serb leader has been indicted for the Srebrenica massacre, the Sarajevo siege and other war crimes  guardian.co.uk, Tuesday July 22 2008   Radovan Karadzic: The long road to captivity

The Bosnian genocide suspect Radovan Karadzic will conduct his own defence in The Hague tribunal and is convinced he will be cleared of war crimes charges, his lawyer said today. Karadzic, who was arrested after spending 12 years on the run, has asked to be allowed to shave and have a haircut to get rid of the heavy disguise which enabled him to live and work freely in the Serbian capital, Belgrade. The leader of the Bosnian Serbs in the 1992-95 Bosnia war could be handed over to authorities in The Hague as early as this weekend, a Serbian official said. Karadzic, who masterminded the three-year siege of Sarajevo and is held responsible for the massacre of 8,000 Bosnian Muslims in Srebrenica, is not expected to win his appeal against extradition to the Netherlands.  Karadzic 'to defend himself' at Hague 


Kesän hyvä teko - Opeta lapsi uimaan!   phuket.fi     arsedel.fi
Midnight Sun Restaurant Patong Kata 

 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto Soneran rahat?  - Väitep.

  N:o 829. Keskiviikko  2008-07-23   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
"Halu parantaa seurustelusuhdetta!" (Nainen 30, Laukaasta 1990) -  "Avioliitto sen verran kaukaa olevan miehen kanssa." (Nainen 30, Laukaasta 1990) - "Mies vaihtui, uusi asui  Helsingissä." (Nainen 30, Laukaasta 1992) - "Tällä ajalla on pakko koittaa pitää työpaikasta kiinni." (Nainen 23, Laukaasta 1993) - "Muutin siihen missä puoliso asui, siis ei valintaa!" (Nainen 23, Laukaasta  1992) - "Halu kokeilla omia/yhteisiä siipiä." (Nainen 23, Laukaasta 1992) - "Rauhallinen ympäristö, työssä kiire." (Mies 30, Laukaaseen 1993) - "Sattui löytymään se maailman paras paikka." (Nainen 40, Laukaaseen 1993)
"Laukaasta, Laukaaseen". Laukaan muuttoliike 1989- 1994.  Sisällysluettelo - Kuvat tekstisivuista
746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt  
Pertti Manninen  Laukaan kunta 1995.
 Netti 2008.  Kyselylomake lähtömuuttajilleKyselylomake tulomuuttajille

Muutosta. Muuton tärkein yksittäinen syy. Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!  Muuttokuvat 2008. Isonna!
Perhe.
Lähtömuutto 35 %, tulomuutto 30 %.


Työ.
Lähtömuutto 30 %, tulomuutto 20 %.
Opiskelu.
Lähtömuutto 5 %, tulomuutto 1 %.
Asunto.
Lähtömuutto 15 %, tulomuutto 20 %.
Tontti.
Lähtömuutto 1 %, tulomuutto 5 %.
Asuinympäristö.
Lähtömuutto 5 %, tulomuutto 10 %.
Vapaa-ajan vietto.
Lähtömuutto 2 %, tulomuutto 1 %.
Halu palata kotiseudulle.
Lähtömuutto 5 %, tulomuutto 10 %.
Muu.
Lähtömuutto 3 %, tulomuutto 2 %.
Muuton tärkein yksittäinen syy. Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!  Muuttokuvat 2008. Isonna!
Kuvat:  Laukaassa ja Jyväskylässä muuttopäivinä torstai-illasta (2008-05-28) sunnuntai-iltaan  (2008-06-01) Pertti Manninen. Isonna!
Selvitys: Laukaasta, Laukaaseen. Laukaan muuttoliike 1989- 1994. Pertti Manninen. Laukaan kunta 1995. (746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt.) Lue!
"Halu parantaa seurustelusuhdetta!" (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Avioliitto sen verran kaukaa olevan miehen kanssa." (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Mies vaihtui, uusi asui  Helsingissä." (Nainen 30, Laukaasta 1992)
"Tällä ajalla on pakko koittaa pitää työpaikasta kiinni." (Nainen 23, Laukaasta 1993)
"Muutin siihen missä puoliso asui, siis ei valintaa!" (Nainen 23, Laukaasta  1992)
"Halu kokeilla omia/yhteisiä siipiä." (Nainen 23, Laukaasta 1992)
"Rauhallinen ympäristö, työssä kiire." (Mies 30, Laukaaseen 1993)
"Sattui löytymään se maailman paras paikka." (Nainen 40, Laukaaseen 1993)

Muutosta. Muuton luonne. Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!  
Välttämätön muutto
Lähtömuutto 44 %, tulomuutto 24 %.

Tavoitemuutto.
Lähtömuutto 48 %, tulomuutto 64 %.
"En osaa sanoa"
Lähtömuutto 8 %, tulomuutto 12 %.
Selvitys: Laukaasta, Laukaaseen. Laukaan muuttoliike 1989- 1994. Pertti Manninen. Laukaan kunta 1995. (746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt.) Lue!
"Halu parantaa seurustelusuhdetta!" (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Avioliitto sen verran kaukaa olevan miehen kanssa." (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Mies vaihtui, uusi asui  Helsingissä." (Nainen 30, Laukaasta 1992)
"Tällä ajalla on pakko koittaa pitää työpaikasta kiinni." (Nainen 23, Laukaasta 1993)
"Muutin siihen missä puoliso asui, siis ei valintaa!" (Nainen 23, Laukaasta  1992)
"Halu kokeilla omia/yhteisiä siipiä." (Nainen 23, Laukaasta 1992)
"Rauhallinen ympäristö, työssä kiire." (Mies 30, Laukaaseen 1993)
"Sattui löytymään se maailman paras paikka." (Nainen 40, Laukaaseen 1993)

Lue!
Kuvat:  Laukaassa ja Jyväskylässä muuttopäivinä torstai-illasta (2008-05-28) sunnuntai-iltaan  (2008-06-01) Pertti Manninen. Isonna!

Muutosta. Muuton kolmen tärkeimmän syyn joukossa. Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!  Muuttokuvat 2008. Isonna!
Perhe.
Lähtömuutto 50 %, tulomuutto 45 %.


Työ.
Lähtömuutto 60 %, tulomuutto 40 %.

Opiskelu.
Lähtömuutto 10 %, tulomuutto 1 %.

Asunto.
Lähtömuutto 45 %, tulomuutto 60 %.

Tontti.
Lähtömuutto 5 %, tulomuutto 20 %.

Asuinympäristö.
Lähtömuutto 25 %, tulomuutto 60 %.

Vapaa-ajan vietto.
Lähtömuutto 30 %, tulomuutto 15 %.

Halu palata kotiseudulle.
Lähtömuutto 15 %, tulomuutto 20 %.

Muu.
Lähtömuutto 10 %, tulomuutto 5 %.

Muuton kolmen tärkeimmän syyn joukossa. Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!  Muuttokuvat 2008. Isonna!
Kuvat:  Laukaassa ja Jyväskylässä muuttopäivinä torstai-illasta (2008-05-28) sunnuntai-iltaan  (2008-06-01) Pertti Manninen. Isonna!
Selvitys: Laukaasta, Laukaaseen. Laukaan muuttoliike 1989- 1994. Pertti Manninen. Laukaan kunta 1995. (746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt.) Lue!
"Halu parantaa seurustelusuhdetta!" (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Avioliitto sen verran kaukaa olevan miehen kanssa." (Nainen 30, Laukaasta 1990)
"Mies vaihtui, uusi asui  Helsingissä." (Nainen 30, Laukaasta 1992)
"Tällä ajalla on pakko koittaa pitää työpaikasta kiinni." (Nainen 23, Laukaasta 1993)
"Muutin siihen missä puoliso asui, siis ei valintaa!" (Nainen 23, Laukaasta  1992)
"Halu kokeilla omia/yhteisiä siipiä." (Nainen 23, Laukaasta 1992)
"Rauhallinen ympäristö, työssä kiire." (Mies 30, Laukaaseen 1993)
"Sattui löytymään se maailman paras paikka." (Nainen 40, Laukaaseen 1993)

Muutosta. 
Luvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994). Lue!
Ylärivi: Muuton tärkein yksittäinen syy.
Alarivi:
Muuton kolmen tärkeimmän syyn joukossa. 
Perhe.
Lähtömuutto 35 %, tulomuutto 30 %
Lähtömuutto 50 %, tulomuutto 45 %
Työ.
Lähtömuutto 30 %, tulomuutto 20 %
Lähtömuutto 60 %, tulomuutto 40 %
Opiskelu.
Lähtömuutto   5 %, tulomuutto 1 %
Lähtömuutto 10 %, tulomuutto 1 %
Asunto.
Lähtömuutto 15 %, tulomuutto 20 %
Lähtömuutto 45 %, tulomuutto 60 %
Tontti.
Lähtömuutto   1 %, tulomuutto   5 %
Lähtömuutto   5 %, tulomuutto 20 %
Asuinympäristö.
Lähtömuutto   5 %, tulomuutto 10 %
Lähtömuutto 25 %, tulomuutto 60 %
Vapaa-ajan vietto.
Lähtömuutto   2 %, tulomuutto   1 %
Lähtömuutto 30 %, tulomuutto 15 %
Halu palata kotiseudulle.
Lähtömuutto   5 %, tulomuutto 10 %
Lähtömuutto 15 %, tulomuutto 20 %
Muu.
Lähtömuutto   3 %, tulomuutto   2 %
Lähtömuutto 10 %, tulomuutto   5 %
Selvitys: Laukaasta, Laukaaseen. Laukaan muuttoliike 1989- 1994. Pertti Manninen. Laukaan kunta 1995. (746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt.) Lue!
"Halu parantaa seurustelusuhdetta!" (Nainen 30, Laukaasta 1990) -  "Avioliitto sen verran kaukaa olevan miehen kanssa." (Nainen 30, Laukaasta 1990) - "Mies vaihtui, uusi asui  Helsingissä." (Nainen 30, Laukaasta 1992) - "Tällä ajalla on pakko koittaa pitää työpaikasta kiinni." (Nainen 23, Laukaasta 1993) - "Muutin siihen missä puoliso asui, siis ei valintaa!" (Nainen 23, Laukaasta  1992) - "Halu kokeilla omia/yhteisiä siipiä." (Nainen 23, Laukaasta 1992) - "Rauhallinen ympäristö, työssä kiire." (Mies 30, Laukaaseen 1993) - "Sattui löytymään se maailman paras paikka." (Nainen 40, Laukaaseen 1993)

"Laukaasta, Laukaaseen". Laukaan muuttoliike 1989- 1994.  Sisällysluettelo - Kuvat tekstisivuista
746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt  
Pertti Manninen  Laukaan kunta 1995.
 Netti 2008Kyselylomake lähtömuuttajilleKyselylomake tulomuuttajille

Ilmoitukset  - Kännykkä kadonnut!  - Vuokrataan majoitusta Jyväskylästä!

  

Jobs are key to stable family life, say Tories

Women opt for single parenthood as pool of 'marriageable' men dwindles
The Observer, Sunday July 20, 2008


Three-quarters of the answer

In their desperation to sell you a home, property developers have come up with a new wheeze: they'll front up 25% of the asking price. Rupert Jones reports 
The Guardian, Saturday July 19, 2008



Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008

Ilmoitukset 

Arkisto
 


Minne hävisivät Soneran rahat? (Jatkokertomuksen 2 jaksoa)
  

Tallentakaa sivuja ennenkuin viranomainen sulkee mielivaltaisesti kaikki sivut! Väitepäätös


Etusivu tiistaina 19. heinäkuuta 2005.

Oikeusjuttu - Painajainen. 19.07.2005.
Täydelliset tekstit alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä.  Linkit dokumentteihin. Nettisanomat 17.05.2001 alkaen.
19.07.2005.

Eräs pakkohuutokauppa 1999-2000. Ulosottomiehen ja  kihlakunnanvoudin operaatio mitätöi vanhuksen etuoikeutetun saatavan 90 000 markkaa Merita Pankin hyväksi.

Ikikertut syksyllä.  Laukaa 02.10.1999, silloin kun kaikki näytti vielä hyvältä. Kuva Pertti Manninen.
Lue myös! Rikosilmoitus asiakirjaväärennöksistä tai väärän selityksen ja merkinnän tekemisestä asiakirjoissa. Nettisanomat.com 04.09.2003. 

Avustava ulosottomies Raino Rinne ja kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö asialla.
Koska oikeudelle esitetty asiakirja ei ole vielä rikosoikeudellisesti vanhentunut selostan asiaa aikaisemmin julkaistujen asiakirjojen pohjalta. Seuraavan muistion laadin 24.03.2001 ja 27.03.2001 oikeudenkäyntiä varten,  silloin kun kaikki oli vielä muistissa. Ulosottovalitus käsiteltiin Jyväskylän käräjäoikeudessa ilman suullista käsittelyä. Päätöksen tästä teki käräjätuomari Matti Kuuliala yhtenä perustelunaan se, ettei valittajalle tulisi lisää oikeudenkäyntikuluja. Näin ollen avustava ulosottomies Raino Rinteen  paikkansapitämätön kirjallinen lausunto sai suhteettoman painoarvon. Vaasan hovioikeus muutti sitten päätöstä ja lainvoiman saaneessa päätöksessä todettiin kihlakunnanvouti Jarmo Kivistön toimineen virheellisesti ja ristiriitaisesti. Hovioikeus ei myöskään välittänyt enää mitään siitä perusteesta, jolla vanhuksen etuoikeutettu vaatimus hylättiin. Näin ollen ulosoton operaatio vaatimusten hylkäämisestä osoittautui tarkkaan laskelmoiduksi tempuksi. Pertti Manninen. 24.06.2004.

19.07.2005. 

Nettisanomat torstai 2007-07-19  N:o 678.

Hunttalan Matin ohjaajat Katri ja Jan Nyquist hymyilevät onnellisina upean näytöksen jälkeen. Kuvia!


CASQUE D'OR, Rakastajatar, unohtumaton rakkaustarina vuodelta 1952. alkuperäinen nimi Kultakypärä tai Kultatukka.
Yle Teema. Kino klassikko:  Rakastajatar. Tänään sunnuntaina 2008-07-20 klo 19:00.

Kultatukka, kuvan kolme unelmointia:
CASQUE D'OR
de Jacques Becker avec Simone Signoret, Serge Reggiani, Claude Dauphin.
Un dimanche d'automne de 1898. Les hommes de la " Bande à Leca " envahissent bruyamment une paisible guinguette avec leurs " poules". L'une d'elles, Marie, fait sensation. Belle, arrogante avec sa coiffure " en casque " d'un roux flamboyant. Pour provoquer son homme Roland, elle accepte de danser avec un ouvrier charpentier, Manda, ex-compagnon de prison de Raymond, le loustic de la bande. ...
Kultatukka, kuvan kolme unelmointia.
CASQUE D'OR, Rakastajatar, unohtumaton rakkaustarina vuodelta 1952. alkuperäinen nimi Kultakypärä tai Kultatukka.
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. Joka torstai. torstaina 8, maaliskuuta 2001, lisäykset tarvittaessa.
kultatukka, kuvan kolme unelmointia pertti manninen

Serge Reggiani, la lumière de "l'Italien" s'est éteinte. Le chanteur et acteur est mort à son domicile parisien dans la nuit du 22 au 23  juillet. Il s'était rendu populaire tout en cultivant la discrétion. LeMonde.fr.

Kunnianosoitus Serge Reggianille. Joskus elokuva jää lähtemättömästi mieleen. Minulle kävi näin kun nuorena koin Jacques Beckerin elokuvan Rakastajatar. Myöhemmin se tuli ehkä muutaman kerran televisiossa, jonka innoittamana ilmeisesti kuva kuva miehestä ja naisesta tuli unelmoitua uudestaan, useampaan kertaan maaliskuussa 2001. Vasta ehkä vuosi sitten näin Ranskan televisiossa vanhan miehen haastattelun, jonka taustalle yht'äkkkiä heijastettiin kuva, jonka tunnistin. Samassa tunnistin jotenkin vanhan miehen jo hauraasta olemuksesta hänet 50 vuotta nuorempana. Sattumalta katsoin jälleen Ranskan televisiota viime perjantaina. Serge Reggianin kuolema oli monen uutislähetyksen pääaihe ja ylimääräisenä esitettiin ohjelmasta poiketen puolen tunnin mittainen pari vuotta sitten tehty jo 80 täyttäneen rakastetun näyttelijän ja laulajan haastattelu. Kunnianosoitus Serge Reggianille. Pertti Manninen 26.07.2004. Kultatukka, kuvan kolme unelmointia julkaistu ensimmäisen kerran torstaina 08.03.2001.

CASQUE D'OR, Rakastajatar, unohtumaton rakkaustarina vuodelta 1952. alkuperäinen nimi Kultakypärä tai Kultatukka.
Yle Teema. Kino klassikko:  Rakastajatar. Tänään sunnuntaina 2008-07-20 klo 19:00.



Nettisanomat N:o 825. Torstai 2008-07-17  
"Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys". Lue! - Pekka Kettunen Oopperassa. Lue!
"Palokärki  nakuttaa lahoa puuta säleitä lennättäen." Helsinki Kivihaka tiistaina 2008-07-15 klo 11.24. Pertti Manninen.

Pekka Kettunen Oopperassa. Arkisto. Nettisanomat torstaina 28.10.2004.
"Hauskaakin täällä Helsingissä on ollut. Olin juuri oopperan ensi-illassa kuuntelemassa suomalaisen naisen säveltämää musiikkia. Kaikki oli tosi hienoa, paitsi sillä rouvalla, joka kesken kestävään rakkauteen uskovan sopraanon laulaessa päästi ilmoille kuuluvan pierun. Muistin, että aatelinen nainen päästää aatelisen pierun. Nurkat natisevat ja joskus ihmisetkin." Jyväskylän entinen kaupunginjohtaja Pekka Kettunen on saanut Suur-Jyväskylän lehdessä kolumnipalstan. Kirjeitä kaupungista. 2004/10/28


Top 10 Paris bistrots on a budget

John Brunton introduces the new crop of gourmet restaurants in the French capital where you can enjoy top-quality food at a snip of the price guardian.co.uk,Thursday July 17, 2008
1. L'Ebauchoir  2. La Boulangerie  3. Les Dingues  4. Les Racines  5. Le Pre Verre  
6. Chez Gladines  7. Chez Germaine  8. Georgette  9. Vins des Pyrenees  10. Un Zebre a Montmartre

Tour de France: Ricco tests positive for EPO

Double stage winner tests positive for banned blood-booster, say French anti-doping agency 
guardian.co.uk, Thursday July 17, 2008

Great fight, shame about the fallout

The energy expended in the squabble over the ProTour should have been used to combat doping 
 guardian.co.uk,  Thursday July 17, 2008

Nettisanomat N:o 824. Tiistai 2008-07-15  
"Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys".

Keskisuomalainen tiistaina 2008-07-15.

Keskisuomalainen tiistaina 2008-07-15.
Keskisuomalainen tiistaina 2008-07-15.
Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys.
Politiikka: Pääministeri Matti Vanhanen tyrmää oppositiojohtaja Jutta Urpilaisen vaatimukset päivähoitomaksujen poistamisesta.
Tuloveroon tulossa kirjattua isompi kevennys. Politiikka: Pääministeri Vanhasen mukaan seuraavien palkkasopimusten pitää olla maltillisia.
Kuva: Matti Vanhanen kommentoi kotimaan politiiikkaa maanantaina Pariisista. Kuva: Matti Vanhanen ja Sirkka Mertala osallistuivat Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksiin Pariisissa maanantaina.  Isonna!
Vanhanen lupaa tuloverojen alenevan aiottua enemmän Ksml.fi 15.7.2008 02:20 (Päivitetty 15.7.2008 08:21) STT
Tuloveroihin on tulossa vaalikauden lopulla suurempi kevennys kuin mitä hallitusohjelmaan on kirjoitettu. Näin sanoo pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) Turun Sanomien ja Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa. Pääministeri ei suostu kokoomuksen vaatimukseen koko kevennysvaran käyttämisestä jo ensi vuonna. Vanhasen mukaan kesän aikana on inflaatioriskin takia harkittava tarkkaan, miten veronalennus jaetaan vuosille 2009 ja 2010. Vanhanen uskoo, että kevennysten painotuksista päästään sopuun kokoomuksen kanssa, vaikka hallituksessa on aiemmin väännetty aiheesta kättä. Keskusta on halunnut painottaa kevennyksiä pieni- ja keskituloisille ja kokoomus puolestaan tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Vanhasen mukaan tuloverokevennysten rinnalla valmistellaan myös se, miten estetään tuloverotuksen kiertäminen yhtiöverotuksen kautta.  ksml.fi

Guantánamo video shows interrogation of sobbing Canadian youth
 Nettisanomat N:o 823. Maanantai 2008-07-14
Kuva. Lexusluxus  - Kuva. Päämisteri Matti Vanhanen kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa  - "Haluttomuus vai kyvyttömyys?" Kalle Isokallio.



Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.
Haluttomuus vai kyvyttömyys?

Kun hallituksella ei ole näkemystä siitä minne sen pitäisi Suomea viedä, se keskittyy 
tulevaisuuteen varautumisen sijasta näpertelemään ...
Kuva: "Lexusluxus". Helsinki. Nordenskiöldinkatu. Lauantaina 2008-07-13 klo puoli yhdeksän aikaan illalla. Isonna!
Kuva:
"Päämisteri Matti Vanhanen presidentti Nicolas Sarkozyn takana kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa." Pariisi. Champs Elysée. Maanantai 2008-07-14 iltapäivällä France24:n uutislähetyksestä. Isonna! Kuvat Pertti Manninen.
Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.
Haluttomuus vai kyvyttömyys?
Kun hallituksella ei ole näkemystä siitä minne sen pitäisi Suomea viedä, se keskittyy tulevaisuuteen varautumisen sijasta näpertelemään tämän päivän ongelmien kanssa tarjoten niihin eilisen ratkaisuja.
Harvoin, jos koskaan maassamme on ollut näin huonosti johdettu ja vain lyhyen tähtäimen tavoitteiden perässä säntäilevä hallitus. Vanhasen toista hallitusta tulee historia kutsumaan päiväperhohallitukseksi.
...
Suomella on kaksi vaihtoehtoa. Joko annetaan kansainvälisen kilpailun romuttaa yhteiskunta tai ryhdytään toimenpiteisiin Suomen pelastamiseksi. Nykyinen hallitus on valinnut antaa-mennä vaihtoehdon, mutta meillä on mahdollisuus valita seuraavissa eduskuntavaaleissa sen tilalle hallitus, joka haluaa pelastaa Suomen. Se varmaan älyää ryhtyä verottamaan pääomaa samalla ankaruudella kuin työntekoa.
Kolumni kokonaan! 
Extra:
Kansainvälinen parturi & Myyttejä ja mainoslauseita.
Miten aforismi syntyy? (Kirjailija Kalle Isokallio ja kirjailija Seppo "Bisquit" Ahti.) Lue!


Päivän arkistohelmi
2007-03-06.  

Nettisanomat  Tiistai 2007-03-06   "Tätä linjaa pitää jatkaa. Kiitos. Entä varallisuusvero? Hyvä kun sanoit."
 
Matti Vanhanen ja Eero Heinäluoma vaalitentissä. FST5:n kuvasta tiistaina 2007-03-06 Pertti Manninen. Isonna!  Jatkuu!
Lue myös! 
Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ...Lue!
 
Ilmoitukset  - Kännykkä kadonnut!  - Vuokrataan majoitusta Jyväskylästä!



Skeppargården Jukka Salo s/y Talassa Kippari/ veneentekijä Skeppare / båtbyggare 0400-975679 www.skeppargarden.fi


Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008



Nettisanomat 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
1999/07/28  Kettunen ralliradan takuumiehenä. Laajavuoren ralliradan rakentamisesta on olemassa lainvoimainen päätös, jota ei viime kesänä uskallettu panna täytäntöön asukkaiden liian suuren vastustuksen takia. Rakentamisen on hyväksynyt kaupungin ylin johto ja viime talven aikana juonittiin rakentamistaktiikka. Mitään ympäristölupaa ei haeta, koska vedotaan siihen huuhaa-perusteeseen, että sellaista ei muka tarvita koska alue on jo kaavoitettu urheilukäyttöön. Tähän lankaan on joko tietoisesti tai tietämättään mennyt myös Keskisuomalainen. Radan rakentaminen liittyy yhtenä olennaisena osana kaupunginjohtaja Kettusen luomaan Jyväskylän imago-kampanjaan jossa kyllä Laajavuoren asukkaat jäävät toiseksi.
Kettunen: Lisäpanostusta avainkehittämiseen. "Vaurastumisesta tulee tehdä hyve eikä sitä tule tulkita "riistoksi"."
Kettunen: Muuttuva Johtajuus. "Vaikka johtamisessa tunnustetaan erilaisuus rikkautena ja kehittämisen voimavarana, pyrkimys kokonaisuuden hahmottamiseen on tärkeä, koska se prosessina tarjoaa itse kullekin tilaisuuden omien ennakkoluulojen ja yksipuolisuuksien ihmettelyyn!" Pekka Kettunen Keskisuomalainessa 25.6.99. Taidatko sen selkeämmin sanoa!

2000/06/08  Kesän hyvä teko: opeta lapsi uimaan! Kesän hyvä teko: Hyppää kantapäät edellä! Viikon kuva: Muista liivit!

2001/06/07  Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan! Uimakoulut kutsuvat! Sinnikäs yksityisopetuskin kannattaa!

2002/06/27  Minne hävisivät Soneran rahat? Minne hävisivät Soneran valvojat? Netissä julkaistun Sonera-kirjan valtio-omistajan valvonnan laiminlyöntiä koskevat luvut. Pääosissa viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö sekä maan hallituksen ydinosa sekä tietenkin vastuussa olevat virkamiehet.
Soneran portaat. Jatkoa.  Alkusanat 27.06.2002. "Ja minne se loppuu?" Näihin sanoihin päättyi eräs Soneraa käsittelevä nettisanomat.com:in sivu. Loppumisesta ei taida olla vielä tietoa, vaikka lopettamisesta on jo tehty päätöskin: fuusioituminen Telia Ab:hen. Aikaisemminkin olen käsitellyt omistajan vastuuta valvontavelvollisuuden romahtamisessa jutussa "Omistajan vastuu".
Suomessa on riittävästi talousasioita käsitteleviä toimituksia. kertokoot ne talousasioita. Silkkihansikkailla on kyllä käsitelty poliitikkoja. Ministeri Olli-Pekka Heinonen luuli pääsevänsä kuin koira veräjästä uuteen suojatyöpaikkaan. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö uhraa ministerin toisensa perään, jottei hänen neroutensa pääsisi oikeisiin mittasuhteisiin, siis kääpiösarjaan! Pääministeri Paavo Lipponen on taas niin paksunahkainen ja vahvasti varjeltu, ettei häntä mikään heilauta! Sonera-kirjan kuvailemat tapahtumat ovat pöyristyttäviä ja on ihme, jos ne onnistutaan painamaan villaisella. Sitä pahoin pelkään! Pertti Manninen

2003/07/03  Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni! HS-Gallup 15.06.2003.
Ilta-Sanomat käytti sumeilematta hyväkseen! Ilta-Sanomat, pääkirjoitus 17.06.2003: SDP noussut suosituimmaksi.
Uusi HS-Gallup todistaa virhemarginaalin unohtamisen tahallisuuden! HS-Gallup 30.06.2003.
Pääkirjoitukset 01.07.2003. Ilta-Sanomat: Keskusta putosi kannatuskuoppaan. Helsingin Sanomat: Keskusta maksaa kalliisti Jäättenmäen tähdenlennosta.

2004/06/17  Pääkirjoitus. Nettisanomien 5-vuotisen ilmestymisen kunniaksi olen kerännyt heinäkuun 1999, 2000, 2001, 2002 ja 2003 ensimmäiset numerot jonoon. Otsikot ovat siis sattumanvaraisia, mutta myös kuvaavia. Tämän kirjoitan maanantaina 05.07.2004 ja päivään torstaiksi 08.07.2004. Jonkunlainen matka ja loma on siis mielessä. Ylivoimaisesti tärkeimmän asian tästä valikoimasta tahdon toistaa aina ja aina!  Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan! Pertti Manninen,

2005/07/07  Lontoossa torstaina 07.07.2005 klo 11:44 - 11:47.

2006/06/19  Bisnesnainen? "Yhdellä osavaltakunnallisella kanavalla ei toimintaa välttämättä olta oltaisi pystytty edes sillä tavoin tekemään, että siitä olisi saatu kannattavaa bisnestä." Liikenneministeri Susanna Huovinen. Täsmällinen sitaatti TV1:n 20.30:n  uutislähetyksestä keskiviikkona 31.05.2006.
Bisnesmies! "SanomaWSOY:n sähköisistä liiketoiminnoista vastaavan SWelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja sanoo, että yhtiö ei olisi aloittanut toimintaa yhdellä osavaltakunnallisella luvalla, koska se ei olisi kannattanut." Helsingin Sanomat torstaina 01.06.2006. SanomaWSOY saa kaksi koko maan radiokanavaa-juttu. Pääkirjoitus.
Astian makua.
(17.06.2006). SanomaWSOY puki liikenneministeri Susanna Huovisen pelastusoperaation haastattelun muotoon tämän Sävelradion lakkauttamispäätöksessä!

2006/07/06  "Kahdessa kaupungissa eräänä kuumana päivänä, aamusta iltaan."  Kulkijan kuvia. Heinäkuun maanantaina 03.07.2006.

2007/07/07  Nettisanomien päätoimittaja pyytää valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta asianajajan kunniaa loukkaavasta tuomiosta.

2008/07/10
  Kettus-kusetus senkun jatkuu!


Jukka Ammondt. Kettunen ja Keljonlahti.
"Pekka Kettusen eroraha on noussut jälleen valtakunnallisten uutiskanavien ykkösaiheiden joukkoon. Ne toimenpiteet, joihin kaupunginhallitus 8.12.2003 ryhtyi Kettusen omasta tahdostaan tapahtuneen irtisanoutumisen vuoksi, ovat osoittautuneet Jyväskylän kunnallispoliittisen maineen kannalta onnettomiksi ratkaisuiksi. Kaupunginhallitus oli korvauksesta päättäessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on ollut käytettävissä ja näin ylittänyt toimivaltansa, kuten Hämeenlinnan hallinto-oikeus totesi päätöksessään keväällä 2005 ja jonka KHO päätöksessään 6.6.2006 vahvisti. Kun Jyväskylän kaupunginvaltuusto 15.1 2007 taipui äänin 40-17 kaupunginhallituksen esitykseen erorahan perimättä jättämisestä, käynnistyi uusi näytelmä Kettus-draamojen sarjassa. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi 27.6.2008 kaupunginvaltuuston päätöksen ja näin myös kaupunginvaltuusto oli ylittänyt toimivaltansa. Klassisen draaman kaavioon suhteutettuna tämä uusi vaihe merkitsee toimintaa kiihdyttävän kohdan ilmaantumista nyt käynnistyneeseen uuteen näytelmään." Jukka Ammondt. Kettunen ja Keljonlahti. Keskisuomalainen torstaina 2008-07-10.


Nettisanomat 2003
Torstaina 10. heinäkuuta 2003. Numero 206. 207   Etusivu

USA:n ja liittolaisten varsinaisten sotatoimien päätyttyä Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Joukkotuhoaseiden etsintä jatkuu. Tappaminenkin jatkuu. Kaadot Irakin armeijasta tuhansia? Surmat siviiliväestöstä tuhansia? Kaadot liittoutumasta satoja?
Valehdella saa - mutta eivät kaikki. Suomessa saa valehdella, jos valehtelee oikeaan suuntaan. Ahtisaaren, Niinistön, Rehnin ja Lipposen valheet peiteltiin. Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003.
Eino Leino 125-vuotta. "Päivä paistaa, lehti loistaa, vaarat tanhun tahdin toistaa: Kesä tullut on." Sinipiikojen kesälaulu karkelokuvaelmasta Väinämöisen kosinta.
"Sielu rikki yössä vaellan, unikuvissani matkustan." Viikon kuva. 
Hoitamattomat opintolainat lisääntyvät edelleen. Helsingin Sanomat. Kotimaa. Maanantaina 30.06.2003.
Lainaa vaikea hoitaa palkatta. "Jälleen kerran opiskelijoita osoitetaan syyttävällä sormella, vaikka pitäisi keskittyä pohtimaan perimmäisiä syitä, mistä takaisinmaksuongelmat juontavat juurensa." Helsingin Sanomat. Mielipide. Lauantaina 05.07.2003
Ydinvoiman erinomaisuus kaipaisi kunnollisia todisteita. Erään nuoren toimitukselle lähettämä ystävänsä mielipidekirjoitus keväältä 2002 Keskisuomalaisen Kansa sanoo-palstalta.
Sippulanniemen golf-kenttä aiotaan pitää 9-väyläisenä. "...vaikka Korkeimman hallinto-oikeuden vahvistama kaava ja mahdolliset lisämaiden ostot... " Keskisuomalainen. Urheilu. Lauantaina 05.07.2003.
Keskustan kannatus noussut viikossa peräti 1,5 prosenttiyksikköä! Nettisanomat.com, analyysi 10.07.2003.
SDP on tällä hetkellä selvästi maan suurin puolue. Taloustutkimuksen Ylen radion uutisotimitukselle tehdyn tutkimus. Keskisuomalainen perjantaina 04.07.2003.


Nettisanomat 2003
Nettisanomat.com torstaina 17.07.2003.  Etusivu.

Irak-vuoto. Asiakirjat.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.
12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat. Uusia!
Poliisi tutkii näitä sivuja.

Ilta-Sanomat 11.3.2003. Salainen raportti Lipposen vierailusta Washingtonissa. Bush kiitti Suomea "liittymisestä koalitioon." IS sai käsiinsä ulkoministeriön salaiseksi leimatun raportin Lipposen ja Bushin tapaamisesta.
 
"Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) sai aiheen viimeviikkoiseen ulkopoliittiseen hyökkäykseensä kahdesta Suomen Washingtonin suurlähetystön tekemästä ja salaiseksi leimatusta raportista.
Pääministeri Paavo Lipponen (sd) viime joulukuussa tekemän vierailun jälkeen tehdyn raportin mukaan presidentti George W. Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.

Suomen kumppanuuteen Yhdysvaltain kanssa viitataan myös ulkoministeriön Irakin tilannetta koskevasta tiedotustilaisuudesta tehdyn raportin aluksi. Paikalla olivat maat, jotka varaulkoministeri Marc Grossmanin mukaan ovat tavalla tai toisella luvanneet apua tai yhteistyötä Irakin osalta, raportissa sanotaan.
Grossman briiffasi runsasta 30 maata Irakin tilanteen kehityksestä helmikuun viimeisenä päivänä. Läsnä oli Euroopan, lähi-idän, Persianlahden ja Tyynenmeren alueen maita. EU-maista mukana olivat ainakin Britannia, Tanska ja Alankomaat, naapuristamme Norja ja Viro.
Raportin laatineen Suomen Washingtonin-suurlähetystön kakkosmiehen Matti Anttosen mukaan esille tulleissa USA:n kannanotoissa ei ollut mitään oleellisesti uutta. Yhdysvaltain hallinnossa on raportin mukaan epäselvyyttä siitä, mikä YK:n roolin tulisi olla erityisesti siinä tapauksessa, että turvallisuusneuvosto ei hyväksy päätöslauselmaa. Ratkaisevaa näyttää olevan, millainen tulos turvallisuusneuvostossa saavutetaan.
Grossman totesi, ettei tiedotustilaisuudessa ole tarkoitus keskustella yksittäisten maiden panoksesta. Se on Yhdysvaltojen ja ko. maan välinen asia. Briiffauksia jatketaan viikoittain apulaisulkoministeritasolla.
- Huolena on se, että turvallisuusneuvosto on jakaantunut. Yhdysvallat tavoittelee yksimielisyyttä tai ainakin enemmistöä. Kävipä turvallisuusneuvostossa miten tahansa, YK:lla voi olla tärkeä rooli humanitaarisen avun jakamisessa.

Suomen pääministerin vierailua käsittelevän raportin mukaan Lipponen kertoi tasavallan presidentin ja hallituksen päätöksestä suhtautua myönteisesti Yhdysvaltain pyyntöön olla mukana mahdollisen konfliktin jälkeisessä Irakin vakauttamisessa humanitäärisen avun ja rauhanturvatoiminnan kautta. Bush totesi arvostavansa Suomen suhtautumista tilanteeseen ja kiitti päätöksestä. Lipponen puolestaan kiitti Bushia johtajuudesta pyrkimyksissä rakentaa kansainvälistä koalitiota.
- Suomi arvostaa etenkin sitä, että Yhdysvallat päätti viedä Irak-problematiikan YK:n käsiteltäväksi. Lipponen ja Bush olivat yhtä mieltä pääministeri Blairin rakentavasta roolista tilanteessa, raportissa sanotaan.
Lipponen kiitti Bushia globaalista johtajuudesta syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen ja totesi raportin mukaan Suomen olevan Yhdysvaltain liittolainen terrorismin vastaisessa taistelussa. Bush vahvisti asian näin olevan ja kiitti Suomea sen panoksesta."
Kari Valtonen. Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003.

Ulkoasiainhallinto SALAINEN ( __ / __ ) _____ § k. _____ .).
Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon.Yhdysvallatkin toivoo tilanteen ratkeavan rauhanomaisesti ilman, että sotilaalliseen operaatioon jouduttaisiin turvautumaan. Näin ei kuitenkaan välttämättä käy, mutta mahdollisuus on edelleen olemassa. Irakin kohdalla on kyse todellisesta uhasta. Saddam Hussein ei epäröi tappaa eikä uhata ihmisten perusoikeuksia. Asetarkastusten tehtävänä on Bushin mukaan todentaa aseidenriisunnan tapahtuminen eikä pyrkiä etsimään Saddam Husseinin piilottamia aseita. Todistustaakka on Irakilla eikä Yhdysvalloilla. Bush uskoi myös, että Irakilaiset lopettavat Saddam Husseinin tukemisen nopeasti sen jälkeen, kun hirmuhallinnon uskottavuus murenee. Analogiamall (puuttuu) käytti Romanian Ceausescun kohtaloa. Irakilaiset ansaitsevat ihmisoikeudet. He saavat raken (puuttuu) demokratiansa omalta pohjaltaan, Yhdysvallat ei ole pakottamassa heille omaa malli (puuttuu). Lähde: Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003.
Ulkoasiainhallinnon salaiseksi julistamassa raportissa kuvataan Lipposen ja Bushin käymää keskustelua mm. ylläolevalla tavalla. Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003. 

"Ministeri Max Jakobson: Jäättenmäen Irak-hyökkäys saivartelua.
Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäen (kesk) viimeviikkoinen hyökkäys pääministeri Paavo Lipposen Irak-linjanvvetoja vastaan on hakemalla haettua saivartelua.
Tätä mieltä on ministeri Max Jakobson.
Jakobson ei hyväksy Jäätteenmäen arvostelua siitä, että Lipponen kertoi liian aikaisin Suomen avusta Irakin jälleenrakentamiseksi mahdollisten sotatoimien jälkeen.
Lipponen vieraili USA:ssa joulukuussa ja keskusteli presidentti George W. Bushin ja varaprespdentti Richard Cheneyn kanssa.
Jakobson viittaa saamiinsa tietoihin Suomen Washingtonin.suurlähetystön tuosta vierailusta laatimasta salaisesta raportista.
Lisäksi hänen arvionsa pohjana on toinen salainen raportti, joka on tehty Yhdysvaltojen ulkoministeriön kolmellekymmenelle maalle 28. helmikuuta järjestämästä tiedotustilaisuudesta.
- YK:n turvallisuusneuvosto päätti jo 20. marraskuuta, että Irakin on luovuttava kielletyistä aseista voimatoimien uhalla. Jopa Syyria äänesti päätöslauselman puolesta.
- On haettua nähdä Suomen hallituksen lupaus avusta Irakin jälleenrakennuksessa poikkeavana kannanottona.
Jakobson ei näe mitään ihmeellistä siinäkään, että Lipponen ylisti Bushia Irak-kysymyksen viemisestä YK-käsittelyyn. Se on hänen mukaansa loogista Suomen ja myös EU-maiden politiikan kannalta.
- On harhaanjohtavaa esittää, että Lipponen tai hallitus olisivat ottaneet kannan, jossa on arvosteltavaa. Lipponenhan kiitti, ettei USA lähtenyt ratkomaan kysymystä omin päin.

Suomen lupaama apu tuli esille myös Yhdysvaltojen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
- Olemme liittolaisia siinä mielessä, että olemme luvanneet humanitääristä apua. Se ei kuitenkaan leimaa meitä liittolaisiksi tulevassa sodassa. On luontevaa, että Suomen hallitus tukee turvallisuusneuvoston päätöslausumaa.
Jakobson ei näe Suomen kannalta kiusalliseksi sitä, etteivät Saksa, Ranska ja Ruotsi osallistuneet tuohon tiedotustilaisuuteen.
- Tiedotustilaisuudessa oli mukana myös muita EU-maita kuin Suomi, kuten Hollanti, Tanska ja Norja, jotka eivät myöskään ole osallistumassa USA:n rinnalla sotaan.
- Kutsun saanti briiffaukseen ei ole rasitus ulkopolitiikalle. On hyvä käydä kuuntelemassa, mitä sanotaan, Aivan typerää on kuvitella, että osallistuminen nerkitsisi liittymistä USA:n liittolaiseksi.
- Tämä tulee selvästi esille myös varaulkoministeri Grossmanin briiffauksesta laaditusta raportista. Siinä sanotaan, että apu annetaan YK:n kautta, Jakobson huomauttaa."
Kari Valtonen. Ilta-Sanomat tiistaina 11.3.2003.

Lue myös! Iltalehti tiistaina 11.3.2003. Ulkoministeriön salaiset dokumentit paljastavat: Mitä Lipponen ja Bush todella puhuivat. Ote alkuperäisestä asiakirjasta.

Vuoto ulkoministeriössä.

Suomen hallitus päätti, että WTC:n ja Pentagonin tuhoamiseen osallistuneiden terroristeiksi epäiltyjen todisteet pidetään salaisina ja niitä ei kommentoida. Helsingin Sanomat on kuitenkin saanut lausunnon asiakirjoihin tutustuneelta ulkoministeriön virkamieheltä, että todisteet ovat vakuuttavia! Nettisanomat.com 04.10.2001.


Nettisanomat 2004
Torstaina 15. heinäkuuta 2004. Numero 260.

JUILLET 14
Presidentti Jacques Chirac on tulossa kahdessa mustassa autossa seurueineen 28 moottoripyöräpoliisin auran ympäröimänä Champs Elyséetä pitkin vilkuttaen kansalaisille kätensä auton ikkunasta ulos työntäen. Tunnelman kuvannut suoraan Pariisista Pertti Manninen, nettisanomat.com.
Ranska järjestää kansanäänestyksen EU:n perustuslaista. "Perustuslaki koskee ranskalaisia suoraan, joten he saavat kertoa mielipiteensä suoraan." Presidentti Jacques Chirac Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta. .
"Experience the Reality". Kuva: Pertti Manninen.
Tätä mieltä oltiin Suomessa kuukausi sitten.  Kansanäänestys uudesta perustuslaista? Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Riikka Uosukaisen ja Risto Makkosen tentissä suorassa lähetyksessä Ruoholahdesta, Helsingin sydämestä. TV1 torstaina 10.06.2004 klo 21.05. Suuri vaalikeskustelu. 
Ilta-Sanomat maanantaina 05.05.2004. Lukijalta. "Suomen nykyinen opintotukimalli on peräisin vuodelta 1992, jonka jälkeen opintorahaan eikä asumislisään ole tehty korotuksia. Vuonna 1995 opintorahaa jopa leikattiin." Suvi Hautanen. Hallitus petti opiskelijat. 
Aftonbladet söndag 11 juli 2004. Kejsaren av Sverige. Tulossa.
Iltalehti maanantaina 12.07.2004. Matti sanoi "Tahdon" Merville korva ... Tulossa.
Kännissä kirjoitettua. Ilta-Sanomat tiistaina 13.07.2004. Ammattivalittajien paratiisi. Tulossa.
Iltalehti keskiviikkona 14.07.2004. Subjektiivinen valinta otsikoista. Tulossa.
Irak.  Joukkotuhoaseita ei ole löytynyt ja perustelut sotaan lähtöön ovat perustuneet virheelliseen tiedustelutietoon. Presidentti George W. Bush luotti tietoon ja pääministeri Tony Blair toimi hyvässä uskossa! Molemmat valtion päämiehet ovat tulossa presidentti Martti Ahtisaaren jo vuotta aikaisemmin ilmoittamalle linjalle: "En minä niistä joukkotuhoaseista paljon piittaa."  Öljyputkia räjähtelee. Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Kaadot Irakin armeijasta kymmeniä tuhansia. Surmat siviiliväestöstä,  irakbodycount.net tarkentuneet yli kymmeneksi tuhanneksi. Kaadot liittoutumasta satoja. Tuhannen rajakin on mahdollisesti jo ylitetty, ainakin kun palkkasoturit lasketaan mukaan. Tappaminen jatkuu.
Dagens Nyheter tisdag 13 juli 2004. Ett krig byggt på lögner. Tulossa. 
"Tuuli käy heidän ylitseen". Poisnukkuneitten muistolle. Kuvasarja


Nettisanomat 2005
Etusivu tiistaina 12. heinäkuuta 2005.

Jonathan Steele: "Terrorism is a technique, not an enemy state that can be defeated".

9 suomalaisen lehden pääkirjoitukset Lontoon pommi-iskuja seuraavana päivänä perjantaina 08.07.2005.
Aamulehti. Halpaa kauhua tunnelin syvyyksissä.
Helsingin Sanomat. Lontoon terrorihyökkäys oli tarkasti valmisteltu ja ajoitettu.
Iltalehti. Meilläkin varauduttava terroristien iskuihin.
Ilta-Sanomat. Terroristit iskivät Lontooseen.
Kansan Uutiset. Viikkolehti. Helvetti valloillaan Lontoossa.
Kauppalehti. 2. pääkirjoitus. Terrorismia ei ole voitettu.
Keskisuomalainen. 2. pääkirjoitus. Juhlatunnelma muuttui suruksi.
Savon Sanomat. Terrorismin uusin isku osui Lontooseen.
Uutispäivä Demari. Pelätty uusi terrori-isku kohdistui maailman huomion keskipisteeseen.
   
Tulossa seuraavat 15 pääkirjoitusta perjantailta 08.07.2005:
Etelä-Suomen Sanomat. Lontoo terrorismin kourissa.
Ilkka. Terroristeilla ei ole maailman köyhien valtakirjaa.
Kalajokilaakso. 2. pääkirjoitus. Lontoon isku järkytti, muttei yllättänyt.
Kaleva. Silmitöntä tappamista.
Karjalainen. Terrorin pelko palasi koko Eurooppaan.
Keskipohjanmaa. Lontoo ilosta suruun.
Länsi-Savo. Terroristit etsivät jälleen sopivan ajan ja kohteen. !
Länsi-Suomi. Lontoon iskut toivat uhat lähemmilsi.
Pohjalainen. Terrorismin varjo yltää kaikkialle.
Satakunnan kansa. Lontoon terroriteko tarkkaan ajoitettu.
Netistä:
Hbl. Hufvudstadsbladet. Den dyrköpta öppenheten.
Aftonbladet. 8 juli 2005. Nej, inte en gång till...
Expressen. Ledare. Publicerad:  2005-07-07 21:02. Vi måste slå tillbaka.
The Guardian. Friday July 8, 2005. In the face of danger. Leader. 
Turun Sanomat ja Kouvolan  Sanomat eivät käsitelleet 08.07.2005 pääkirjoituksissaan Lontoon tapahtumia.
 
Jonathan Steele: "Terrorism is a technique, not an enemy state that can be defeated".
The Guardian. Saturday November 22, 2003  A war that can never be won


Nettisanomat 2006
Keskiviikkona 12.07.2006.

"Suuri maaryöstö". Kymmeniä kirjoituksia!
"Mitä Keijo Ketonen oikein sanoi? Selvityksiä. Tulossa!

"Pitää haluta olla oikeudenmukainen." - "Päättäjän on pystyttävä vastustamaan kovaäänisimpiä vaatijoita, jotka uhkaavat putsata pajatson muiden nenän edestä." - "Jussi Pajusen toimintamalli on, että itseään pitää pystyä katsomaan työpäivän jälkeen peilistä silmiin". Kirkko & kaupunki keskiviikkona 14.12.2005. Näin alkoi lehden juttu, joka kertoi kaupunginjohtajasta joulun edellä viime vuonna jolloin  Jussi Pajunen  kumppaneineen jo suunnitteli kaikessa hiljaisuudessa Sipoon maiden ryöstöä Helsingille. Lue lisää tämä ja muitakin artikkeleja  näistä "kannibaaleista" ja tästä "kannibalismista", jolle Helsingin Sanomat on torstaina 22.06.2006 antanut luvan pääkirjoituksessaan "Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu" kannibaalit nimeltä mainiten. Maan hallitus toteuttaa nämä suunnitelmat erityislailla valtiomies Matti Vanhasen siunauksella!

"Keskikesän hetkiä." Kuvat Pertti Manninen.
"Ajankohtaista." Kuvat Pertti Manninen.


Nettisanomat 2007
Nettisanomat tiistai 2007-07-10 N:o 677. 

Kesälukemista! Miljoonan euron kaappaus! 
Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan!

Nettisanomien päätoimittaja pyytää valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta asianajajan kunniaa loukkaavasta tuomiosta. 
"I juridiska frågor sker det ofta så här." Matti Vanhanen.    
Sipoo-Sibbo. Pääkirjoitus Viimeinen naula pääministeri Vanhasen arkkuun.

Edessä Kumpula, takana Pasila. Etäisyys keskustasta neljä (4) km. Kuva Pertti Manninen 
Kuva. Vanhanen tyrmäsi Liljeströmin 8-4. Ottelusta jätetään protesti ja lopullinen tulos ratkeaa protestin tultua käsitellyksi. Christel Liljeström, orförande kommunstyrelsen i Sibbo. - "I juridiska frågor sker det ofta så här." Matti Vanhanen, statsminister, c.
Complete baby turns up in Siberia Guardian Unlimited Science 
Wadenström Blog   
Box-Kracher Sylvester. 
"Elokuva-lipulla kohtuuton hinta"
Vem ska hänga Bush?
BULLSHIT!
Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilais-diplomaattien karkottamisesta oikeuskanslerin tutkittavaksi.
Eksyikö pääministeri Matti Vanhanen Sipoon korpeen?

Rakentamis-bisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! 
Arkisto  Sipoo-kiistan raadollinen tausta. Ilkka Hakalehdon tiedote. 
Laukaassa haisee golf-maakauppa. "... maa-alue ei yhtiölle käytännössä maksa mitään." 
Extra! Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen: "Pitää haluta olla oikeudenmukainen". Extra! 
Arkisto   Uutta valoa Ilta-Sanomien päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän potkuihin. llta-Sanomat. Pääkirjoitus lauantai 2006-09-16. Kovaa peliä Sipoossa. 
Bush rejects Republican protests on Iraq Guardian Unlimited Tuesday July 10, 2007
Sananvapaus kauppatavarana. Martti Valkonen: Journalismin salat I.


Ilmoitukset 

Arkisto
 


Minne hävisivät Soneran rahat? (Jatkokertomuksen 2 jaksoa)
  

Tallentakaa sivuja ennenkuin viranomainen sulkee mielivaltaisesti kaikki sivut! Väitepäätös



Soneran rahat?
"Sonera-kirjan kirjoittajaa yritetään jälleen selvittää." (2008-06-27)
Sonera-kirja melkein kokonaan  torstaina 2002-06-27. Minne hävisivät Soneran rahat?

Edellinen jakso!
  -  Seuraava jakso!  (Eripainos Nettisanomien alkuperäisistä sivuista).
Relanderin sisäpiiri

Jokaisessa yrityksessä on oma sisäpiirinsä. Se on täysin
tavallista. Relander rakensi Soneraan oman sisäpiirinsä, joka toimi
varsin epätavallisesti ja lähes yksinomaan omia ja Relanderin etuja
ajatellen. Henkilöstön, pääomistajan (valtio) ja osakkeenomistajien edut olivat toissijaisia Relanderin sisäpiirin toiminnassa. Ensimmäisenä oli oma etu.

Soneran palveluliiketoimista Soneran johtoryhmän jäsenenä
vastasi vuoden 2000 alusta lähtien Relanderin opiskelukaveri ja vanha
tuttu Juha Varelius. Relanderilla ja Vareliuksella oli tiettävästi mm.
yhteinen purjevene omistuksessaan. Varelius kuului Relanderin
sisäpiiriin, minkä vuoksi hänellä oli lähes rajattomilta vaikuttavat
taloudelliset ja toiminnalliset toimivaltuudet Soneran sisällä.
Pelkästään Zedin mustaan aukkoon syöksyi yli miljardi markkaa tappioiksi realisoituneita varoja. Se ei juurikaan Vareliusta häirinnyt.

Varelius vastasi vuonna 1995 Kaapeli TV:n toiminnoista. Sieltä
hän siirtyi Sonera Plazan vetäjäksi ja Plazalta pian Sonera Zedin
johtajaksi. Vareliuksen lempilapsi oli Sonera Zed, jonka
toimitusjohtajana hän toimii edelleen. Varelius jatkaa edelleen myös
Soneran johtoryhmässä keväällä 2002.

Henri Harmia toimi vuoden 2000 alusta lähtien Soneran
strategiajohtajana ja Relanderin sisäpiirin jäsenenä. Harmia oli
Relanderin opiskelukavereita, ja myös hänellä oli Juha Vareliuksen
tapaan laajat toimivaltuudet Soneran sisällä. Harmia vaikutti erittäin
ylimieliseltä henkilöltä, kuten muutkin Relanderin sisäpiirin jäsenet.
Hän oli toiminut aiemmin konsulttina, mutta myös häneltä puuttuivat
näytöt liike-elämästä. Harmia halusi antaa itsestään tärkeän ja
kiireisen johtajan vaikutelman ja harppoi Soneran käytävillä puhuen
lakkaamatta "kommunikaattoriinsa" nappikuulokkeen kautta. Yleensä
Harmian näki odottavan isäntänsä, Relanderin, työhuoneen edessä saamassa uusia toimintaohjeita.

Harmialla oli monta Relanderin antamaa luottamustehtävää. Hän
vastasi Soneran strategiasta kesään 2000 saakka. Kuinka hyvän strategian Relander ja Harmia pystyivät luomaan Soneralle? Vuonna 2000 julkaistun Soneran kirjan esiintuoma strategia oli seuraava: "Laajennamme globaalisti palvelujen hyväksikäyttöä yhä uusille elämän alueille. Täydennämme osaamistamme ja voimavarojamme yhteistyöllä maailman parhaiden yritysten kanssa."

Ei edellä mainittu ole mikään strategia, vaan lähinnä naiivi
toteamus. Tällaisen "strategian" muokkaamiseen käytettiin kymmeniä
miljoonia markkoja konsulttipalkkioina muun muassa Strategos- ja
McKinsey-yhtiöille.

Soneralle ei siis käytännössä luotu minkäänlaista strategiaa,
koska se olisi kahlinnut liikaa Relanderin liikkumavapautta. Harmian
toisena tehtävänä oli Soneran optiojärjestelmän rakentaminen Relanderin ohjeiden mukaisesti. Kolmantena tehtävänä oli hoitaa yhteyksiä investointipankkeihin sekä suuriin konsulttiyrityksiin ja antaa toimeksiantoja näille. Neljäntenä tehtävänä oli toimia Relanderin "tiedustelu-upseerina".

Kesäkuussa 2000 Henri Harmia siirtyi Relanderin esikuntapäälliköksi ja oikeaksi kädeksi. Harmian tilalle Soneran strategiajohtajaksi tuli investointipankkiiri Jan Werner, joka oli ollut mukana järjestämässä Soneran osakeanteja. Wernerin toimisto sijaitsi Lontoossa. Kukaan Soneran johdossa ei tiennyt, mitä Werner teki Lontoossa. Jotkut arvelivat hänen järjestelevän Relanderin omien ulkomailla sijaitsevien yhtiöiden raha-asioita. Henri Harmia jatkaa edelleen Sonerassa johtajana. Werner lähti toukokuussa 2001 investointipankki Salomon Smith Barneyn palvelukseen. Relander muisti vaatia Werneriä allekirjoittamaan erittäin tiukan vaitiolosopimuksen. Vaitioloaika on pitkä ja sopimussakko suuri.

Jari Jaakkola toimi Soneran johtoryhmän jäsenenä ja viestintäjohtajana. Hän oli myös Relanderin sisäpiirin jäsen. Jaakkola
oli koulutukseltaan sosionomi, ja monet ihmettelivät hänen vähäistä
pätevyyttään ja näyttöjen puutetta.

Jaakkola halusi antaa yksin kommentteja medialle Soneran asioista, mutta ongelmana oli ajoittain asiasisällön huono hallinta. Jaakkolan kantti oli kovalla koetuksella Soneran kaaosmaisen tilan paljastuttua julkisuuteen tammikuussa 2001. Toimittajien soittaessa hänelle ja pyytäessä tietoja Soneran tilasta Jaakkola usein kiroili heille ja kielsi heitä uhkauksien kera kirjoittamasta tai uutisoimasta Sonerasta mitään. Helmikuussa 2001 Jaakkola uhkasi haastaa Nelosen talousuutiset oikeuteen, mikäli se uutisoisi Relanderin aseman horjuvan yrityksessä. Nelonen uutisoi asian, joka pitikin paikkansa. Soneran viestintäjohtajalla oli näin varsin erikoinen lähestymistapa julkisuuden hoitamiseen. Jaakkola jatkaa Soneran viestintäjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä keväällä 2002.

Maire Laitinen toimi Soneran lakiasiainjohtajana. Hän oli yksi
Relanderin asiamiehistä ja raportoi tietoonsa saamista asioista suoraan tälle. Laitinen jumaloi Relanderia ja piti tätä "käsittämättömän karismaattisena henkilönä". Yhtenä Laitisen tehtävistä oli pitää silmällä Soneran hallituksen puheenjohtaja Markku Talosta. Laitinen olikin usein nähty vieras Talosen huoneessa. Talosella ei ollut mitään aavistusta siitä, että hänen ja Laitisen väliset luottamukselliset keskustelut tulivat Laitisen kautta välittömästi Relanderin tietoon. Talosella oli tapana yrittää udella Relanderin ajatuksia. Samalla hän tuli kertoneeksi Laitiselle näkemyksiään Relanderista.

Yksi Laitisen aikaansaannos oli Soneran kyseenalaisen
työsopimuskäytännön rakentaminen Relanderin ohjeiden mukaisesti. Soneran työsopimuksissa käytettiin pääsääntöisesti hyvin ankaria
salassapitosäännöksiä ja niihin liittyviä valtavia uhkasakkoja. Relander
halusi Soneran "NDA:t" kuntoon ja Laitinen laittoi. Kukaan ei ole
uskaltanut valittaa näistä. Laitinen jatkaa edelleen Soneran lakiasiainjohtajana.

Niklas Sonkin oli Relanderin pikkuserkku ja suosikkijuoksupoika.
Hän vastasi vuoden 2000 alusta lähtien Soneran strategisista projekteista. Sonkin oli Relanderin sisäpiirin jäsen ja kuuluisa
kyvystään ehtiä ensimmäisenä kertomaan Relanderille mielenkiintoisia
luottamuksellisia Soneran henkilöitä koskevia tietoja. Sonkin yritti
esittää kovanaamaa siinä onnistumatta. Hän oli kuin isoksi venähtänyt ja pelokas pikkupoika. Niklas Sonkin toimii nykyisin Soneran johtoryhmän jäsenenä, konsernin strategiajohtajana ja Sonera SmartTrustin hallituksen puheenjohtajana. Monet kysyvät, millä perusteella ja näytöillä?

Strategisesta markkinoinnista ja brandinhallinnasta vastannut
Jane Moilanen toimi Relanderin sisäpiirin jäsenenä, mikä takasi sen,
että markkinointiin riitti rahaa. Sonera onkin ollut viime vuosina
Suomen eniten rahaa käyttänyt mainostaja ja markkinoija. Markkinointi toimi kuitenkin tuloksettomasti, koska Relander ei tukenut millään tavoin Soneran strategista markkinointityötä. Markkinointiyksikön työn tuloksellisuus ei ollutkaan maan parasta luokkaa. Sonera markkinointi oli yhtä hajallaan kuin muukin toiminta, ja siitä puuttui punainen lanka.

Sonera oli myös Suomen suurin liikelahjojen hankkija. Parhaimmat
liiketoimintayksiköt saivat kulumaan useita kymmeniä miljoonia markkoja liikelahjoihin vuodessa. Tiettävästi monen soneralaisen koko suvun jäsenet askartelevat nykyään monitoimilinkkuveitsellä, jossa on Soneran logo.

Taloustutkimuksen ja Markkinointi & Mainonta -lehden 5.11.2001
ilmestyneen brandinumeron mukaan Sonera oli vuoden 2001 brandiputoaja. Suomen arvostetuimmat brandit-listalla Sonera laski sijalta 33 sijalle 158. Oman lajinsa Suomen ennätys tämäkin. Jane Moilanen jatkaa edelleen Soneran markkinointijohtajana.

Kim Ignatius siirtyi vuonna 2000 Soneran talousjohtajaksi ja
johtoryhmän jäseneksi. Hänkin kuului Relanderin sisäpiiriin. Ignatius
siirtyi tehtäväänsä Tamron talousjohtajan paikalta. Hänen jäljiltään
Tamron Norjan yksiköstä löytyi 40 miljoonan markan kavallus, jonka
estäminen oli Kimin vastuulla. Kavallus oli esillä suomalaisissa
lehdissä.

Relander ei halunnut "nutturapäistä" ja tiukkaa talousjohtajaa,
joten Ignatius oli siis sopiva tehtävään. Ignatius esiintyi suuren
maailman miehenä, vaikka hänen kyvykkyytensä ei lainkaan vastannut tätä ulkokuorta. Hän ajoi tiukasti Relanderin etuja yhdessä Maire Laitisen kanssa. Ignatius viihtyi paremmin golf-kentällä kuin tuloksentekijänä työpaikallaan.

Kim Ignatius loi Relanderin ohjeiden mukaisesti Soneraan ns.
luovan kirjanpitotavan. Tämä tarkoitti tiettävästi mm. sitä, että
Soneran taseeseen sisällytettiin luovasti yhteistyökumppaneiden
omaisuutta. "Luova" kirjanpito synnyttää "luovan" tilinpäätöksen, jonka perusteella voi tehdä "luovia" johtopäätöksiä yrityksen tilasta.

Esimerkiksi Soneran vuoden 2001 tilinpäätös on tehty hyvän
kirjanpitotavan rajoja hipoen. Sonera on mm jaksottanut Saksan
umts-lupaan liittyviä korkokuluja useammalle vuodelle, vaikka korot on
maksettu täysimääräisesti Soneran kassasta tilikauden aikana. Tämä
kyseenalainen järjestely on nostanut Soneran tulosta vuoden 2001
tilinpäätöksessä. Mikäli toimittaisiin normaalien liike-elämän
tilinpäätöskäytäntöjen mukaisesti, Soneran olisi pitänyt rasittaa vuoden 2001 tulostaan julkisuuteen esitettyä enemmän. Soneran tilintarkastajat ovat kuitenkin hyväksyneet tämän käytännön Soneran talousjohdon vaatimuksesta. Näin taisi käydä myös Yhdysvalloissa, kun Enronin johto vaati yrityksen tilintarkastajana toiminutta Andersen-yhtiötä hyväksymään tuloja ja menoja tuloslaskelman ulkopuolelle. Voidaan kärjistetysti väittää, että Sonera on tilinpäätöskäytäntöineen Enronin tiellä.

Kirjanpitoalan asiantuntija, HKKK:n professori Jarmo Leppiniemi,
kritisoi voimakkaasti Soneran tilinpäätöksen kirjanpitotietojen
esittelytapaa ja piti sitä harhaanjohtavana TV kahden OBS-ohjelmassa 8.2.2002. Leppiniemen mielestä sijoittajien on erittäin vaikea tulkita tilinpäätöksen tietoja. Leppiniemi arvosteli myös Soneran sijoittajaviestintää kokonaisuutena puutteelliseksi.

Monet tahot ovat käyttäneet huomattavasti jyrkempiä sanoja
arvioidessaan Soneran sijoittajaviestintää. Arvioissa ovat esiintyneet
sanat harhaanjohtava, salaileva, puutteellinen, valheellinen,
sijoittajia halveksiva, epäuskottava ja epäjohdonmukainen.

Kim Ignatius jatkaa edelleen Soneran johtoryhmän jäsenenä ja
konsernin rahoitus- ja talousjohtajana.

Harri Vatanen kuului Relanderin ulkopiiriin, ja hän toimi vuoden
2000 alusta alkaen Sonera Enabling Technologies -yksikön vetäjänä ja Sonera SmartTrustin toimitusjohtajana. Vatasen sijoituspaikkana oli
Lontoo.

Vatanen oli kehittänyt SmartTrustin keskeiset innovaatiot sekä
patentit ja antanut ne Soneran käyttöön. Hän teki vuonna 1993 omassa yrityksessään ensimmäiset SmartTrustiin liittyvät keksinnöt ja aloitti samana vuonna työt Sonera Tele Mobile Services -yksikössä. Sonera ja Vatanen sopivat Vatasen teknologian lisensioinnista ja markkinoinnista. Vatasen tekemiä ja omistamia SmartTrustin toiminnan pohjalla olevia kantapatentteja on yhteensä nelisenkymmentä. Suuri osa näistä patenteista on Vatasen tekemiä ennen hänen tuloaan Soneran palvelukseen. Ne eivät siis ole ns. työsuhdepatentteja, joiden oikeudet kuuluvat työnantajalle.

Vuonna 1994 Vatanen aloitti työt Soneran myyntitehtävissä ja
jatkoi innovointia omalla ajallaan. Vuonna 1998 Vatanen perusti Sonera SmartTrustin, ja tavoitteena oli tehdä siitä merkittävää liiketoimintaa. Vuonna 2000 Merrill Lynch arvioi SmartTrustin yli 50 miljardin markan arvoiseksi. Vuonna 2000 Sonera SmartTrust osti ruotsalaiset iD2 ja Across Wireless -yhtiöt satojen miljoonien markkojen kauppahinnalla.

SmartTrustin alkuperäinen liikeidea oli innovatiivinen. Ideana
oli istuttaa pki-turvallisuusteknologia matkapuhelinten sim-kortille.
SmartTrustin malli edellyttäisi yhteistyötä teknologian käyttäjien eli
pankkien, operaattoreiden, sim-korttivalmistajien ja varmennepalveluyritysten välillä. Nykyään SmartTrustia voi luonnehtia
hallintaohjelmistoja operaattoreille myyväksi ohjelmistotaloksi. Yhtiön
vuoden 2001 liikevaihto oli noin 120 miljoonaa markkaa ja kirjanpitoarvo Soneran optiojärjestelmässä 1,5 miljardia markkaa.

Vuonna 1998 Vatanen ja Sonera tekivät teknologiasopimuksen
Vatasen keksintöjen ja patenttien hyödyntämisestä. Tämä sopimus tehtiin Relanderin aloitteesta ja painostukseen perustuen. Relander uhkasi erottaa Vatasen tehtävistään, ellei tämä olisi suostunut
allekirjoittamaan sopimusta. Vatanen ei myöskään saanut käyttää juristia apunaan sopimusta tehtäessä. Sopimuksen mukaan Vataselle kuului puolet SmartTrustin haltuun siirrettyjen patenttien tuottamasta hyödystä, vaikka patentit olisivatkin Soneran nimissä.

Relanderin kerrotaan painostaneen Vatasta allekirjoittamaan
sopimuksen lukematta sitä. Samoin Relander lupasi Vataselle optioita ja rojalteja korvaukseksi SmartTrustin käyttöoikeuksien luovuttamisesta Soneralle. Sonera ei antanut Vataselle kirjallisesti sovittuja osakkeita ja optioita. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Vatanen ei omista lainkaan SmartTrustin osakkeita. Sen sijaan Relander on SmartTrustin suurin henkilöomistaja 500 000 optiollaan, jotka hän järjesti itselleen toimiessaan Soneran varatoimitusjohtajana vuoden 2000 syksyllä.

Elokuussa 2000 voimaan tulleen Soneran organisaation mukaan
Harri Vatanen vastasi Sonera Oyj:n Enabling Technologies
-liiketoimintaryhmästä, jonka tehtävänä oli kehittää teknologiapohjaisia liiketoimintoja. SmartTrust Oy kuului näiden piiriin.

Nämä taustakuviot johtuivat siitä, että Relanderin tarkoituksena
oli siirtää SmartTrustin oikeudet pois Sonerasta Innovex-yhtiöön.
Käytännössä tämä tarkoitti Soneran ja Vatasen vähintään satojen
miljoonien markkojen omaisuuden siirtämistä ulos Sonerasta. Relander
ehdotti Vataselle osakkuutta tällaisessa järjestelyssä syyskuussa 2000, mutta Vatanen ei suostunut Relanderin ehdottamiin toimiin ja raportoi asiasta Soneran hallitukselle Soneran sisäisiä kanavia myöten. Raportti ei koskaan päässyt Soneran hallitukseen saakka.

Lokakuussa 2000 Relander irtisanoi Vatasen SmartTrustin
toimitusjohtajan tehtävästä, mutta lopullisesti Vatanen sai potkut
Sonerasta vasta maaliskuussa 2001. Ennen potkuja hänet jätettiin täysin yksin ja eristyksiin Lontooseen. Vatasen palkanmaksun ja työsuhdeasunnon maksujen hoitaminen katkeilivat. Tällainen pikkumainen kiusanteko oli tyypillistä Relanderille, ja hänellä oli loputtomasti aikaa terrorisoida niitä alaisia, jotka eivät taipuneet täydellisesti hänen tahtoonsa. Suurille bisnespäätöksille jäi sen sijaan vähemmän aikaa.

Koston täydentämiseksi Relander määräsi Soneran haastamaan
maaliskuussa 2001 Vatasen yhteen oikeudenkäyntiin Englannissa, kahteen välimiesoikeudenkäyntiin Suomessa ja viiteen oikeudenkäyntiin Helsingin käräjäoikeudessa. Vatanen piti murskata esimerkiksi muille, koska hän oli uskaltanut uhmata Relanderia. Tuomioistuin määräsi Vatasen Suomessa olevan omaisuuden takavarikkoon. Vatanen puolestaan haastoi Soneran oikeuteen Kalifornian osavaltiossa, jossa hän vaatii oikeutta mitätöimään maaliskuussa 1998 solmitun teknologiasopimuksen. Vaikka
vuoden 1998 teknologiasopimuksen katsottaisiin olevan voimassa, sopimus kattaa vain 10 % Vatasen SmartTrust-patenteista.

Jos kalifornialainen oikeus tuomitsisi Soneran korvaamaan
Vataselle hänen keksintöjensä sopimuksissa sovitun arvon eli 7 miljardia markkaa, Sonera ajautuisi päätöksen seurauksena todennäköisesti konkurssiin. Sonera on yrittänyt kiistää kalifornialaisen oikeudenkäyntipaikan sillä perusteella, että Sonera ei toimi Yhdysvalloissa. Todellisuudessa Soneralla on monia toimipaikkoja USA:ssa mm. San Franciscossa.

Harri Vatasen nostamaan kanteeseen on erittäin vankat perusteet,
mutta mistä löytyvät todistajat? Soneralaiset seisovat johtajansa takana eivätkä halua asettaa työpaikkaansa vaakalaudalle. Vaakalaudalla saattaisi olla paljon muutakin

Sonera halusi keplotella Harri Vatasen asiassa ja vaati
välimiesoikeuden ratkaisemaan kiistan Suomessa. Vatanen kiisti
suomalaisen välimiesoikeuden laillisuuden asiassa. Vatanen ja hänen
asiamiehensä eivät osallistuneet suomalaisen välimiesoikeuden
toimintaan, koska heitä ei edes pyydetty mukaan. Sonera maksoi
välimiehenä toimineelle eläkkeellä olevalle professorille erittäin
mittavan palkkion. Välimiesoikeus ei kiistänyt sitä, että Vatasen
tekemien ja Soneran käyttöön antamien keksintöjen arvoksi on sovittu 7 miljardia markkaa. On siis kyse suurista rahoista.

Välimiesoikeus ratkaisi kiistan Soneran eduksi tammikuussa 2002,
ja Soneran konserniviestintä ilmoitti markkinoille Soneran voittaneen
oikeudessa kiistan Harri Vatasta vastaan. Vatanen ilmoitti välittömästi oikeuskäsittelyn jatkuvan ulkomailla ja kiisti välimiesoikeuden päätöksen laillisuuden.

Vatanen pyysi myös rahoitustarkastusta (RATA) tutkimaan Soneran
viestinnän laillisuuden asiassa. Soneran viestintä toimi vähintäänkin
vilpillisesti välimiesoikeuden päätöstä uutisoidessaan jättäessään
asiaan liittyviä olennaisia tietoja kertomatta ja rikkoi näin
pörssiyrityksille asetettuja sijoittajaviestinnän vaatimuksia.

Näin siis toimii pörssiyritys Sonera, jonka toimitusjohtaja Relander on toiminut asiassa vähintään erikoiseksi väitettävällä tavalla
junaillessaan Vatasen keksinnöt Soneralle. Vatanen teki olennaisen osan SmartTrustin keksinnöistä ja patenteista ennen Soneran palvelukseen tuloaan, ja nyt Sonera haluaa varastaa ne itselleen. Miten Soneran lakiasiainosasto ja sen johtaja voivat katsoa itseään peiliin tällaisten toimien tukijoina? Miten tämä on mahdollista yrityksessä, josta valtio eli veronmaksajat omistavat enemmistön?

SmartTrustin uudeksi toimitusjohtajaksi Gustavssonin jälkeen valittiin Relanderin luottohenkilönä tunnettu Antti Vasara.

Relanderin sisäpiiriin kuului myös Veikko Hara. Hän toimi
Soneran tutkimusjohtajana, kunnes siirtyi Soneran teknologiajohtaja Jari Mielosen seuraajaksi keväällä 2001. Hara oli toiminut aiemmin VTT:llä tutkijana ja hänen vuorovaikutustaitonsa olivat Juha Vareliuksen luokkaa. Haran vastuulle kuului korkeakouluyhteistyö sekä 3G- ja 4G-tutkimus. Haran "johtama" umts-tutkimus ei tuottanut mitään lisäarvoa Soneran päättömiin umts-lupahankintoihin Euroopassa. Korkeakouluyhteistyö toimi puutteellisesti.

Soneran tutkimus oli hajallaan eri yksiköissä ja tuotti heikosti
tuloksia. Hara matkusteli mielellään ympäri maailmaa ilman turhia
tulospaineita. Kesän 2000 hän vietti tiettävästi perheineen
Yhdysvalloissa "Soneran toimia hoitaen". Veikko Hara kuului kesäkuusta 2000 lähtien Relanderin esikuntaan Henri Harmian ja Paavo Kososen kumppanina.

Paavo Kosonen oli Relanderin sisäpiirin surullisen hahmon
ritari. Relander palkkasi ikääntyneen veteraanin Ahlströmin
henkilöstöosastolta Soneran henkilöstöjohtajaksi. Juha Pentti oli tästä hieman ihmeissään, koska oli tottunut pitämään itseään Soneran henkilöstöjohtajana. Relander ei kertonut Pentille mitään Kososen palkkaamisesta. Kososen täydellinen epäpätevyys ihmetytti monia, mutta kukaan ei uskaltanut sanoa ajatuksiaan ääneen. Kosonen kuului Relanderin esikuntaan, ja hänen tehtävänään näytti olevan Soneran optiopankin hoitajana toimiminen Relanderin ohjeiden mukaisesti. Kosonen paketoi siis optiopaketteja Relanderin alaisille. Kososen pesti Sonerassa päättyi loppuvuonna 2001.

Kokonaisuutena Relanderin valitsema Soneran johto oli
asiantuntemukseltaan Suomen pörssiyritysten heiveröisimpiä, ellei peräti heiveröisin. Relander valitsi sisäpiiriinsä ja Soneran johtoon vanhoja opiskelu- ja armeijakavereitaan, jotka olivat täysin kyvyttömiä ja haluttomia ottamaan kantaa Relanderin toimiin. He olivat ns. yes-yes-miehiä. Tällä porukalla Relander kärjessä lähdettiin kuitenkin johtamaan markkina-arvoltaan Suomen toiseksi suurinta pörssiyritystä. Ei ole mikään ihme, että jälki oli hirvittävää.
2 Sonera-kuplan rakentaminen
 
Relanderille 100 miljoonaa


Näyttäisi siltä, että Kaj-Erik Relanderin tavoitteena oli saada
koottua Soneran optioista ja Soneran rahoista 100 miljoonaa markkaa, erota tämän jälkeen Soneran palveluksesta ja perustaa oma
investointipankki suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Tämä tavoite
edellytti mm. Soneran markkina-arvon kasvattamista pilviin ja muhkean optiojärjestelmän rakentamista Soneraan.

Optiomaakariksi ryhtyi Relanderin toimeksiannosta Henri Harmia.
Harmia käytti apunaan optiojärjestelmän rakentamisessa ulkomaisia
investointipankkeja, ja kustannuksia kertyi valtavasti. Uuden
optiojärjestelmän runko valmistui talvella 2000 ja Relander hyväksytti
sen läpihuutojuttuna Soneran hallituksessa ja liikenneministeriössä.
Pitihän "teletapeilla olla kunnon teletipit".

Toisena päätehtävänä oli Soneran arvon kasvattaminen puhumalla
eli soneeraamalla - ei luomalla todellista lisäarvoa markkinoille, kuten
yritykset normaalisti tekevät. Sonera-kuplan rakentaminen edellytti
vauhdikkaita ja uskottavalta kuulostavia sloganeita. Näitä sloganeita
vääntämään yhdessä Henri Harmian kanssa palkattiin kymmenien miljoonien korvauksella ydinosaamisguru Gary Hamelin yritys Strategos Lontoosta. Henri Harmian persoonaa kuvastanee se, että hänen kerrotaan olleen onnesta soikeana päästessään kerran käymään Gary Hamelin kotona.

Strategos, Relander ja Henri Harmia ryhtyivät laatimaan
vakuuttavaa "tarinaa" Sonerasta markkinoille. Muoto korvasi sisällön.
Tarinan eteen ei tehty juurikaan mitään Soneran sisällä, eli kyse oli
harkitusta hypetyksestä. Vauhti oli kova ja rikkaaksi piti päästä
nopeasti.

Tarinan ydin oli se, että Soneraa kuvailtiin globaaliksi edelläkävijäksi matka-, data- ja mediaviestinnän alalla sekä halutuksi yhteistyökumppaniksi ja osaajaksi mobiilien palveluiden tuottajana.
Liikevoitoksi luvattiin yli 20 %:n tasoa suhteessa liikevaihtoon.
Lupauksiin kuuluivat merkittävät kumppanuudet maailman johtavien
teletoimialan yhtiöiden kanssa. Tarinan mukaan Sonerasta tulisi
lähivuosina johtava globaali matkaviestintäoperaattori langattomien
palveluiden sisällöntuottajana ja toimijana.

Tämä tarina upposi markkinoille niin hyvin, että Soneran
osakekannan arvo nousi maaliskuussa 2000 yli 422 miljardin markan
tasolle. Soneran markkina-arvo lähenteli Pepsi-Colan arvoa. Relanderilta ja hänen sisäpiiriltään katosi kaikki suhteellisuudentaju. Relander oli vakuuttava toimija. Hän olisi epäilemättä menestynyt hyvin myös lomaosakkeiden myyjänä Kanariansaarilla. Tai käytettyjen autojen myyjänä Kehä III:n varrella.

Sonera ilmoittautui "Uuden järjestyksen tekijäksi" teletoimialalla, ja langattoman internetin luvattiin moninkertaistavan Soneran liikevaihdon lähivuosina. Sonerasta luvattiin johtaviin kuuluvaa
globaalia teleoperaattoria, joka loisi 3G-maailmaan loputtomasti uusia
ja innovatiivisia palveluita yksityis- ja yritysasiakkaille. Relander ja
hänen sisäpiirinsä jäsenet kilpailivat siitä, kuka keksii kaikkein
hulppeimman väitteen tai lupauksen Soneran kyvyistä. Kilpailu kantoikin satoa.

Sonerasta luvattiin globaalin telealan konsolidoitumisen ja
verkostoitumisen solmukohtaa, kompetenssimagneettia, joka vetäisi
kaikkia puoleensa. Sonerasta piti Relanderin lupausten mukaan tulla
globaalin operaattoriverkoston pelintekijä. Relanderilta ja hänen
sisäpiiriltään ei puuttunut itseluottamusta tai mielikuvitusta.

Soneran tarinan julkisesti esitetyissä piirtoheitinkalvoissa
Sonerasta hurmaantuneiksi yrityksiksi mainittiin mm. IBM, Andersen,
Qwest, Barcleys, Carrefour, Dixons, Disney, Yahoo, Virgin ja Microsoft. Todellisuudessa nämä yritykset eivät olleet hullaantuneita Sonerasta millään tavoin.

Vanha lankaverkko-osaaminen piti unohtaa Relanderin johtamaa
maailman parasta 3G-tiimiä rakennettaessa. Tämä 3G-tiimi koostui
"taisteluhävittäjistä" eli Plazasta, Zedistä ja SmartTrustista, Juxtosta
sekä muista yksiköistä, joista muodostuisi voittajataistelutiimi
marsalkka Relanderin johdolla. Maailman paras 3G-tiimi esiintyi vain
markkinapuheissa. Käytännössä sen eteen ei tehty juuri mitään Soneran sisällä.
Lue myös!  Sonera. Ministerit olivat siellä sun täällä UMTS-kauppoja päätettäessä. Nämä kuvat Helsingistä ja Jyväskylästä sekä Hannoverista ja Rivieralta. Oikeuskansleri oli hämmästynyt vastausten yhteneväisyydestä. Pienissä yksityiskohdissa oli eroja, varsinkin erään Ministerin toisista poikkeava pukeutuminen aiheutti paljon päänvaivaa Nettisanomat  torstaina 2002-10-10.  Ainutlaatuinen kuvareportaasi. Valikoima 1.
Minne hävisivät Soneran rahat?
Esipuhe. Soneralla on hieno historia takanaan. 1 Kaj-Erik Relanderin aika alkaa. Vennamo savustetaan ulos Sonerasta. Aimo Eloholma Relanderin kilpailijana. Relanderin johtamistyyli. Aulis Salinin yrityskulttuuri muutettiin nopeasti. Soneran organisaatiouudistus. Matti Makkonen Soneran tulojen tuojana. Relanderin sisäpiiri. 2 Sonera-kuplan rakentaminen. Relanderille 100 miljoonaa. Roadshow-meininkiä. Harri Hollmén Sonera-kuplan vakuudeksi. Hollmén haluttiin Relanderin tilalle. 3 Kaikki valta Relanderilla. Niskavoitto Markku Talosesta. Talonen pihalla Soneran toimista. Toimitusjohtaja Aulis Salinin viimeinen ponnistus. 4 Relanderin kaaosjohtaminen. T&K tehotonta. Unelma Zedistä. 5 Soneran kumppanin hankinta. Telia kostaa. Telia ei kiinnostanut Relanderia. Kumppanipuheet hatusta vedettyjä. Relander ja Nokia. 6 Saksan umts -luvan hankinta. Liikenneministeriöltä lupa umts-huutokauppaan. Saksan umts-huutokauppa. Soneralta puuttui umts-strategia. Umts-riskianalyysit puuttuivat. Johtajien ulosmarssi alkaa. 7 Soneran ongelmat paljastuvat medialle. Kansa kohahti Soneran kaaoksen laajuutta. Kohun vähättelyä. Soneran hallintoneuvostoa vaaditaan hätäistuntoon. Soneran sisäiset kriisitoimenpiteet. "Talonen tukee Relanderia". Relander esittää Euroopan huippujohtajaa. Soneran hallintoneuvosto kokoontuu hätäistuntoon 9.2.2001. Syyllisten jahtaamista. Venäjän mafia tukena? Soneralaisten uhkailua. Eron pohjustaminen. Soneran tilinpäätös vuodelta 2000. Relander vaati vuoden 2000 optio-ohjelman ehtojen höllentämistä. Uuden toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan haku alkaa. Relanderin  talousepäselvyydet. Yhtiökokous vaihtoi hallituksen ja lopetti hallintoneuvoston. Hintikan toimeksianto. Valtiollista sensuuria. Tappiollinen osavuosikatsaus. 8 Relanderin aika päättyy. Relander pakotetaan eroamaan. Irtisanomiset ja uusi aika. Soneran uusanti eli operaatio "Rainmaker". Soneran uusi strategia. Teoksen kirjoittamisessa apuna käytettyjä lähteitä.

Sonera-kirja melkein kokonaan  torstaina 2002-06-27.




  


lemonde.fr
Devant un parterre sans précédent de dirigeants internationaux, le traditionnel défilé du 14-Juillet a réuni près de 4 000 soldats, dont deux contingents de casques bleus.


guardian.co.uk



Film noir ... la Pagode cinema in Paris. Photographer: Tatiana Markow/Corbis

Series: Top 10 city guide

Top 10 Paris picture houses

Paris is the perfect place to lose yourself in an arthouse and sink your teeth into a bit of film noir. Lizzy Davies picks the 10 best cinemas in the city

Lizzy Davies
guardian.co.uk,
Thursday July 10, 2008

On December 28, 1895, Auguste and Louis Lumière set up their cumbersome projector in the basement of Paris's Grand Café and screened a series of short films to curious members of the public.
They weren't long – each clip lasted about 46 seconds – and a dutiful assistant had to stand at the back of the room to crank the machine by hand, but it was cinema nonetheless – the first time the world had seen anything like it. The brothers had ushered in a new age.
Nowadays visitors to the Grand Café are more likely to witness tourists trying to order a well-done steak frites than a cinematic revolution. But the French capital is now home to a dazzling, and at times bewildering, variety of places offering their own unique silverscreen experiences. Auguste and Louis would be proud.

1. Cinéma en plein air, Parc de la Villette
2. Club-ciné at Le Lieu Dit
3. La Pagode
4. Studio 28
5. La Studio Galande
6. La Cinémathèque Française
7. La Péniche Cinéma
8. MK2 Bibliothèque
9. Le Champo
10. UGC George V


Nettisanomat N:o 822. Lauantai 2008-07-12  
Helsinki Cup 2008. Finnair Stadium. Helsinki. Lauantaina 2008-07-12 klo 13:46.
Jockey (BR) - Dallas Texans (US) 1 - 0. (Sarja C 14).

1. 
Isonna kuvat! Lisää kuvia tulossa!

2. 


3. 


4.

5.

6. Kuvat ja yhdistely Pertti Manninen,

Nettisanomat  N:o 821. Torstai  2008-07-10 
Daniel Cohn-Bendit hiillosti presidentti Sarkozya Pekingin avajaisiin osallistumisesta. Lue  - Kirkuvan historia (1. raapaisu). Lue!  -  Vanhanen-Mertalan luostariyökään ei avannut ovia Elysée-palatsiin. Lue!  -  Kettus-kusetus senkun jatkuu! Lue!



"Daniel Cohn Bendit MEP". Ranska Strasbourg. France24 Focus Europe Live tänään torstaina 2008-07-10. Lue!
"Kirkuva Kirjaston kino Syksy 82". Viime sunnuntaina 2008-07-06 Keski-Suomessa. Lue!
"Vanhanen och flickvän får äta pä museum". Helsinki. HBL Hufvudstadsbladet tänään torstaina 2008-07-10. Lue!
"Kettusen erorahajupakka kiusaa yhä Jyväskylää". Helsinki. Ilta-Sanomat eilen keskiviikkona 2008-07-09. Lue!
Kuvat Pertti Manninen.



Suuri erorahanumero. Nettisanomat tiistaina 2008-07-01. Lue!
Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Lue pääkirjoitus! Tulikin kertomus Kettusesta. Lue!


  N:o 821. Torstai  2008-07-10
Kettus-kusetus senkun jatkuu! 

"Kettusen erorahajupakka kiusaa yhä Jyväskylää". Helsinki. Ilta-Sanomat eilen keskiviikkona 2008-07-09. Kuva Pertti Manninen

  N:o 821. Torstai  2008-07-10
Kettus-kusetus senkun jatkuu! 


Kettusen jupakka ylittää kohtuuden.

Pääkirjoitus. KSML.fi  keskiviikkona 2008-07-02. Päätoimittaja on Erkki Laatikainen.



Juristit kirjoittavat hintavan laskun.

Päätoimittajan kolumni. Erkki Laatikainen. KSML.fi lauantaina 2008-07-05.


Kettusen erorahan käsittelyä lykättiin.

KSML.fi  tiistaina 2008-07-08.


Toimivalta ylitettiin.

Suur-Jyväskylän lehti  keskiviikkona 2008-07-02. Pääkirjoitus. Päätoimittaja on Tapani Markkanen.


Kettusen eroraha menee takaisinperintään.

Suur-Jyväskylän lehti  keskiviikkona 2008-07-02.
Kettus-kusetus senkun jatkuu!
Nettisanomat torstaina 2008-07-10.

 Kuvateksti: Pekka Kettunen jätti Jyväskylän kaupunginjohtajan viran taakseen huhtikuun lopussa 2004. Kuva: Jaana Kautto.

Keskisuomalainen torstaina 2008-07-10. Puheenvuorot. Jukka Ammondt.

Kettunen ja Keljonlahti 

Pekka Kettusen eroraha on noussut jälleen valtakunnallisten uutiskanavien ykkösaiheiden joukkoon. Ne toimenpiteet, joihin kaupunginhallitus 8.12.2003 ryhtyi Kettusen omasta tahdostaan tapahtuneen irtisanoutumisen vuoksi, ovat osoittautuneet Jyväskylän kunnallispoliittisen maineen kannalta onnettomiksi ratkaisuiksi.

Kaupunginhallitus oli korvauksesta päättäessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on ollut käytettävissä ja näin ylittänyt toimivaltansa, kuten Hämeenlinnan hallinto-oikeus totesi päätöksessään keväällä 2005 ja jonka KHO päätöksessään 6.6.2006 vahvisti.


Kun Jyväskylän kaupunginvaltuusto 15.1 2007 taipui äänin 40-17 kaupunginhallituksen esitykseen erorahan perimättä jättämisestä, käynnistyi uusi näytelmä Kettus-draamojen sarjassa.


Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi 27.6.2008 kaupunginvaltuuston päätöksen ja näin myös kaupunginvaltuusto oli ylittänyt toimivaltansa. Klassisen draaman kaavioon suhteutettuna tämä uusi vaihe merkitsee toimintaa kiihdyttävän kohdan ilmaantumista nyt käynnistyneeseen uuteen näytelmään.


Elämme siis Kettus-draamassa nousevaa toiminnan vaihetta, johon kuuluu runsas esillä olo valtakunnallisessa mediassa. Se luo jännitettä ja nostaa draamassa tarvittavat voimat ja vastavoimat esiin kärjistäen niitä.


Tilanteeseen sopii erinomaisesti myös asian pöydälle jättäminen kaupunginhallituksen kokouksessa. Näin on draamaan noussut myös keskeinen jännitysmomentti, aika. Minkälaiseen ratkaisuun päädytään Kettusen erorahan perimisasiassa kolmen viikon kuluessa?


Nyt siis valmistellaan käännekohtaa, jonka myötä draaman perustilanne muuttuu ja ainekset näytelmän loppuratkaisulle ovat valmiina.


Kettus-rahat ovat nappikauppaa


Kettusen erorahajupakkaa on kiintoisaa verrata mittasuhteiltaan jättiläismäiseen Keljonlahden voimalainvestointiin. Hankkeen inhimilliset ja luontoon kohdistuneet mittasuhteet ovat tulleet surullisella tavalla esiin. Keljonkankaan asukkaat ovat joutuneet todistamaan terveysriskeille altistuneina rakennustyömaan eri vaiheiden myötä luonnon tuhoutumista. Se tulee jatkumaan myös Keski-Suomen yhä vähälukuisemmilla luonnontilaisilla soilla, mikäli voimalaitossuunnitelmat kaikesta huolimatta toteutetaan.


Keljonlahden suurvoimalan taloudellisten riskien rinnalla parinsadan tuhannen euron Kettus-rahat ovat valitettavasti vain nappikauppaa.


Turvetta eli käytännössä fossiilista polttoainetta pääasiallisesti energialähteenään käyttävä Keljonlahti on jo lähtökohtaisesti ajastaan jäljessä oleva suurhanke. Samaan aikaan, kun Keljonlahtea rakennetaan, uusiutuviin energiamuotoihin tehtyjen investointien määrää kasvoi viime vuonna YK:n ympäristöohjelman UNEPin tilastojen mukaan 60 prosentilla. Investoinnit uusiutuviin energiamuotoihin nousevat UNEPin ennusteiden mukaan moninkertaisesti vuoteen 2012 mennessä.


Keljonlahden vastaus ilmastopoliittisiin haasteisiin kolmannelle päästökauppakaudelle siirryttäessä on sitä vastoin tyly. Jyväskylän Energian ilmoittama miljoonan hiilidioksiditonnin päästöoikeuksien tarve vuodessa tulee todella kalliiksi, sillä tämän draaman vastavoimana ei ole Kettunen, vaan yhä tiukkenevat maailmanlaajuiset pyrkimykset hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi ja EU:n komission tiukka rooli rajoitusten läpiviemiseksi.


JUKKA AMMONDT kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä


Suuri erorahanumero. Nettisanomat tiistaina 2008-07-01. Lue!
Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Lue pääkirjoitus! Tulikin kertomus Kettusesta. Lue!



 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto Soneran rahat?  - Väitep.

 N:o 820. Tiistai  2008-07-08   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
Kuva: "28 vuotta myöhemmin."

Kuva: "28 vuotta myöhemmin."
Timo Mäkelä piirsi eräänä iltana vuonna 1980 vastapäätä istuneesta juttelukaverista kuvan. Urhon Pub Helsingissä oli siihen aikaan, ehkä vieläkin, niin suosittu, että piti jonottaa sisällepääsyä, joten jouduin VP:n (Veikko Palolahti) kanssa sattumalta Mäkelän pöytään. Jollain toisella reissulla tapasin nyt keväällä Tuonelaan siirtyneen toimittaja Risto Hannulan ja jatkoillekin mentiin hänen kotiinsa Siltasaareen. Tiesin taiteilija Mäkelästä sen verran, että hän oli siihen aikaan myös Kansan Uutisten pilapiirtäjä. Myöhemmin ostin jonkun hänen piirroskirjankin. Siinä se piirros sitten syntyi, maksoin pienen palkkion ja otin kuvan mukaani ehkä povitaskussa. Minun piti se sitten kehystää, kuva oli ihan näköiseni, mutta kehystys aina vain jäi ja piirros lojui milloin missäkin laatikossa ja hyllyssä. 80-luvun lopulla "isossa muutossa" tämä irrallinen piirros joutui sitten kadoksiin ei tosin unhoon ja elettelin toiveita, että kyllä se joskus vielä voisi löytyäkin. Janne oli pyynnöstäni pakannut elokuvakerho Kirkuvan vanhat julisteet ynnä muuta paperia erääseen pahvilaatikkoon, joka sitten seurasi aina mukana muutoissa eri puolille. Laatikko pulpahti esiin nyt toukokuussa 2008 ja päätin sen jossain välissä tutkia. Tilaisuus tutkimiseen tuli ja sieltä elokuvajulisteiden välistä piirros nyt löytyi. Onnellinen löytäjä esittelee sitä "naamat käden päässä"-tekniikalla otetussa kuvassa autenttisella löytöpaikalla purettuaan laatikon sisällön ja löydettyään Kirkuvasta sen verran materiaalia, että voi siitä "raapaisun historiasta" joskus kirjoittaa ja julkaista. Tulossa! Kuva ja kuvattava Pertti Manninen sunnuntaina 2008-07-06 illalla siinä yhdeksän aikaan Peurunka-järven rannalla Keski-Suomessa Laukaassa. Toinen kuva.



Kuva: "Laatikko". 
Pertti Manninen sunnuntaina 2008-07-06 illalla. Elokuvakerho Kirkuva (Kirkkonummi). Raapaisu historiasta tulossa! 
 




Kesän hyvä teko - Opeta lapsi uimaan!   phuket.fi     arsedel.fi
Midnight Sun Restaurant Patong Kata 

 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto Soneran rahat?  - Väitep.

 N:o 818. Sunnuntai  2008-06-29   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
Lauantai illan huumaa (muutama minuutti). Isonna!


Kuvat: "Skeittipojat. Pyöräpari. Avoautossa. Kiitäjä. Kympissä. Devil's Rock." Helsinki. Nordenskiöldinkatu. Urheilukatu. Mannerheimintie. Lauantaina 2008-06-28 klo 20:16-20:30. Pertti Manninen. Isonna!





Sanoraama.fi on Nettisanomat.com-sivuston kopiosivusto.
POISTOT (HO 19.11.2015)

 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
- Ilmoitukset - Arkisto Pekkarinen  - Väitepäät.

 N:o 817. Perjantai  2008-06-27   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
Sateessa. 
Kuvat : "Mätäoja. Sadevaunu. Koira. Pyöräilijä." Helsinki. Etelä-Haaga ja Huopalahti keskiviikkona 2008-06-25 illan suussa. Pertti Manninen. Isonna!

guardian.co.ukJune 27 2008: The pick of this week's flora and fauna images from around the world


Sonera-kirjan kirjoittajaa yritetään jälleen selvittää.

Helsingin hovioikeus kumosi tänään perjantaina 2008-06-27 käräjäoikeuden aiemman päätöksen hylätä kunnianloukkaussyytteet ja  päätti, että kirjan kirjoittajan henkilöllisyyteen viittaavia kirjeitä saa käyttää oikeudenkäynnissä todisteena. Kohua herättänyt teos ilmestyi 2002 internetissä nimellä Minne hävisivät Soneran rahat?

Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander koki kirjassa hänestä esitetyt väitteet loukkaaviksi. Kirjan kirjoittajaksi epäiltyä Timo-Pekka Siléniä syytettiin törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet viime vuoden toukokuussa.

Lue myös!
SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION  FORM 20-F SONERA CORPORATION



"Tämä Yhdysvaltojen viranomaisille tehty paperi osoittaa karun totuuden, jota Suomessa ei uskalleta kertoa kuin ruotsiksi. "Sonera tarvitsee 12 miljardia selviytyäkseen syksystä." (2001). Omistajan vastuu. Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö. Nettisanomat 06.09.2001

Lue myös!

"Kim Ignatius loi Relanderin ohjeiden mukaisesti Soneraan ns.
luovan kirjanpitotavan. Tämä tarkoitti tiettävästi mm. sitä, että
Soneran taseeseen sisällytettiin luovasti yhteistyökumppaneiden
omaisuutta. "Luova" kirjanpito synnyttää "luovan" tilinpäätöksen, jonka perusteella voi tehdä "luovia" johtopäätöksiä yrityksen tilasta."

"Sonera on mm jaksottanut Saksan
umts-lupaan liittyviä korkokuluja useammalle vuodelle, vaikka korot on maksettu täysimääräisesti Soneran kassasta tilikauden aikana.  Tämä kyseenalainen järjestely on nostanut Soneran tulosta vuoden 2001 tilinpäätöksessä."

"Relander ei halunnut "nutturapäistä" ja tiukkaa talousjohtajaa, joten Ignatius oli siis sopiva tehtävään."

Nettisanomissa tiistaina 2004-08-03. TeliaSoneran uusi varatoimitusjohtaja Kim Ignatius. 

Lue myös!
Sonera. Ministerit olivat siellä sun täällä UMTS-kauppoja päätettäessä. Nämä kuvat Helsingistä ja Jyväskylästä sekä Hannoverista ja Rivieralta. Oikeuskansleri oli hämmästynyt vastausten yhteneväisyydestä. Pienissä yksityiskohdissa oli eroja, varsinkin erään Ministerin toisista poikkeava pukeutuminen aiheutti paljon päänvaivaa Nettisanomat  torstaina 2002-10-10.  Ainutlaatuinen kuvareportaasi. Valikoima 1.

Minne hävisivät Soneran rahat?

Esipuhe

Tässä kirjassa kuvataan Soneran tapahtumia vuosien 2000 ja 2001 aikana Kaj-Erik Relanderin johtajakaudella. Näistä tapahtumista on kerrottu osittaisia ja epätäydellisiä tulkintoja mediassa. Tässä kirjassa valotetaan ensimmäistä kertaa tapahtumien todellista kulkua. Näin pyritään kertomaan sijoittajille, veronmaksajille, Soneran henkilöstölle ja kaikille Soneran asioista kiinnostuneille Soneran asioiden todellinen tila vuosina 2000-2001. Se kiinnostanee monia ihmisiä.

Kirjassa kerrotaan, miten pörssiyrityksessä voi pahimmillaan käydä, kun omistajavalvonta pettää, hallitustyöskentely on hapuilevaa ja epäpätevä johto keskittyy ajamaan vain omia etujaan jopa epäeettisin keinoin. Kirja on myös toivottavasti varoittava esimerkki niille yritysjohtajille, jotka harkitsevat epäeettisten keinojen käyttöä
yrityksessään.

Tässä kirjassa ei haluta nöyryyttää ketään tai nostaa jotakuta sankarin
maineeseen, vain kuvata neutraalisti Soneran tapahtumia tosiasioiden valossa. Kirjassa esitettyjen tapahtumien oikeellisuus on pyritty varmistamaan mahdollisimman huolellisesti aikaa ja vaivaa säästämättä. Aikaa on kulunut satoja ja taas satoja tunteja. Kymmeniä ja taas kymmeniä ihmisiä on haastateltu. Kirjallista materiaalia on kahlattu läjämäärin läpi. Tämän luotettavammin Soneran tapahtumia vuosina 2000-2001 ei voi kertoa yhdessä kirjassa.

Kirjassa mainitut henkilöt saattavat loukkaantua kirjan sisällöstä. Tämä on valitettavaa, mutta Soneran tapahtumat vuosien 2000 ja 2001 aikana oli pakko laittaa kirjan muotoon. Kyse on siinä määrin merkittävistä asioista, että niiden esiintuonti ja käsittely on mahdollisten yksittäisten ihmisten loukkaantumisia tärkeämpää. Maailma on kova paikka. Täällä on vastattava teoistaan ja oltava valmiina siihen, että teot tulevat mahdollisesti julkisuuteen jonain päivänä. Näin varsinkin yrityselämässä. Ja politiikassa.

Kirjan kirjoittajat ovat talouselämän vaikuttajia, jotka ovat seuranneet
läheltä Soneran tapahtumia. Kirja kuvaa Soneran tapahtumia ja Kaj-Erik Relanderin toimia Soneran toimitusjohtajana. Näiden tapahtumien tuloksena tehtiin Suomen taloushistorian suurimpia virheitä ja aiheutettiin 1990-luvun alun pankkikriisiin verrattava taloudellinen vahinko.

Sonera-kirja melkein kokonaan Nettisanomissa  torstaina 2002-06-27. Minne hävisivät Soneran rahat?

Minne hävisivät Soneran rahat?
Minne hävisivät Soneran valvojat? Netissä julkaistun Sonera-kirjan valtio-omistajan valvonnan laiminlyöntiä koskevat luvut.

Pääosissa viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö sekä maan hallituksen ydinosa sekä tietenkin vastuussa olevat virkamiehet.

6 Saksan umts -luvan hankinta.
Liikenneministeriöltä lupa umts-huutokauppaan.

Saksan umts-huutokauppa.

Soneralta puuttui umts-strategia.

Umts-riskianalyysit puuttuivat.

Johtajien ulosmarssi alkaa.


7 Soneran ongelmat paljastuvat medialle.
Kansa kohahti Soneran kaaoksen laajuutta.

Kohun vähättelyä
.
Soneran hallintoneuvostoa vaaditaan hätäistuntoon.

Soneran sisäiset kriisitoimenpiteet.
"Talonen tukee Relanderia".

Relander esittää Euroopan huippujohtajaa.

Soneran hallintoneuvosto kokoontuu hätäistuntoon 9.2.2001.


  

Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008


 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto Pekkarinen  - Väitepäät.

 N:o 816. Keskiviikko  2008-06-25   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN
Extra! Lahden MM-hiihdot 2001. Yksitoista päivää urheilua ja dopingia. Lue!
Ralli, säännöt ja urheilu sekä vedonlyönti. & Hänen ei annettu tulla maaliin (Immonen). Lue!
Eräs doping-sotku ja sen pimitys. (Haikkola, Viren, Vainio, Ilkka, Lanamäki, Kokko). Lue!
Ilkka Kanerva - viimeinen mohikaani & Oletko urheiluhullu? Testaa itsesi! Lue!
Advokaten: Våra mästare är rena. (Kenteris, Thanou). Aftonbladet. 15 augusti 2004. Lue!
Nalle Puh, Ihaa ja Doping.

Mitä hännällesi on tapahtunut? Mitä sille on voinut tapahtua?
TV1 maanantaina 2008-06-23.

Häntä joko on tai ei ole, siitä ei voi erehtyä.
TV1 maanantaina 2008-06-23.

Olet näköjään oikeassa.
TV1 maanantaina 2008-06-23.

Syntymäpäiväpiirakka, sokeroituja karpaloita, ynnä muuta. 
TV1 maanantaina 2008-06-23.

Kyrön mukaan Kihu tiesi missä hiihtoliitossa mentiin. Keskisuomalainen tiistaina 2008-06-24.

Kyrön mukaan plasmalaajentajia käytettiin vain ennen starttitestiä.
Keskisuomalainen tiistaina 2008-06-24.

Hiihtoliitolle tuli hätä.
Keskisuomalainen keskiviikkona 2008-06-25.

Seitsemän vuoden dopingyksinäisyys. Kommentti. Ilkka Kulmala.
Keskisuomalainen keskiviikkona 2008-06-25.
Kuvat: Pertti Manninen. Isonna!

  

Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008



Kesän hyvä teko - Opeta lapsi uimaan!   phuket.fi     arsedel.fi
Midnight Sun Restaurant Patong Kata 

 Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 - Ilmoitukset - Arkisto - Sattuma  

 N:o 811. Tiistai   2008-06-10   etusivu
edellinen  seuraava  UUSIN

Funding scandal taints Finland's reputation. Financial Times

Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta! 
Pääministeri Matti Vanhasen toiminta Helsingin pakkoliitospäätöksessä Sipoosta. Nettisanomat mm.  keskiviikkona 2006-10-04   

Jyväskylän sankarit oikeuskanslerilla ja käräjillä!
Oikeuskansleri pesi puhtaaksi Mauri Pekkarisen. Huonommin kävi ex-kaupunginjohtaja Pekka Kettuselle, jolle käräjäoikeus tuomitsi vankeusrangaistuksen, ei tosin lahjuksista vaan rattijuoppoudesta.
    

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pesi puhtaaksi ministeri Mauri Pekkaisen vaalirahasotkussa. Oikeuskansleri uskoi ministeriä, kun tämä kertoi unohtaneensa noin 850 000:n euron avustuksen Suomi-Soffalle myydessään kuuluisia taulujaan samalle firmalle muutamaa kuukautta myöhemmin. Jäävikään Pekkarinen ei avustusta myöntäessään ollut, koska taulukaupasta ei ollut ministerin kertoman mukaan mitään tietoa avustuksen myöntämishetkellä. Huomattuaan puolitoista vuotta myöhemmin munauksensa Pekkarinen kiiruusti palautti taulukaupparahat Suomi-Soffalle. Taulujen kohtalosta ei ole julkisuudessa kerrottu.  Jyväskylän ex-kaupunginjohtaja Pekka Kettunen tuli kunnolla pestyksi  Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä, jolla tämä tuomittiin 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen, joka pistetään toimeen, jos Kettunen vielä möhlii rangaistuksen arvoisesti. Lehtitietojen mukaan siviilirangaistukseksi tuli myös avioero tämän jupakan seurauksena.

 Kuvat  Pertti Manninen.

Oikeuskansleri tasapainoilemassa nuoralla Sonera-tutkimuksiaan. Suomen oikeuskansleri sai vihdoin Sonera-tutkimuksensa päätökseen: Maan hallitus ei ole mitenkään käsitellyt Soneran UMTS-kauppoja. Yllätyksenä ei voi pitää edes vastausten yhdenmukaisuutta.  Ainutlaatuinen kuvareportaasi  2002-10-10.   (Oikeuskanslerina oli vuonna 2002 Paavo Nikula).

Keskustan Pekkarinen". Hä - Ruka! - 
www.ruka.fi.   Vaalien aattona Jyväskylässä 2007- 03-14.

Kuningas New Yorkissa.
Muut lehdet: Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen, Keski-Suomen Puhelin Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja sen tytäryhtiön Kestel Oy:n hallituksen puheenjohtaja kertoo Suur-Jyväskylän lehdessä 21.06.1995: "KSP:ssä olen mukana valvomassa kaupungin etua, sillä kaupunki on KSP:n suurin osakas puhelinliittymien kautta. Olisi mielestäni aika nurinkurista, jos kaupunki ei saisi olla valvomassa etujaan. KSP ei ole missään erikoisasemassa vaan kaupunki kilpailuttaa yhtiöitä aina kun se on mahdollista. Ja tietysti käytetään jääviysmenettelyä, silloin esittelijä on toinen, selvittää Kettunen." 

Kettusen toiminta oli ratkaiseva, kun puhelinyhtiö saatiin pois keskisuomalaisilta pienosakkailta liikemiesten temmellyskentäksi. Myös Keskisuomalaisen panos oli merkittävä filunkiyhtiöineen ja pienosakkaiden valtakirjojen keräysilmoituksen kohtalokkaalla viivästyttämisellään. Kettusen toiminta
2002-02-24. Täydellinen selostus 2002-02-24.

Lue myös! Näin Jyväskylässä: Ex-kaupunginjohtaja Pekka Kettunen sai pitää erorahansa vaikka ne olivat laittomat! - Tunarit ja munarit eivät raskineet pyytää niitä takaisin! Kirjoituksia Kettusesta  2008/02/08

Myös pääministeri Matti Vanhasen vaalirahailmoitus on puutteellinen ja lakia rikkova vaikka pääministeri kehuukin antaneensa sen asianmukaisesti!

Tänään tiistaina 2008-06-10 Ilta-Sanomissa: "Vanhanen huomautti ilmoittaneensa omat vaalirahansa, mutta osan merkittävistä sosiaalidemokraateista jättäneen kunnollisen ilmoituksen tekemättä."  Kuinka hassusti kävikään. Helsingin Sanomien ja julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan Kehittyvien maakuntien Suomi-yhdistyksessä oli vain viisi rahoittajaa. Kun Matti Vanhanen sai yhdistykseltä vaalirahaa 10 000 euroa, niin pakostakin jonkun, tai mahdollisesti kaikkien sukarien ja kakkosten, lahjoitus on ylittänyt 1700 euroa, jotka olisi pitänyt erotella. Lain rikkominen tietämättään kuulostaa aika hupaiselta pääministerin suusta. Vanhanenhan väitti olleensa siinä käsityksessä, että lahjoittaneita liikemiehiä oli useita kymmeniä.
Matti Vanhasen vaalirahailmoitus.
Pertti Manninen, Nettisanomat. Tiistai 2008-06-10.

Lue myös! Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!
Pääministeri Matti Vanhasen toiminta Helsingin pakkoliitospäätöksessä Sipoosta,  mm. 2006-10-04   

Financial Times päättää Suomen vaalirahoitusta koskevan artikkelin tänään tiistaina 2008-06-10 näin:

"But the questions remain of why such shadowy legislation was drawn up in the first place by a country so committed to transparency and why it was not reformed sooner." Financial Times


Bisquit tänään. Ruusuista rikkauksiin.

"Omaisuusvero on jo onnistuttu siirtämään demarien toverisella avulla tykkänään valtion maksettavaksi ja perintöveronkin kanssa ollaan jo melko pitkällä.
Uusin maksullinen innovaatio on erityisesti Suomen maakuntien piirissä kehitetty maksullinen arvovalintavaikuttaminen. Toisinaan näkee käytettävän myös muotoa maskullinen." Ruusuista rikkauksiin. Bisquit Seppo Ahti. Ilta-sanomat tiistaina 2008-06-10.

Lue myös! Maa ja maksattaminen. 

"Tässä esitetään seuraava veikkaus: Kapitaali bonuksesta. Moraali anuksesta. Tieto siitä, ettei pääomalla ole isänmaata, näyttää nyt levinneen jopa valtiovarainministeriöön. Antti Kalliomäki esittää viimeisenä vallankumouksellisena tekonaan varallisuusveron poistamista isänmaasta. Forssan suunnassa saattaisivat pyöriä haudoissaan jos eläisivät, koska eivät ymmärtäisi maailman muutosta". Maa ja maksattaminen. Bisquit, Iltasanomat tiistaina 20.09.2005. "Antti Kalliomäen viimeinen vallankumouksellinen teko" 2005/09/20



Päivän arkistohelmi
2007-03-06.  
Nettisanomat  Tiistai 2007-03-06   "Tätä linjaa pitää jatkaa. Kiitos. Entä varallisuusvero? Hyvä kun sanoit."
 
Matti Vanhanen ja Eero Heinäluoma vaalitentissä. FST5:n kuvasta tiistaina 2007-03-06 Pertti Manninen. Isonna!  Jatkuu!
Lue myös! 
Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ...Lue!
 

Toinen päivän arkistohelmi
2007-03-09. 
 
   
Nettisanomat Perjantai 2007-03-09. 



"Ten? You want five change." Charlie Chaplin: Panttilainaamossa. 1910-luvun mykkäelokuva. Tv1000 Classic.

 
Vaalien rahoitus on terveellä pohjalla


Keskisuomalainen. Pääkirjoitus. Sunnuntai 2007-03-04. Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen. 
 
"Vaalirahoituksen avoimuudesta keskustellaan varsinkin vaalien kynnyksellä. Osa kansalaisista katsoo, että puolueiden ja ehdokkaiden olisi kerrottava kampanjansa jokaisen euron alkuperä. On jopa väitetty Suomen vaalirahoituksen olevan yhtä salamyhkäistä kuin Valko-Venäjällä tai monissa Lähi-idän valtioissa.
 
Maamme rinnastaminen diktatuurivaltioihin osoittaa sanojansa täydellistä asiantuntemattomuutta ja kiivasta arvolatauksellisuutta. Hän tietoisesti tai tahtomattaan vähättelee ja halventaa kansanvaltaamme. Pohjoismaisen Suomen käytänteet kestävät kansainvälisen vertailun. Parannettavaa ehkä löytyy, mutta kokonaisuus on kohdallaan.

Suuri osa rahoituksesta tulee valtiolta. Se myöntää puolueille tukea niiden parlamentaarisen voiman suhteessa. Lisäksi puolueet ja ehdokkaat järjestävät avoimia varainkeruuseminaareja. Niihin osallistuvat yhteisöt lunastavat lipun, jonka hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta runsaaseen tuhanteen euroon.
 Seminaareissa puhuvat eri alojen johtavat asiantuntijat, joten niiden asiallinen anti on kiistaton."  >>>
(jatkuu)  Vaalien rahoitus on terveellä pohjalla
Keskisuomalainen. Pääkirjoitus. Sunnuntai 2007-03-04. Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen. 

>>>  "Seminaareissa puhuvat eri alojen johtavat asiantuntijat, joten niiden asiallinen anti on kiistaton.

Puoluejohtajat vierailevat toistensa tilaisuuksissa. Vuoropuhelu toimii ja demokratiaa arvostetaan. Rahaa hankitaan myös myymällä grafiikkaa, maalauksia, taidemaljakoita, kirjoja ja muuta tämän kaltaista esineistöä.

Vaalien rahoihin ei liity sellaista mystiikkaa, jota muutamat dosentit ja ammattiasiantuntijat epäilevät. He eivät yksinkertaisesti tunne todellisuutta, vaan he elävät teoriaherroina.

Puolueiden rahankeruussa esiintyi salamyhkäisyyttä ja kielteisiä ilmiöitä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Kommunistit kauhoivat rahaa Neuvostoliiton veljespuolueeltaan. Sosiaalidemokraatteja auttoivat ruotsalaiset, länsisaksalaiset ja amerikkalaiset toimijat. Keskusta ja kokoomus saivat epäilemättä osansa. Liikkeellä olivat kylmän sodan ideologista ottelua harjoittaneet tiedustelupalvelut. Kotimaiset yritykset huolehtivat niin ikään kansanvaltaa puoltaneiden puolueiden ja ehdokkaiden aineellisesta auttamisesta. Merkittävä siivu rahavirroista oli salaista eikä se välttämättä näkynyt osallisten kirjanpidoissa."  
>>>

 Nettisanomat Perjantai 2007-03-09. 



"Ten? You want five change." Charlie Chaplin: Panttilainaamossa. 1910-luvun mykkäelokuva. Tv1000 Classic.
Nettisanomat Perjantai 2007-03-09. 



"Ten? You want five change." Charlie Chaplin: Panttilainaamossa. 1910-luvun mykkäelokuva. Tv1000 Classic.
 
(jatkuu)  Vaalien rahoitus on terveellä pohjalla

Keskisuomalainen. Pääkirjoitus. Sunnuntai 2007-03-04. Keskisuomalaisen päätoimittaja on Erkki Laatikainen. 

>>>  "Merkittävä siivu rahavirroista oli salaista eikä se välttämättä näkynyt osallisten kirjanpidoissa.

Tilanne selkiintyi, kun eduskunta sääti puoluetuen jo vuosikymmeniä sitten. Se vapautti puolueet ongelmasta. Valtion raha mahdollistaa perustyön. Lisäksi valitut kansanedustajat ovat velvolliset antamaan selvityksen rahoituksestaan, mutta sen sisältö on yleispiirteinen.

Puolueilta ja ehdokkailta ei ole syytä edellyttää muista kansalaisliikkeistä poikkeavaa tapaa. Jonkin verran on lahjoittajia, jotka eivät halua nimeään julki, jos he antavat tukea yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Siihen myös yhteiskunnallinen työ kuuluu.

Joka euron julkistamispakko näivettäisi rahalähteitä, ei sen vuoksi, että lahjoituksissa on hävettävää, vaan yrityksillä ja yksilöillä on oma intimiteettikäsityksensä. Sen kunnioittaminen on oikeusvaltion muuan hyvä piirre. "

Keskisuomalainen. Pääkirjoitus. Sunnuntai 2007-03-04. 

Päivän arkistohelmi 2007-03-09. 

 

Rakentamisbisneksen läheisyys tuo turvallisuutta!


Financial Times. Funding scandal taints Finland's reputation.
Kaleva.plus. Kontiola oli päättämässä Nova Groupin tontista.


Funding scandal taints Finland’s reputation

By David Ibison, Nordic Correspondent
Published: June 10 2008 04:16 | Last updated: June 10 2008 04:16

 

What started as a throw-away comment on a Finnish talk show has turned into a political funding scandal and left a smear on the Nordic country that cherishes its reputation as one of the world’s cleanest, open and most transparent societies.

Timo Kalli, chairman of the Centre party, which dominates Finland’s four-party, right-leaning coalition government, casually revealed he knowingly broke the law after failing to reveal who had made donations to his election campaign in 2007.

Finnish party funding laws state politicians must reveal the source of their donations, but oddly contain no sanctions for those who fail to do so.

Mr Kalli was by no means the only parliamentarian taking advantage of the lax legislation. Shame-faced politicians, including ministers of state, have been forced to step forward almost daily to state they did the same thing.

“The law does not sanction the crime in any way,” said a frustrated Kimmo Grönlund, professor of political science at the University of Turku in western Finland. “We all said it wouldn’t work.”

The affair has also ensnared Mr Vanhanen, leader of the Centre party, who received a donation from a business group called KMS but said he had no idea he had received it and no idea what KMS was.

It has transpired KMS was established in the Centre party’s own headquarters. Things took a turn for the worse after it emerged KMS was backing the building of a shopping centre called Ideapark outside Helsinki, the capital, and that Mr Vanhanen had briefly mentioned that Ideapark would be a good thing in a blog.

There is, as yet, no proof of any corruption by any of the politicians involved, but the relaxed attitude of lawmakers to the law is undermining public confidence in politicians in general, and Mr Vanhanen’s administration in particular.

For Mr Vanhanen, the scandal was the last thing he needed. The unmarried prime minister has been struggling to stave off criticism of his lively private life, which has been spiced up with a kiss-and-tell book from a former girlfriend. “His curve is downwards,” said Göran Djuplund, a politics professor at the University of Turku.

In this febrile atmosphere, emboldened leftwing opposition parties are calling for a general election to clear the air.

...

But the questions remain of why such shadowy legislation was drawn up in the first place by a country so committed to transparency and why it was not reformed sooner.

Funding scandal taints Finland’s reputation



Kontiola oli päättämässä Nova Groupin tontista.

Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola oli viime syksynä päättämässä Rovaniemen kaupunginvaltuustossa asemakaavamuutoksesta, jolla tehtiin mahdolliseksi moottorikelkkatehtaan tontin myynti Nova Group Oy:lle ja Nova Kiinteistökehitys Oy:lle. Lisää aiheesta

Kontiolalla oli tilinkäyttöoikeudet Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksessä, jonka suuri rahoittaja on ollut Nova Group.

Lisää aiheesta.


Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008

2000/06/01  Harjun huminaa: funkkis-bensa-asema puretaan. 



Jyväskylän
ydinkeskustassa oleva vanha funkkis-bensa-asema puretaan paikalle suunnitellun konserttitalon alta. Mitään käsitystä ei ole siitä rakennetaanko konserttitaloa ikinä, rahoja siihen ei ole osoitettu.

Kaiken lisäksi Sonera on jo nirhaissut nurkan arkkitehtikilpailun voittaneesta ehdotuksesta, joten tontin kohtaloksi näyttää tulevan valuminen liike-elämän tarpeisiin kaupunginjohtaja Pekka Kettusen johdolla.

Luottamusnaiset ja -miehet ovat joko sokeita tai kyynikkoja. Rappeutumaan päässyttä rakennusta ei ole kehdattu purkaa suoraan bisnes-miehille. 2000/06/01

 

2001/06/07  Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan! Uimakoulut kutsuvat! Sinnikäs yksityisopetuskin kannattaa! 

2002/05/30 Huutokauppaa hädällä. Suomen hallitus ja oikeusministeri Johannes Koskinen olivat pankkien höynäytettävinä. Ulosottoperinnän määräajan pidennys ja kuolinpesien putsaaminen vesittävät hyvätkin pyrkimykset.

Golf-sokeutta Suomen maassa Oulussa ministeri Suvi Lindén kaatui viheriölle. Jyväskylässä vieläkin hullummin: Kaupunginjohtaja Pekka Kettusen johdolla kaavoitetaan golf-kenttää yksityisten maille maanomistajien vastustuksesta välittämättä.
2002/05/30

Suomen perustuslaki pilkattavana Opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa perustoimeentuloonsa ainoana ihmisryhmänä Suomessa. 2002/05/30

Pääkirjoitus: Pankit eivät ota riskejä asuntolainoissa Yhdellekään pankille ei kelpaa vakuudeksi pelkkä asunto, myös henkilökohtainen "ikuinen" maksuvelvollisuus vaaditaan. Vakuusarvojen romahtaminen on aina asiakkaan riski.
2002/05/30

2003/06/05  USA:n ja liittolaisten varsinaisten sotatoimien päätyttyä Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Joukkotuhoaseiden etsintä jatkuu. Kaadot Irakin armeijasta tuhansia? Surmat siviiliväestöstä tuhansia? Kaadot liittoutumasta satoja?


 

2004/06/03  Pekka Ervasti Irakgate-kirjansa haastattelussa Nelosen uutisissa keskiviikkona 02.06.2004: "No Jäätteenmäki itse kieltäytyi haastattelusta ja ja teki jonkun verran töitä sen eteen että keskeiset keskustavaikuttajat eivät antaisi minulle haastatteluja. Yhtä lukuunottamatta nää vetoomukset kuitenkin kaikuivat kuuroille korville."



Vuosi sitten! Nettisanomat 12.06.2003. Vuotaja nähty eduskuntatalon katolla! Lehtemme kuvaaja ehti napata kuvan juhannustunnelmissa. Tarkkaan ei käynyt selville oliko kysymyksessä kansanedustaja Hannu Takkula. Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Ervasti ja päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä poistuivat samaan aikaan viereisen Nykytaiteen museon, Kiasman kautta Sanomataloon. Sylttytehtaalle ei valokuvaajamme päässyt vaan joutui tyytymään ulkokuviin. 2004/06/03 

2005/06/04  Hollantilaisetkin sanoivat ei EU:n perustuslaille. Ulkoministeri  Erkki Tuomioja ilmoitti ja selitti, että Suomessa jatketaan "sopimuksen" käsittelyä niinkuin on ajateltu! Saa nähdä! 

2006/06/04  "Euroopan mestari Amin Asikainen puolen yön aikaan."

Pääkirjoitus. Illan uutislähetykset kertoivat uusien radiolupien myöntämisestä.
SanomaWSOY saa kaksi melkein valtakunnallista, mitä se sitten tarkoittaneekin, rock-radion ja naisten radion. Swelcomin pomo Tapio Kallioja selittää jotain ympäripyöreää kokonaisuudesta ja mobiilista. Jokainen  Nelonen plussan katselija tietää kuinka ala-arvoisesti sitä digikanavaa ylläpidetään. Tulee ostos-tv:tä ja ehkä niitä järjettömiä puhelinkilpailujakin. MTV3:n Pekka Karhuvaara on katkera, kun Sävelradio menettää toimilupansa ja liikenneministeri Susanna Huovinen höpäjää jotain kannattavuudesta, minkä takia SanomaWSOY:lle täytyi antaa kaksi kanavaa! Radio-Cityn johtajanainen toivottaa SanomaWSOY:lle onnea. koska rock-radio ei kahteenkymmeneen vuoteen ole ollut mikään kultakaivos. Eihän siitä tietenkään ole kysymys bisneksessä, jotain kannattaa pyörittää tappiollakin, koska sekin on toiselta pois! Muuten Nelosen uutiset ei kyllä tainnut mainita mitään Sävelradion ja Radio-Cityn teurastuksesta. Jumalatonta tiedonvälitystä parhaimmillaan, vaiko pahimmillaan. Liikenneministeri oli niin tyytyväisen näköinen, että SDP näyttää saaneen herrasmiessopimuksen SanomaWSOY:n suojelusta ja varmaan henkilökohtaisestakin. Olemmehan nähneet kuinka silkkihansikkain Paavo Lipponen selvisi Sonera-seikkailuista ja kuinka SDP:n sisäministeri Kari Rajamäkikin sai samanlaisen silkkihansikaskohtelun Helsingin Sanomissa sekoiltuaan morkkaamaan Alpo Rusia vielä senkin jälkeen, kun tämä oli vapautettu kaikista syytteistä. Lehdessä taisi oikeuskansleri Paavo Nikulan lepsut moitteetkin jäädä mainitsematta. On tainnut Matti Vanhanenkin saada näillä tempuillaan lupauksen valtiomiesmäisestä kohtelusta. Aika näyttää mistä oli kysymys. Vanha sanontahan on, että raha ei haise. Keskiviikkona toukokuun viimeisenä päivänä 31.05.2006 Pertti Manninen, päätoimittaja, Nettisanomat. 2006/06/04

2007/06/06  "Leve den svenska nationen" - Jan Myrdal förklarar varför 6 juni är en dag att fira


   




Nettisanomat   Sunnuntai 2008-01-13. Kuvia 2008.


Lintu pysäkillä. Ma 2008-01-07.


Tyttö vauhdilla. Ma 2008-01-07.


Marski jalustalla. Ma 2008-01-07.


Räntäsade päivällä. Pe 2008-01-11.


Kuvat 2008
Otsikot 2008



  N:o 707. Tiistai 2008-01-01

edellinen  seuraava UUSIN - Onnellista vuotta 2008! - Rochefortin tytöt - Crack! Snap! Futz! -

BONNE ANNEE 2008

Heti vuoden vaihduttua ja tanssin loputtua, klo 00.05 Ranskan aikaa, Suomen paukuttelun jo hiljalleen päättyessä. TV5MONDE EUROPE, Le plus grand cabaret. Kuva: Pertti Manninen tiistaina 2008-01-01 klo 01.05.

Onnellista vuotta 2008!



Trial by newspaper (Ruusunen)

Suomalainen tähtihetki

Keskustelu.

Nimim. Rahat vai moraali. Ilta-Sanomat. Mielipide:  Laman uhrit ja tekijät

Pääkirjoitus: Suomalainen polttouhri & Liite

Iltapäivälehtien valinta tänään: "Huoripukki ja murhamies"

"Kutistunut unelma eli rakkauden kuolema." Kuva

Pitkä-Matin oikeudenkäynti alkoi eilen Ystävänpäivän jälkeen. Lue taustaa!

Ystävän päivänä, penkkariajelupäivänä. "Abi -sinä olet tähti!" - "Hengaillaan" - "Onko aamuja?" - "On, nolla"

Mitäs tämä on? - Mutta peikko kulta, miten sait nelosen käytöksestä?

Ex-kaupunginjohtaja Kettunen kärähti ratista. - Sai pitää erorahansa vaikka ne olivat laittomat! Juttuja!

Selvitys vuoden 1988 väestöennusteen toteutumisesta seitsemällä alueella

Päätoimittaja Erkki Laatikainen: Keski-Suomi pärjää väestön kasvamisessa

Päätoimittaja Janne Virkkunen: Valta pohjaa luotettavuuteen

Puolueeton ja puolueellinen lehdistö. Viikkosanomat 29.8.1958, päätoimittaja Aatos Erkko

Pakinoitsija Bisquit: Nyreä tuuli

Pääministeri (Statsministern, Finnish PM) Matti Vanhanen

BONNE ANNEE 2008
. Kuva

Helsingin Sanomat ja valta, 1999 heinäkuu-elokuu nykykommentein

Chartres - Katedraali - Muisto 

"Helsinki saa osan Espoota"
 


"Tässä on uusi Itä-Helsinki"


Sipoosta pakkolohkaisupäätöksen kummisedät ja kummitädit
 

Kuva. Sipoo-Sibbo eli Vanhanen vs. Liljeström
 

Sananvapaus kauppatavarana
 

12 lehteä!
 

Jussi Pajunen: "Pitää haluta olla oikeudenmukainen"
   

Pääkirjoitus. Mietteitä oikeudenmukaisuudesta
  

Kirjoituksia Sipoosta
 

Päätoimittaja Janne Virkkusen esitelmä Katse eteenpäin seminaarissa


Pääministeri (Statsministern, Finnish PM) Matti Vanhanen
  

SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!
 

BONNE ANNEE 2008
 

asianajajan laskutus, kunnianloukkaus ja (13poistettu 14.12.2015)




Nettisanomat. Perjantai 2008-07-25 - N:o 830.   Yllättävä käänne Jyväskylän Kettusen erorahajupakassa!

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Sivut 2008-07-25, nettiin 2008-07-26, linkkejä 2008-07-27.

2008/07/25 - Nettisanomat - Yllättävä käänne Jyväskylän Kettusen erorahajupakassa! - Kuvia Helsingistä -  Karadzic 'to defend himself' at Hague - Kuva. "Palokärki  nakuttaa lahoa puuta säleitä lennättäen." - Riitta Tynjä -  Henna Virkkunen - Annaliisa Lehtinen - Markku Anderssson - Pekka Kettunen -  Radovan Karadzic: The long road to captivity. Kuva - Muutosta. Muuton tärkein yksittäinen syy. Muuttoluvut nyt löytyneestä selvityksestä: "Laukaasta, Laukaaseen" (1989-1994).  Muuttokuvat muuttopäivinä 2008.  - Laukaasta, Laukaaseen. Laukaan muuttoliike 1989- 1994. Pertti Manninen. Laukaan kunta 1995. (746 lähtömuuttajan ja 575 tulomuuttajan muuton syyt.)   "Palokärki  nakuttaa lahoa puuta" - Pääministeri Matti Vanhanen: "Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys".  - Jutta Urpilainen - Keskisuomalainen - Kuva. Lexusluxus  - Kuva. Päämisteri Matti Vanhanen kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa  - "Haluttomuus vai kyvyttömyys?" Kalle Isokallio.  - Helsinki Cup 2008. Finnair Stadium. Panoraamakuva - Daniel Cohn-Bendit hiillosti presidentti Sarkozya Pekingin avajaisiin osallistumisesta.  - Kirkuvan historia (1. raapaisu).   -  Vanhanen-Mertalan luostariyökään ei avannut ovia Elysée-palatsiin.  -  Kettus-kusetus senkun jatkuu!  - Pekka Kettunen, Erkki Laatikainen, Jukka Ammondt - Matti Vanhanen, Sirkka Mertala, Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, Elysée-palatsi, Vadstena kloster  - Elokuvakerho Kirkuva - historia - elokuvajuliste - elokuvajulisteet - Kuva: "28 vuotta myöhemmin." Timo Mäkelä piirsi eräänä iltana vuonna 1980 vastapäätä istuneesta juttelukaverista kuvan. Urhon Pub Helsingissä oli siihen aikaan, ehkä vieläkin, niin suosittu, että piti jonottaa sisällepääsyä, ... - Timo Mäkelä, Pertti Manninen, Veikko Palolahti, Risto Hannula - Urhon Pub  - Elokuvakerho Kirkuva, Kirkkonummi. raapaisu historiasta tulossa. -  Jyväskylä. Kaamea kertomus kusetuksesta: Kettunen kusetti kaupunkia. Kaupunki kusetti Kettusta. Keskisuomalainen kusetti kansaa. Lue pääkirjoitus! Tulikin kertomus Kettusesta. - Pekka Kettunen - Lauantai illan huumaa (muutama minuutti). Kuvat: "Skeittipojat. Pyöräpari. Avoautossa. Kiitäjä. Kympissä. Devil's Rock." Helsinki. Nordenskiöldinkatu. Urheilukatu. Mannerheimintie. - Sateessa. Sonera-kirjan kirjoittajaa yritetään jälleen selvittää. - Sonera-kirja Minne hävisivät Soneran rahat. esipuhe ja linkki kirjaan. Kaj-Erik relander, Timo-Pekka Silén -  Nalle Puh, Ihaa ja Doping. Kuva tikka, palokärki - Kuvat: Pertti Manninen. -  Nettisanomat perjantaina 25.07.2008 - etusivu -  kuva - kuvat - pertti manninen - Luettelo. - nettisanomat - 12.fi - Lakisanomat  

Sivun alkuun!

Liite

Nettisanomat 2004-04-25
Amerikkalaispoliitikoille olisi aivan erilainen päätös lähettää joukkoja sotaan, jos siellä olisi mukana heidän omia poikiaan ja tyttäriään. Näin on enää kuitenkin äärimmäisen harvoin. Sosiologian professori Charles Moskos Northwestern Univeristystä. - Palkkasoturi tähtää yliopiston penkille. Keskisuomalainen maanantaina 15.03.2004. Mika Horelli.

SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!

Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia toistuvasti jatkuvasti. Suomen lain mukaan rikokseen osallistunutta pitää rangaista kuin olisi sen itse tehnyt. Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ei kuitenkaan nostanut syytettä Ilta-Sanomia vastaan, koska lehden edustajat olivat poliisikuulusteluissa kertoneet, etteivät tiedä kuka asiakirjat oli lähettänyt ruskeassa kirjekuoressa toimitukseen. Kirjekuoretkin on sittemmin hävitetty.

Julkaistessaan salainen-leimalla varustettujen asiakirjojen sisältöä lehti on joutunut punnitsemaan rikoksen ankaruutta ja siitä saadun hyödyn arvoa. Lisäksi se on punninnut voisiko siitä joutua kiinni, toisin sanoen tulisiko kirjeen lähettäjä esiin, jolloin löytyisi henkilö syytettäväksi ja tuomittavaksi ja siinä samassa sitten kanssarikolliseksi. Kyllä kai lehti jotenkin on joutunut varmistamaan, ettei ihan mitä tahansa tuntemattoman lähettäjän salaisiksi julistettujen asiakirjojen sisältöä julkista ja on siis joutunut hankkimaan itseasiassa tietoja asiakirjojen sisällöstä sen jakeluun kuuluneilta ulkoasiainhallinnon virkamiehiltä.

Salaisten asiakirjojen vuotamisesta voi saada jopa vankeustuomion, käsitykseni mukaan. Toisin sanoen rikos ei vanhene vielä moneen vuoteen. Auta armias, jos vuotaja jostain syystä myöhemmin ilmoittautuu ja vetää mukaansa SanomaWSOY:n kanssarikollisekseen. Miten sitten suu pannaan vai olisiko nyt vain parasta ristiä kädet siellä sun täällä.

Pertti Manninen, nettisanomat.com torstaina 25.03.2004.

PS. Almamedian Iltalehteen vuodetut asiakirjat olivat hiukan erimuotoisia ja niissä erään asiakirjan numero oli samalla tavalla virheellinen kuin käräjäoikeudessa sakkoihin tuomitun Martti Mannisen tietokoneen kovalevyltä oli löytynyt. Tämä asettaa aika outoon valoon valtakunnansyyttäjän syyttämättäjättämispäätöksen.

Sama.

Ja varmemmaksi vakuudeksi nettisanomat.com tietenkin julkisti iltapäivälehtien julkaiseman aineiston viime kesänä seuraavasti:

Irak-vuotoasiakirjat julkaistiin iltapäivälehdissä. Tässä aineisto kokonaisuudessaan.
11.3.2003. Ilta-Sanomat.
11.3.2003. Iltalehti.

12.3.2003. Ilta-Sanomat.
12.3.2003. Iltalehti.
8.5.2003. Ilta-Sanomat.
Uusia!

Edellä on mainittu Ilta-Sanomien kolme numeroa, jossa salaista aineistoa julkaistiin. Ja kuinka sitten sattuikaan. Käsiini osui vielä neljäskin lehti, joka ilmestyi kaksi päivää viimeisen julkistuksen jälkeen ja jossa sama aineisto julkaistiin uudelleen varmemmaksi vakuudeksi! Toistuva ja jatkettu rikos, yleensähän siitä saa lisärangaistuksen!

Samapa vaan. Hohhoijaa. Lähden kahville.



  N:o 820. Tiistai  2008-07-08 "Toinen kuva".


Timo Mäkelä piirsi eräänä iltana vuonna 1980 vastapäätä istuneesta juttelukaverista kuvan. Urhon Pub Helsingissä oli siihen aikaan, ehkä vieläkin, niin suosittu, että piti jonottaa sisällepääsyä, joten jouduin VP:n (Veikko Palolahti) kanssa sattumalta Mäkelän pöytään. Jollain toisella reissulla tapasin nyt keväällä Tuonelaan siirtyneen toimittaja Risto Hannulan ja jatkoillekin mentiin hänen kotiinsa Siltasaareen. Tiesin taiteilija Mäkelästä sen verran, että hän oli siihen aikaan myös Kansan Uutisten pilapiirtäjä. Myöhemmin ostin jonkun hänen piirroskirjankin. Siinä se piirros sitten syntyi, maksoin pienen palkkion ja otin kuvan mukaani ehkä povitaskussa. Minun piti se sitten kehystää, kuva oli ihan näköiseni, mutta kehystys aina vain jäi ja piirros lojui milloin missäkin laatikossa ja hyllyssä. 80-luvun lopulla "isossa muutossa" tämä irrallinen piirros joutui sitten kadoksiin ei tosin unhoon ja elettelin toiveita, että kyllä se joskus vielä voisi löytyäkin. Janne oli pyynnöstäni pakannut elokuvakerho Kirkuvan vanhat julisteet ynnä muuta paperia erääseen pahvilaatikkoon, joka sitten seurasi aina mukana muutoissa eri puolille. Laatikko pulpahti esiin nyt toukokuussa 2008 ja päätin sen jossain välissä tutkia. Tilaisuus tutkimiseen tuli ja sieltä elokuvajulisteiden välistä piirros nyt löytyi. Pertti Manninen sunnuntaina 2008-07-06 illalla siinä yhdeksän aikaan Peurunka-järven rannalla Keski-Suomessa Laukaassa. Toinen kuva.



Helsinki Cup 2008. Finnair Stadium. Helsinki. Lauantaina 2008-07-12 klo 13:46.
Jockey (BR) - Dallas Texans (US) 1 - 0. (Sarja C 14).



1. 
Lisää kuvia tulossa!



2. 



3. 



4.

5.

6. Kuvat ja yhdistely Pertti Manninen.
 


Nettisanomat  N:o 823. Maanantai 2008-07-14     
Kuva. Lexusluxus.  -  Kuva. Päämisteri Matti Vanhanen kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa. - "Haluttomuus vai kyvyttömyys?"


News
 Pilgrims fill Sydney streets as pope rests

Kuva: "Lexusluxus". Helsinki. Nordenskiöldinkatu. Lauantaina 2008-07-13 klo puoli yhdeksän aikaan illalla. 
Kuva:
"Päämisteri Matti Vanhanen presidentti Nicolas Sarkozyn takana kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa." Pariisi. Champs Elysée. Maanantai 2008-07-14 iltapäivällä France24:n uutislähetyksestä.  Kuvat Pertti Manninen.



Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/



Lue myös!

Kansainvälinen parturi.
...
Työttömyys alenee vain aitoja työtilaisuuksia luomalla. Ovatko ne kokopäiväisiä, kuukausipalkkaisia, pätkätöitä vai mitä ovatkaan, se on samantekevää. Kunhan vaan on työtä tarjolla halukkaille. Tuntuu ihmeelliseltä, että ne samat ihmiset, jotka ovat luoneet maahan työnestojärjestelmän olisivat yhtäkkiä kiinnostuneet purkamaan sen.
...
Suomessa olevat työpaikat voidaan jakaa kahteen kategoriaan. Sellaiset, jotka ovat kansainvälisen kilpailun kohteena ja sellaisiin, joihin kohdistuu vain kotimainen kilpailu. Kännyköiden kokoonpano, sellun keitto, paperikoneiden väsääminen ja muita sen tapaisia työtehtäviä jää ja syntyy Suomeen vain, jos olemme niissä askareissa kilpailukykyisempiä kuin muut.

Jos emme ole, niin kyllä maailmasta paikkoja löytyy, jossa kännyköitä kasataan, sellua keitetään ja valsseja sorvataan. Kotimarkkinoiden tarpeisiin tähtäävät työpaikat ovat sen sijaan alttiita vain kotimaiselle kilpailulle. Parturi kilpailee vain suomalaisen parturin kanssa. On saman tekevää leikkaako joku Kuala Lumpurissa tai Delhissä tukan halvemmalla kuin hän.

Poliitisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa vain vähäisesti siihen, ovatko teollisuutemme työpaikat kilpailukykyisiä. Enemmän kuin verotus, siihen vaikuttaa palkkataso. Siksi Teollisuuden etujärjestöjen vouhotus pääomaveroista ja osinkoveroista on naurettavaa älyllistä epärehellisyyttä. Jos teollisuus suostuu ylisuuriin palkankorotuksiin, teolliset työpaikat katoavat Suomesta. Niin yksinkertaista se on, vaikka eduskunta mitä äänestäisi. Kun kansallinen eduskunta ei mahda kansainväliselle kilpailulle mitään, olisiko syytä keskittyä niihin kotimarkkinatyöpaikkoihin.

Kotimarkkinatyöpaikkoja syntyy vain palvelusektorille. Johtuen siitä, että teollisuutemme ei tee tuotteita, joita ei tehtäisi jossain muuallakin. Piika- ja plankkipoikayhteiskunnalla pelottelu on siis turhaa, ellei tavoitteena ole ylläpitää työttömyyttä.

Työministeriön ajatus siitä, että työttömyys katoaa kouluttamalla on absurdi. Teollisuudessa on tänään jäljellä yhtä monta työpaikkaa kuin mitä maassa on työttömiä. Luulevatko ne siellä työministeriössä, että teolliset työpaikat kaksinkertaistuvat työttömyyskursseja lisäämällä? Minä en moiseen usko. Pidän työministeriön suunnitelmaa edesvastuuttomana ihmisten halveksuntana ja verorahojen tuhlaamisena."

Kalle Isokallio. Iltalehti 20.01.2003.  2003/01/23



Torstaina 05.08.2004. Työtä! Kootut selitykset! Tanja Karpela ja Kalle Isokallio. Ainakin. Tulossa!
Saunan sytykkeistä. Sailaksen ehdotukset pulmallisia köyhille. Heikki Hiilamo, Jouko Karjalainen ja Antti Parpo. Helsingin Sanomat. Mielipide perjantaina 04.04.2003. Tulossa.





Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 1".  Iltalehti. Kolumni. Kalle Isokallio. Maanantaina 06.03.2006. Myyttejä ja mainoslauseita.
Tulossa!

"Olisin toivonut, että Tasavallan Presidentti Tarja Halonen olisi uuden kautensa avajaispuheessa pystynyt pitäytymään faktoissa. Mutta ei, pakko oli hymy huulilla kertoa kaupunkilegenda ja sen avulla kosiskella väärin väittein naispuolisten kansalaisten suosiota. Älykkyyden puutteesta ei presidenttiämme voi kai syyttää. Hän mainitsi puheessaan, että naisen euro on edelleen Suomessa vain kahdeksankymmentä senttiä. Väite ei pidä paikkaansa. Ja sen ymmärtää myös presidenttimme." Tulossa!




Kuva 08.03.2006. " Naisen palkka 2". Aamulehti. Kotimaa. Keskiviikkona 08.03.2006. Kun mies ansaitsee euron, nainen saa 96-97 senttiä. Naistenpäivä: Nainen tienaa vähemmän, vaikka ala, työ ja titteli on sama kuin miehellä. Riikka Lehtovaara.
Tulossa!

"Aamulehdessä julkaistiin helmikuussa tutkimus, jonka mukaan eriarvoisuuden siemen kylvetään jo kotona. Tytöille maksetaan jo 12-vuotiaana pienempää viikkorahaa kuin pojille." Tulossa!




Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 3". Aamulehti. 3. pääkirjoitus. Keskiviikkona 08.03.2006. Jatkuvaa palkkahurskastelua. Aamulehden vastaava päätoimittaja on Matti Apunen. Tulossa!

"Ammattijärjestöjen ohella myös poliitikot päivittelevät vuodesta toiseen naisten huonoja palkkoja. Se on melkoista hurskastelua. Ammattijärjestöt allekirjoittavat palkkasopimukset ja poliitikoilla on sormensa pelissä julkisen puolen työvoimasta päätettäessä. Milloinkahan naispalkoista isoa ääntä pitävät poliitikot huomaavat olleensa itse siunaamassa sitä, että etenkin hoiva-aloilla pätkätyöt painavat alas naisten palkkatasoa?" Tulossa!

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

2006/03/08


Pääkirjoitus. Tapoja Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen!

Kaiken korskeuden keskellä ei tarvitse käyttäytyä moukkamaisesti naishenkilöä kohtaan. Vt. pääministerinkin pitäisi ymmärtää, että hän on hallitustunnustelujen vetäjä ja hänen edustamallaan puolueella on sittenkin vain neljäsosa eduskuntapaikoista.
Kohteliaisuutta korskeuden sijaan. Hyviä tapoja välinpitämättömyyden sijaan. Eikö viiskymppinen mies ole tällaista vielä oppinut?  
Huomaavaisuus naisen istahtaessa ja tuolin vetäminen sopisi myös  "Euroopan presidentiksi " itseään kutsuneelle mörrikälle.
Perjantaina 2007-04-13. Pertti Manninen.




Suomalaiset herrasmiehet Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen rojahtamassa sijoilleen Tarja Cronbergin vetäessä tuoliaan hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla perjantaina 2007-04-13. FST:n uutislähetys klo 18.15. Kuva: Pertti Manninen. Isonna!


Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.

Haluttomuus vai kyvyttömyys?

Kun hallituksella ei ole näkemystä siitä minne sen pitäisi Suomea viedä, se keskittyy tulevaisuuteen varautumisen sijasta näpertelemään tämän päivän ongelmien kanssa tarjoten niihin eilisen ratkaisuja.

Harvoin, jos koskaan maassamme on ollut näin huonosti johdettu ja vain lyhyen tähtäimen tavoitteiden perässä säntäilevä hallitus. Vanhasen toista hallitusta tulee historia kutsumaan päiväperhohallitukseksi.

Globalisaatio on tosiasia, jota viisimiljoonainen kansa ei kuusimiljardisessa maailmassa voi olla ottamatta huomioon. Meidän pitää suojata itsemme mahdollisimman hyvin globalisaation negatiivisilta vaikutuksilta ja samalla hyödyntää maksimaalisesti sen positiiviset mahdollisuudet. Poliitikoille jääköön kansalaisten suojeleminen ja yrityksille positiivisten mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Kansainväliset tilastot osoittavat, että maailmankaupan vapauttaminen politiikan ulottumattomiin on johtanut siihen, että sen seurauksena ovat pääomapelurit rikastuneet ja työtätekevät köyhtyneet. Se johtuu siitä, että maailmanmarkkinoille on tullut enemmän uutta työvoimaa, kuin uutta pääomaa. Tuo uusi työvoima on tällä hetkellä heikommin koulutettua kuin kehittyneissä teollisuusmaissa, mutta muutamassa kymmenessä vuodessa sen koulutustaso ajaa kiinni teollisuusmaiden koulutustason. Yhä useampi osaamisen alue joutuu kansainvälisen kilpailun kohteeksi.

Vääjäämätön lopputulos on se, että Suomessa yhä useammasta työstä työnantajan on tulevaisuudessa mahdotonta maksaa työntekijöilleen samaa reaalipalkkaa kuin tänään. Jotta se ei johtaisi kansan kahtiajakautumiseen, tuloverotusta on jo ensi vuonna laskettava reippaasti pienempien ansiotulojen kohdalla ja kohtuullisesti keskituloisten osalta. Tuo verojen alennus on mahdollista rahoittaa siirtämällä pääomatulojen verotus samalle asteikoille kuin työtulojen verotus. Siten voidaan kansalaisille tasata globalisaation haitat ja hyödyt.

Puheet siitä, että pääomatuloja nauttivat ihmiset muuttaisivat pois Suomesta, perustuvat väärinymmärrykseen ja ovat sen lisäksi loukkaavia. En usko, että yksikään Herlinin veljeksistä muuttaa maasta, vaikka pääomatuloja ryhdytään verottamaan kuin ansiotuloja.

Sen verran lujaan siinä suvussa on isänmaallisuus poikiin istutettu.

Jos muutama kasinopeluri muuttaisikin, väliäkö sillä. Yhtään työpaikkaa he eivät ole tähänkään mennessä maahan luoneet. Enemmänkin ovat muiden selkänahasta rahansa riipineet.

Suomella on kaksi vaihtoehtoa. Joko annetaan kansainvälisen kilpailun romuttaa yhteiskunta tai ryhdytään toimenpiteisiin Suomen pelastamiseksi. Nykyinen hallitus on valinnut antaa-mennä vaihtoehdon, mutta meillä on mahdollisuus valita seuraavissa eduskuntavaaleissa sen tilalle hallitus, joka haluaa pelastaa Suomen. Se varmaan älyää ryhtyä verottamaan pääomaa samalla ankaruudella kuin työntekoa.



Lue myös!

nettisanomat tiistaina 02.11.2004.

Miten aforismi syntyy?
(Kirjailija Kalle Isokallio ja kirjailija Seppo "Bisquit" Ahti.) 

MTV3-uutiset 30.10.2004 klo 22.00. ("Loppukevennys". Helsingin Kirjamessuilta isossa hallissa yleisön joukossa.).

Toimittaja Raija Kantomaa: miten voi olla hauska lokakuun synkimpänä ja pimeimpänä päivänä?

B: sehän on ammattitaitokysymys.
I: en mä mä en tiedä seppo meistä on hauska ja mä näytän profiilia

K: mistä teidän hauskuus kumpuaa?

B: no sä oot varmaan keksinyt itse nää kysymykset joo täytyy
Kirjailija Kalle Isokallio: siis me syvällisesti analysoidaan suomalaista yhteiskuntaa ja tota noin sen historiaa ja myöskin kansanluonnetta ja erilaisten etnisten ryhmien vaikutusta suomeen ja ...
B: ja sitten me ei välitetä siitä
I: ... ja senjälkeen mä kirjoitan hauskan jutun
K: onko ne hauskoja juttuja?

B ai mun omani vai?
I: Sepon on ainakin hauskoja
Kirjailija Seppo "Bisquit" Ahti: on kyllä kyllä kalle on musta hauskempi
ja ennen kaikkea mä nautin siitä että  mä en oo lukenut niistä yhtään
I:  no jos me seppo säästää multa tuota aikaa hirveesti jos mä iltasanomissa aina hyppään aina sepon yli niin tota noin niin aikaa säästyy

K: miksi sinä kirjoitat

I: ei oo parempaakaan tekemistä
K: oikeasti
I: no ei oo parempaakaan tekemistä rospuuttokausi ei voi ajaa moottoripyörällä tota ei voi lumilautailla vielä niin jotainhan on silloin puuhattava silloin kirjoitetaan kirja
B: jos sä nyt tarkalleen mietit mitä tarkoittaa lause ei ole parempaa tekemistä niin ett sä sitä pitäis mitenkään vähättelynä
ei ole parempaa tekemistä
jumalaut tästä tuli aforismi
K. joo täst pannaan kirjaan (epäselvä)
B: joh joh joh (epäselvä)

Tomi Einonen: asia vilpitön ja tätä kaksikon mainostamaa rospuuttoaikaa saadaan vielä ensi yönä tunti lisää. (aika asiallisesti).
Leena Kaskela: aivan (suu herttaisessa hymyssä).
 


 

Suomalainen todellisuus. Koiran ulkoiluttajia Aleksilla.
Kuva sarjasta Stokkalta Skattalle ja vähän takaisinkin. Pertti Manninen, Helsinki lauantaina 14.08.2004.  2004/11/02





Nettisanomat  N:o 824. Tiistai 2008-07-15     
"Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys".




Keskisuomalainen tiistaina 2008-07-15.
Tuloveroihin aiottua suurempi kevennys.
Politiikka: Pääministeri Matti Vanhanen tyrmää oppositiojohtaja Jutta Urpilaisen vaatimukset päivähoitomaksujen poistamisesta.
Tuloveroon tulossa kirjattua isompi kevennys. Politiikka: Pääministeri Vanhasen mukaan seuraavien palkkasopimusten pitää olla maltillisia.
Kuva: Matti Vanhanen kommentoi kotimaan politiikkaa maanantaina Pariisista. Kuva: Matti Vanhanen ja Sirkka Mertala osallistuivat Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksiin Pariisissa maanantaina.
Vanhanen lupaa tuloverojen alenevan aiottua enemmän 15.7.2008 02:20 (Päivitetty 15.7.2008 08:21)  STT
Tuloveroihin on tulossa vaalikauden lopulla suurempi kevennys kuin mitä hallitusohjelmaan on kirjoitettu. Näin sanoo pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) Turun Sanomien ja Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa. Pääministeri ei suostu kokoomuksen vaatimukseen koko kevennysvaran käyttämisestä jo ensi vuonna. Vanhasen mukaan kesän aikana on inflaatioriskin takia harkittava tarkkaan, miten veronalennus jaetaan vuosille 2009 ja 2010. Vanhanen uskoo, että kevennysten painotuksista päästään sopuun kokoomuksen kanssa, vaikka hallituksessa on aiemmin väännetty aiheesta kättä. Keskusta on halunnut painottaa kevennyksiä pieni- ja keskituloisille ja kokoomus puolestaan tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Vanhasen mukaan tuloverokevennysten rinnalla valmistellaan myös se, miten estetään tuloverotuksen kiertäminen yhtiöverotuksen kautta.  ksml.fi


Nettisanomat  N:o 823. Maanantai 2008-07-14     
Kuva. Lexusluxus.  -  Kuva. Päämisteri Matti Vanhanen kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa. - "Haluttomuus vai kyvyttömyys?"


News
 Pilgrims fill Sydney streets as pope rests

Kuva: "Lexusluxus". Helsinki. Nordenskiöldinkatu. Lauantaina 2008-07-13 klo puoli yhdeksän aikaan illalla. 
Kuva:
"Päämisteri Matti Vanhanen presidentti Nicolas Sarkozyn takana kunnia-aitiossa Ranskan vallankumouksen vuosipäivän paraatissa." Pariisi. Champs Elysée. Maanantai 2008-07-14 iltapäivällä France24:n uutislähetyksestä.  Kuvat Pertti Manninen.



Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/



Lue myös!

Kansainvälinen parturi.
...
Työttömyys alenee vain aitoja työtilaisuuksia luomalla. Ovatko ne kokopäiväisiä, kuukausipalkkaisia, pätkätöitä vai mitä ovatkaan, se on samantekevää. Kunhan vaan on työtä tarjolla halukkaille. Tuntuu ihmeelliseltä, että ne samat ihmiset, jotka ovat luoneet maahan työnestojärjestelmän olisivat yhtäkkiä kiinnostuneet purkamaan sen.
...
Suomessa olevat työpaikat voidaan jakaa kahteen kategoriaan. Sellaiset, jotka ovat kansainvälisen kilpailun kohteena ja sellaisiin, joihin kohdistuu vain kotimainen kilpailu. Kännyköiden kokoonpano, sellun keitto, paperikoneiden väsääminen ja muita sen tapaisia työtehtäviä jää ja syntyy Suomeen vain, jos olemme niissä askareissa kilpailukykyisempiä kuin muut.

Jos emme ole, niin kyllä maailmasta paikkoja löytyy, jossa kännyköitä kasataan, sellua keitetään ja valsseja sorvataan. Kotimarkkinoiden tarpeisiin tähtäävät työpaikat ovat sen sijaan alttiita vain kotimaiselle kilpailulle. Parturi kilpailee vain suomalaisen parturin kanssa. On saman tekevää leikkaako joku Kuala Lumpurissa tai Delhissä tukan halvemmalla kuin hän.

Poliitisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa vain vähäisesti siihen, ovatko teollisuutemme työpaikat kilpailukykyisiä. Enemmän kuin verotus, siihen vaikuttaa palkkataso. Siksi Teollisuuden etujärjestöjen vouhotus pääomaveroista ja osinkoveroista on naurettavaa älyllistä epärehellisyyttä. Jos teollisuus suostuu ylisuuriin palkankorotuksiin, teolliset työpaikat katoavat Suomesta. Niin yksinkertaista se on, vaikka eduskunta mitä äänestäisi. Kun kansallinen eduskunta ei mahda kansainväliselle kilpailulle mitään, olisiko syytä keskittyä niihin kotimarkkinatyöpaikkoihin.

Kotimarkkinatyöpaikkoja syntyy vain palvelusektorille. Johtuen siitä, että teollisuutemme ei tee tuotteita, joita ei tehtäisi jossain muuallakin. Piika- ja plankkipoikayhteiskunnalla pelottelu on siis turhaa, ellei tavoitteena ole ylläpitää työttömyyttä.

Työministeriön ajatus siitä, että työttömyys katoaa kouluttamalla on absurdi. Teollisuudessa on tänään jäljellä yhtä monta työpaikkaa kuin mitä maassa on työttömiä. Luulevatko ne siellä työministeriössä, että teolliset työpaikat kaksinkertaistuvat työttömyyskursseja lisäämällä? Minä en moiseen usko. Pidän työministeriön suunnitelmaa edesvastuuttomana ihmisten halveksuntana ja verorahojen tuhlaamisena."

Kalle Isokallio. Iltalehti 20.01.2003.  2003/01/23



Torstaina 05.08.2004. Työtä! Kootut selitykset! Tanja Karpela ja Kalle Isokallio. Ainakin. Tulossa!
Saunan sytykkeistä. Sailaksen ehdotukset pulmallisia köyhille. Heikki Hiilamo, Jouko Karjalainen ja Antti Parpo. Helsingin Sanomat. Mielipide perjantaina 04.04.2003. Tulossa.





Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 1".  Iltalehti. Kolumni. Kalle Isokallio. Maanantaina 06.03.2006. Myyttejä ja mainoslauseita.
Tulossa!

"Olisin toivonut, että Tasavallan Presidentti Tarja Halonen olisi uuden kautensa avajaispuheessa pystynyt pitäytymään faktoissa. Mutta ei, pakko oli hymy huulilla kertoa kaupunkilegenda ja sen avulla kosiskella väärin väittein naispuolisten kansalaisten suosiota. Älykkyyden puutteesta ei presidenttiämme voi kai syyttää. Hän mainitsi puheessaan, että naisen euro on edelleen Suomessa vain kahdeksankymmentä senttiä. Väite ei pidä paikkaansa. Ja sen ymmärtää myös presidenttimme." Tulossa!




Kuva 08.03.2006. " Naisen palkka 2". Aamulehti. Kotimaa. Keskiviikkona 08.03.2006. Kun mies ansaitsee euron, nainen saa 96-97 senttiä. Naistenpäivä: Nainen tienaa vähemmän, vaikka ala, työ ja titteli on sama kuin miehellä. Riikka Lehtovaara.
Tulossa!

"Aamulehdessä julkaistiin helmikuussa tutkimus, jonka mukaan eriarvoisuuden siemen kylvetään jo kotona. Tytöille maksetaan jo 12-vuotiaana pienempää viikkorahaa kuin pojille." Tulossa!




Kuva 08.03.2006. "Naisen palkka 3". Aamulehti. 3. pääkirjoitus. Keskiviikkona 08.03.2006. Jatkuvaa palkkahurskastelua. Aamulehden vastaava päätoimittaja on Matti Apunen. Tulossa!

"Ammattijärjestöjen ohella myös poliitikot päivittelevät vuodesta toiseen naisten huonoja palkkoja. Se on melkoista hurskastelua. Ammattijärjestöt allekirjoittavat palkkasopimukset ja poliitikoilla on sormensa pelissä julkisen puolen työvoimasta päätettäessä. Milloinkahan naispalkoista isoa ääntä pitävät poliitikot huomaavat olleensa itse siunaamassa sitä, että etenkin hoiva-aloilla pätkätyöt painavat alas naisten palkkatasoa?" Tulossa!

Elokuvalipulla kohtuuton hinta.

2006/03/08


Pääkirjoitus. Tapoja Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen!

Kaiken korskeuden keskellä ei tarvitse käyttäytyä moukkamaisesti naishenkilöä kohtaan. Vt. pääministerinkin pitäisi ymmärtää, että hän on hallitustunnustelujen vetäjä ja hänen edustamallaan puolueella on sittenkin vain neljäsosa eduskuntapaikoista.
Kohteliaisuutta korskeuden sijaan. Hyviä tapoja välinpitämättömyyden sijaan. Eikö viiskymppinen mies ole tällaista vielä oppinut?  
Huomaavaisuus naisen istahtaessa ja tuolin vetäminen sopisi myös  "Euroopan presidentiksi " itseään kutsuneelle mörrikälle.
Perjantaina 2007-04-13. Pertti Manninen.




Suomalaiset herrasmiehet Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen rojahtamassa sijoilleen Tarja Cronbergin vetäessä tuoliaan hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla perjantaina 2007-04-13. FST:n uutislähetys klo 18.15. Kuva: Pertti Manninen. Isonna!


Kalle Isokallio. Kolumni. Iltalehti maanantaina 2008-07-14.

Haluttomuus vai kyvyttömyys?

Kun hallituksella ei ole näkemystä siitä minne sen pitäisi Suomea viedä, se keskittyy tulevaisuuteen varautumisen sijasta näpertelemään tämän päivän ongelmien kanssa tarjoten niihin eilisen ratkaisuja.

Harvoin, jos koskaan maassamme on ollut näin huonosti johdettu ja vain lyhyen tähtäimen tavoitteiden perässä säntäilevä hallitus. Vanhasen toista hallitusta tulee historia kutsumaan päiväperhohallitukseksi.

Globalisaatio on tosiasia, jota viisimiljoonainen kansa ei kuusimiljardisessa maailmassa voi olla ottamatta huomioon. Meidän pitää suojata itsemme mahdollisimman hyvin globalisaation negatiivisilta vaikutuksilta ja samalla hyödyntää maksimaalisesti sen positiiviset mahdollisuudet. Poliitikoille jääköön kansalaisten suojeleminen ja yrityksille positiivisten mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Kansainväliset tilastot osoittavat, että maailmankaupan vapauttaminen politiikan ulottumattomiin on johtanut siihen, että sen seurauksena ovat pääomapelurit rikastuneet ja työtätekevät köyhtyneet. Se johtuu siitä, että maailmanmarkkinoille on tullut enemmän uutta työvoimaa, kuin uutta pääomaa. Tuo uusi työvoima on tällä hetkellä heikommin koulutettua kuin kehittyneissä teollisuusmaissa, mutta muutamassa kymmenessä vuodessa sen koulutustaso ajaa kiinni teollisuusmaiden koulutustason. Yhä useampi osaamisen alue joutuu kansainvälisen kilpailun kohteeksi.

Vääjäämätön lopputulos on se, että Suomessa yhä useammasta työstä työnantajan on tulevaisuudessa mahdotonta maksaa työntekijöilleen samaa reaalipalkkaa kuin tänään. Jotta se ei johtaisi kansan kahtiajakautumiseen, tuloverotusta on jo ensi vuonna laskettava reippaasti pienempien ansiotulojen kohdalla ja kohtuullisesti keskituloisten osalta. Tuo verojen alennus on mahdollista rahoittaa siirtämällä pääomatulojen verotus samalle asteikoille kuin työtulojen verotus. Siten voidaan kansalaisille tasata globalisaation haitat ja hyödyt.

Puheet siitä, että pääomatuloja nauttivat ihmiset muuttaisivat pois Suomesta, perustuvat väärinymmärrykseen ja ovat sen lisäksi loukkaavia. En usko, että yksikään Herlinin veljeksistä muuttaa maasta, vaikka pääomatuloja ryhdytään verottamaan kuin ansiotuloja.

Sen verran lujaan siinä suvussa on isänmaallisuus poikiin istutettu.

Jos muutama kasinopeluri muuttaisikin, väliäkö sillä. Yhtään työpaikkaa he eivät ole tähänkään mennessä maahan luoneet. Enemmänkin ovat muiden selkänahasta rahansa riipineet.

Suomella on kaksi vaihtoehtoa. Joko annetaan kansainvälisen kilpailun romuttaa yhteiskunta tai ryhdytään toimenpiteisiin Suomen pelastamiseksi. Nykyinen hallitus on valinnut antaa-mennä vaihtoehdon, mutta meillä on mahdollisuus valita seuraavissa eduskuntavaaleissa sen tilalle hallitus, joka haluaa pelastaa Suomen. Se varmaan älyää ryhtyä verottamaan pääomaa samalla ankaruudella kuin työntekoa.



Lue myös!

nettisanomat tiistaina 02.11.2004.

Miten aforismi syntyy?
(Kirjailija Kalle Isokallio ja kirjailija Seppo "Bisquit" Ahti.) 

MTV3-uutiset 30.10.2004 klo 22.00. ("Loppukevennys". Helsingin Kirjamessuilta isossa hallissa yleisön joukossa.).

Toimittaja Raija Kantomaa: miten voi olla hauska lokakuun synkimpänä ja pimeimpänä päivänä?

B: sehän on ammattitaitokysymys.
I: en mä mä en tiedä seppo meistä on hauska ja mä näytän profiilia

K: mistä teidän hauskuus kumpuaa?

B: no sä oot varmaan keksinyt itse nää kysymykset joo täytyy
Kirjailija Kalle Isokallio: siis me syvällisesti analysoidaan suomalaista yhteiskuntaa ja tota noin sen historiaa ja myöskin kansanluonnetta ja erilaisten etnisten ryhmien vaikutusta suomeen ja ...
B: ja sitten me ei välitetä siitä
I: ... ja senjälkeen mä kirjoitan hauskan jutun
K: onko ne hauskoja juttuja?

B ai mun omani vai?
I: Sepon on ainakin hauskoja
Kirjailija Seppo "Bisquit" Ahti: on kyllä kyllä kalle on musta hauskempi
ja ennen kaikkea mä nautin siitä että  mä en oo lukenut niistä yhtään
I:  no jos me seppo säästää multa tuota aikaa hirveesti jos mä iltasanomissa aina hyppään aina sepon yli niin tota noin niin aikaa säästyy

K: miksi sinä kirjoitat

I: ei oo parempaakaan tekemistä
K: oikeasti
I: no ei oo parempaakaan tekemistä rospuuttokausi ei voi ajaa moottoripyörällä tota ei voi lumilautailla vielä niin jotainhan on silloin puuhattava silloin kirjoitetaan kirja
B: jos sä nyt tarkalleen mietit mitä tarkoittaa lause ei ole parempaa tekemistä niin ett sä sitä pitäis mitenkään vähättelynä
ei ole parempaa tekemistä
jumalaut tästä tuli aforismi
K. joo täst pannaan kirjaan (epäselvä)
B: joh joh joh (epäselvä)

Tomi Einonen: asia vilpitön ja tätä kaksikon mainostamaa rospuuttoaikaa saadaan vielä ensi yönä tunti lisää. (aika asiallisesti).
Leena Kaskela: aivan (suu herttaisessa hymyssä).
 


 

Suomalainen todellisuus. Koiran ulkoiluttajia Aleksilla.
Kuva sarjasta Stokkalta Skattalle ja vähän takaisinkin. Pertti Manninen, Helsinki lauantaina 14.08.2004.  2004/11/02





Päivän arkistohelmi 2007-03-06.  
Nettisanomat  Tiistai 2007-03-06   "Tätä linjaa pitää jatkaa. Kiitos. Entä varallisuusvero? Hyvä kun sanoit."
 
Matti Vanhanen ja Eero Heinäluoma vaalitentissä. FST5:n kuvasta tiistaina 2007-03-06 Pertti Manninen. Isonna!  Jatkuu!
Lue myös! 
Pääkirjoitus. Rikkaita ja köyhiä. Ahneita ja vaatimattomia ...Lue!
 

Dnro 1979/03

 

273               PEKKA KETTUSEN ERORAHA-ASIA

 

Aikaisemmat     Kaupunginhallitus 7.7.2008/270

käsittelyt

(Asian valmistelija Anja Lehtonen, puh. 624 268)

 

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 27.6.2008 antamallaan päätöksellä kumonnut Jyväskylän kaupunginvaltuuston 15.1.2007 § 11 tekemän päätöksen siitä, ettei kaupunki peri takaisin entiselle kaupunginjohtajalle Pekka Kettuselle maksettua erorahaa.

 

Päätösliite:

-          Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 27.6.2008 no 08/0413/3

 

Kaupunginjohtaja Anderssonin ehdotus

 

Kaupunginhallitus merkitsee hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi ja päättää asian jatkovalmistelusta.

 

---

 

Kokous keskeytettiin kello 12.20–12.45 väliseksi ajaksi. Keskeytyksen aikana kaupunginjohtaja Markku Andersson ja kaupunginlakimies Annaliisa Lehtinen selostivat asiaa.

 

Kokousta jatkettaessa kaupunginjohtaja Andersson muutti ehdotuksensa kuulumaan seuraavasti:

 

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi hallinto-oikeuden päätöksen 27.6.2008.

 

Kaupunginhallitus edellyttää asian jatkovalmistelun osalta, että asian juridisesti olennaiset kysymykset selvitetään ja päätös jatkotoimenpiteistä tehdään kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa 28.7.2008.

 

Päätös         Kaupunginjohtajan muutettu ehdotus hyväksyttiin.

 

Pirkko Selin ja Hilkka Illman ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

 

Varajäsen Raimo Sopo saapui kokoukseen kello 12.20.

 

Marika Visakorpi poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa kello 12.50.

 

---------

 

Kh 273

 

                             (Asian valmistelija Annaliisa Lehtinen, puh. 624 266)

 

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 27.6.2008

 

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöksen 15.1.2007 § 11, jossa päätöksessä valtuusto päätti olla ryhtymättä perimään takaisin Pekka Kettuselle maksettuja erorahoja.

 

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelut ovat tiivistettynä seuraavat:

 

-          Kuntalaissa ei ole säännöksiä vapautuksen myöntämisestä maksuista tai saatavista.

-          Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että kysymys ratkeaa kunnan toimialaa koskevien periaatteiden mukaisesti.

-          Valtuuston harkintavaltaa ovat rajoittaneet hallinnon yleiset periaatteet, joista on säädetty hallintolaissa.

-          Sillä seikalla, että osapuolet ovat noudattaneet sopimusta, ei ole oikeudellista merkitystä, koska erokorvauksen maksaminen on kumottu lainvastaisena.

-          Kaupunki ei ole oikeudenkäynnissä esittänyt perusteita perinnästä luopumiselle, perinnän tuloksettomuudelle taikka kohtuuttomille perintäkuluille.

-          Kaupunki ei ole esittänyt perinnästä luopumiselle kunnan toimialaan liittyviä seikkoja, joiden perusteella kaupunki olisi voinut luopua erokorvauksen takaisinperinnästä.

 

Hallinto-oikeutta ennen korkein hallinto-oikeus on päätöksessään 6.6.2006 nro 1457 katsonut, että kaupunginhallitus on erorahakorvauksen päättäessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on ollut käytettävissä ja siten ylittänyt toimivaltansa. Kettuselle maksettu korvaus on ollut vailla laillista perustetta.

 

Kaupunginhallituksen viime kokouksen jälkeen on asian juridisesti olennaiset kysymykset kaupunginhallituksen edellyttämällä tavalla selvitetty.

 

Kaupunginlakimiehen lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen johdosta:

 

Katson, että hallinto-oikeuden päätöksessä sekä siihen liittyvässä prosessissa ainakin seuraavat seikat ovat Jyväskylän kaupungin kannalta tai muutoin oikeudellisesti merkittäviä:

 

1. Hallinto-oikeuden prosessia rasittaa muotovirhe

 

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on jättänyt kuulematta prosessin toista asianosaista, Pekka Kettusta, jonka etua/oikeutta tai velvollisuutta Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätös 15.1.2007 on ehdottomasti koskenut. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden prosessi ei ole täyttänyt oikeudenmukaiselta oikeudenkäynniltä vaadittavia menettelytapoja.

 

Valtuuston päätös on lähetetty asianmukaisesti Pekka Kettuselle tiedoksi. Kettunen on ollut asianosainen, koska hän on ollut kaupungin sopijapuolena mahdolliseen perintään liittyvässä oikeustoimessa. Koska kaupunginvaltuuston päätös on ollut Kettuselle myönteinen, ei hänellä ole ollut asiassa valitusintressiä. Asianosaisasemansa johdosta olisi häntä kuitenkin joka tapauksessa tullut kuulla tässä asiassa ennen hallinto-oikeuden päätöstä.

 

Muotovirheen toteaminen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa johtanee siihen, että asia palautetaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen uudelleen asianmukaisesti käsiteltäväksi.

 

2. Kaupungilla ei ole Kettuselta velvoiteoikeudellista saatavaa

 

Hallinto-oikeus näyttäisi päätelleen, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös 6.6.2006 erorahapäätöksen kumoamisesta merkitsisi automaattisesti sitä, että kaupungilla olisi saatava Kettuselta.  Hallinto-oikeus on lisäksi todennut, että kyseinen ”saatava ei ole vähäinen”.

 

Kysymystä siitä, onko kaupungilla saatavaa Kettuselta, ei ole oikeudellisesti ratkaistu korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä – eikä sitä voida tässäkään hallinnollisessa prosessissa ratkaista.

 

KHO:n ratkaisu on osoittanut, että harkintavaltaa on käytetty väärin sopimusta tehtäessä ja kaupunginhallitus on ylittänyt toimivaltansa. Tämä on ollut kaupungin sisäiseen päätöksentekoon ja sen asianmukaisuuteen liittyvää arviointia. Toimivallan ylittämisen merkitystä sopimuksen voimassaololle ja sitovuudelle ei sen sijaan ole ratkaistu.

 

Kaupungin ja Kettusen välisen saatavan olemassaolo on siviilioikeudellinen kysymys, jota ei voi ratkaista hallinnollisessa prosessissa. Oikeus erorahojen takaisin saamiseksi Kettuselta voisi syntyä, jos kaupunki olisi kanteen nostettuaan saanut hyväkseen tuomion, jossa olisi todettu erorahasopimuksen pätemättömyys ja siitä seurannut sitomattomuus osapuolia kohtaan. Tämän lisäksi olisi oltava joko samassa yhteydessä tai erillisellä oikeudenkäynnillä todettu sopimukseen perustuvan suorituksen palautusvelvollisuus.

 

Ilman em. velvoittavaa tuomiota saatavan periminen harvoin on mahdollista. Se edellyttäisi asianosaisten yksimielisyyttä saatavan olemassaolosta. Katson, että tässä sellaista ei ole.

 

3. Kaupungin mahdollisuuksia toimia voidaan arvioida ainoastaan yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden ja oikeustoimilain valossa

 

Kunnat yhteiskunnallisina toimijoina voivat tehdä kahdenlaisia sopimuksia: yksityisoikeudellisia ja julkisoikeudellisia. Muunlaisia sopimustyyppejä ei oikeusjärjestelmämme tunne. Jälkimmäisessä sopimustyypissä käytetään julkista valtaa sopijapartien ollessa keskenään tasavertaisia (esim. kuntayhtymän perussopimus terveydenhuollon järjestämisestä). Julkisoikeudellisista sopimuksista syntyvät erimielisyydet käsitellään hallinto-oikeudessa. 

 

Kun kunta tekee yksityishenkilön kanssa sopimuksen, on kyseessä yksityisoikeudellinen oikeussuhde. Yksityishenkilön ja kunnan välinen sopimus ei milloinkaan ole kahden tasavertaisen sopijakumppanin julkisoikeudellinen oikeussuhde. Julkisyhteisö ei ole erityisasemassa yksityisoikeudellisiin oikeustoimiin perustetuissa oikeussuhteissa. Molempien sopijapuolten asemaa, sopimuksen noudattamista ja pätevyyttä arvioidaan oikeustoimilain ja yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden valossa, viimekädessä siviilioikeudenkäynnissä käräjäoikeudessa, jossa asianosaisina ovat sopijakumppanit.

 

4. Millä perusteella kaupungilla voisi olla saatavaa Kettuselta?

 

Jotta kaupungilla olisi oikeus erorahojen takaisinperintään, tulisi asiassa olla lainvoimainen tuomio siitä, että sopimus erorahasta olisi pätemätön. Tällä hetkellä kaupungin ja Kettusen välillä on oikeudellisesti pätevä ja sitova sopimus, jonka voimassaoloa saati pätevyyttä osapuolet eivät ole kyseenalaistaneet.  Sopimukseen perustuneen suorituksen takaisin vaatimiselle ei ole olemassa mitään oikeudellista perustetta.

 

Myös kuntia sitoo klassinen sopimusten sitovuuden periaate pacta sunt servanda: kaupunki ei lähtökohtaisesti voi vedota omassa sisäisessä päätöksenteossa tapahtuneisiin virheisiin (kuten toimivallan ylittäminen) mikäli sopijakumppani on ollut vilpittömässä mielessä.

 

Sopimusoikeudellisen pätemättömyysopin mukaan toimivallan ylitys ei aikaansaa sopimuksen pätemättömyyttä suhteessa vastapuoleen. Kyse on toisen sopijapuolen ”sisäisestä asiasta”. Ulospäin (sopijakumppaniin nähden) pätemättömyys toimivallan ylitystilanteissa seuraa vasta, kun sopijapuolella oli tieto tai hänellä olisi pitänyt olla tieto siitä, että sopijakumppani oli ylittänyt toimivaltansa.

 

Kaupungin ja Kettusen välisen sopimuksen sisällöstä on KHO:n mukaan johtunut, että toimivalta on jälkikäteen katsottu ylittyneen ja harkintavaltaa käytetyn väärin. Kaupunginhallituksella on sinällään todettu olleen kelpoisuus edustaa kaupunkia kyseisessä järjestelyssä. Kelpoisuus on perustunut kuntalain 23 § 1 momenttiin sekä Jyväskylän kaupungin johtosääntöön.

 

Millä edellytyksillä Kettusen ja kaupungin sopimusta arvioitaessa voisi päätyä siihen, että sopimuksen osapuolet tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää toimivallan ylittymisestä? KHO:n ratkaisu oli ennakkotapaus ja ensimmäinen laatuaan. Kaupunginhallituksen toiminta on myös jälkikäteen poliittisesti hyväksytty. Pitkäkään kunnallishallinnollinen ja -poliittinen kokemus ei ylittäne ”pitäisi tietää” -kynnystä tässä tilanteessa.

 

5. Hallinto-oikeudessa käytävällä prosessilla ei ole asiassa käytännössä merkitystä

 

Kaupungin ja Kettusen välistä sopimusta pidetään vallitsevan oikeusjärjestyksemme periaatteiden ja säännösten mukaisesti pätevänä ja osapuolia sitovana, mahdollisesta kaupunginhallituksen toimivallan ylityksestä huolimatta.

 

Hallinto-oikeudellinen prosessi asiassa on sikäli merkityksetön, että siinä ei synny erorahan takaisinperintää mahdollistavaa ratkaisua eikä ulosottokelpoista tuomiota. Kaupungin ja Kettusen välillä on voimassa sopimusoikeudellisesti pätevä yksityisoikeudellinen sopimus, joka sitoo kumpaakin sopijapuolta. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 6.6.2006 ei ole ratkaissut sopimuksen sitovuutta eikä pätevyyttä.

 

6. Kaupunginvaltuustolla on ollut toimivalta harkita ja päättää perinnästä luopumisesta

 

Jos katsottaisiin, että kaupungilla olisikin selvä ja riidaton saatava Kettuselta, olisi valtuustolla siitä huolimatta aina mahdollisuus harkita, ryhtyykö se saatavan perintään. Lainsäädännöstä valtuuston po. toimivaltaa ei suoraan voida päätellä, mutta korkein hallinto-oikeus on katsonut, että lähtökohtaisesti valtuustolla on toimivalta päättää siitä, ettei saatavaa peritä takaisin. (KHO 1992 A 48)

 

Valtuuston harkintavaltaa rajoittavat kaikki yleiset sopimusoikeudelliset sekä hallinto-oikeudelliset periaatteet. Hallinto-oikeuden esille nostaman hallintolain 6 §:n tasapuolisen kohtelun lisäksi sitoo hallinnollista päätöksentekoa myös samaisen lainkohdan luottamuksensuojan periaate:

 

-          Viranomaisen toimien on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella odotettuja odotuksia.

-          Yksityishenkilön tulee voida luottaa siihen, että viranomaistoiminta ei ainakaan taannehtivasti muutu siltä osin, kuin se vaikuttaa yksityiseen etuun tai oikeuteen rajoittavasti tai muuten negatiivisesti.

-          Voimassaoleviin oikeussuhteisiin ei yksipuolisesti voida taannehtivin toimenpitein puuttua.

 

Kettusen ja kaupungin kesken on sopimusta pidetty tällä hetkellä yli neljän vuoden ajan voimassaolevana ja pätevänä sopimuksena. Ajan kuluminen korostaa voimakkaasti luottamuksensuojan merkitystä, niin sopimusoikeudellisesti kuin hallinnollisesti. Takaisinperintä yksiselitteisesti loukkaisi Kettusen oikeutta. (KHO 1943-I I-769).

 

Myös luottamuksensuojan periaatetta on sovellettava suhteessa kaikkiin kuntalaisiin tasapuolisesti. Hallinto-oikeus on jättänyt arvioimatta eri hallinto-oikeudellisten periaatteiden painoarvoa keskenään. Niin ikään hallinto-oikeus on sivuuttanut päätöksentekoon liittyvän sopimusoikeudellisen problematiikan täysin.

 

Yhä edelleen on syytä muistaa, että kaupungilla ei ole olemassa todettua, velvoiteoikeudellista saatavaa, jonka perimistä se voisi harkita. Harkintaprosessi valtuustossa on sikäli ollut ”ennenaikainen”. On selvää, että jos kaupungilla olisi ollut velvoiteoikeudellinen tuomio Kettusta vastaan (eli lainvoimaisesti todettuna erorahasopimuksen pätemättömyys) lienee kaupungin velvollisuutena ollut ainakin yrittää periä sen mukainen saatava Kettuselta, tarvittaessa oikeusteitse. Valtuustossa asiaa käsiteltäessä harkintaa on rajoittanut se, että mitään oikeudellista perustetta periä ei ole ollut olemassa.

 

7. Sopimuksen noudattamisella on huomattava juridinen merkitys

 

Pidän kestämättömänä hallinto-oikeuden väitettä siitä, että sillä seikalla, että osapuolet ovat noudattaneet sopimusta, ei olisi oikeudellista merkitystä.

 

Sopimusoikeudellisesti noudattamisella on huomattava relevanssi. Sopimuksen noudattamisella voidaan aikaansaada jopa pätemättömän sopimuksen pätevöityminen. Sopimuksen noudattaminen yhdessä ajan kulumisen kanssa on omiaan korostamaan myös hallinnollisen luottamuksensuojan periaatteen merkitystä.

 

Kaupunginhallitus on päättänyt noudattaa Kettusen kanssa tehtyä sopimusta odottamatta sen hyväksymiseen liittyvän päätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Varsinaisessa sopimustekstissä oli todettu, että sopimuksen voimaantulo (=sitovuus) edellyttää sen hyväksymistä koskevan kaupunginhallituksen päätöksen lainvoimaisuutta. Kummankin osapuolen tosiasiallinen käyttäytyminen ja sopimuksen molemminpuolinen noudattaminen on poistanut kyseisen lainvoimaisuusklausuulin merkityksen. Kettunen on irtisanoutunut kaupunginjohtajan tehtävästä pysyvästi ja kaupunki on maksanut irtisanoutumisen edellytyksenä olleen rahallisen korvauksen. Osapuolet sitoutuivat sopimukseen toimittuaan sen edellyttämällä tavalla. Tämä asiaintila on sopimuksen päättämisen jälkeen vallinnut useiden vuosien ajan.

 

Erorahasopimus on sopijapuolten käyttäytymisen johdosta tullut osapuolia välittömästi sitovaksi. Osapuolten käyttäytyminen on toisin sanoen syrjäyttänyt sopimustekstin sisällön. Jos katsottaisiin, että näin ei voisi tapahtua, olisivat viimeistään ajan kuluminen ja osapuolten molemminpuolinen passiivisuus poistaneet oikeuden vedota pätemättömyyteen lainvoimaisuuden puuttumisesta johtuen. Osapuolet ovat tähän asti luottaneet sopimuksen molemminpuoliseen sitovuuteen. Sopimuksen voimassaoloon ja sitovuuteen ei ole täytäntöönpanon ja sopimuksen noudattamisen aikana tehty mitään varaumia. (KKO 6.9.2007 nro 1857).

 

Takaisinperintään ryhtyminen merkitsee sopimusrikkomusta kaupungin taholta ja loukkaa samalla Kettusen kuntalain mukaista oikeutta pysyä kunnanjohtajan virassa tilanteessa, jossa erorahan maksaminen oli irtisanoutumisen edellytys. Korkein hallinto-oikeushan on todennut, että Kettusen irtisanomiselle ei ole ollut kuntalain 25 §:n mukaista perustetta.

 

Kettunen on edellyttänyt erorahan maksamista irtisanoutumisensa ehdoksi. Mahdollinen erorahan takaisinvaatiminen saattaisi oikeuttaa hänet riitauttamaan itse irtisanoutumisenkin. Huonoimmassa tapauksessa kaupunki maksaisi Kettuselle korvausta sopimuksenmukaista määrää huomattavasti enemmän.

 

8. Korvauksen takaisinperintä jäisi ilmeisen tuloksettomaksi

 

Mikäli kaupunki ryhtyisi perimään takaisin sopimuksen johdosta maksamaansa suoritusta siviilikanteella (mikä käytännössä olisi perinnän ainoa mahdollinen toteuttamistapa), syntyisi Kettuselle välittömästi oikeus esittää vaatimuksia kaupunkia vastaan vahingonkorvauksen muodossa, mahdollisesti myös muunkinlaisia vaatimuksia. Perintään ryhtyminen tarkoittaisi sopimusoikeudellisesti sopijakumppanin yksipuolista vetäytymistä sopimuksesta. Kyseessä olisi sopimusrikkomus, joka synnyttää korvausvelvollisuuden sopijakumppanille.

 

Vastoin hallinto-oikeuden päätöksessään toteamaa katson, että kaupunki on esittänyt hallinto-oikeudelle näyttöä perinnän mahdottomuudesta. Hallinto-oikeus ei ole kuulematta Kettusta voinut tehdä asianmukaisia johtopäätöksiä kaupunginvaltuuston harkinnan oikeellisuudesta eikä siihen liittyvästä kaupungin edun arvioimisesta.

 

Sopimuksenmukaisen suorituksen vaatiminen takaisin tulisi olemaan kaupungin kannalta tulokseton, koska siitä aiheutuisi kaupungille toisen tyyppinen maksuvelvollisuus, vahingonkorvausvelvollisuus. Kettuselle sopimusrikkomuksesta aiheutuneen vahingon määrä on juridisesti erittäin kompleksinen kysymys. Sopimusoikeudellisesti kyse on joka tapauksessa positiivisen sopimusedun korvaamisesta: Kettunen tulee saattaa asemaan, jossa hän olisi, jos sopimus olisi toteutunut.

 

9. Perinnästä luopumiselle on esitetty ”kunnan toimialaan liittyviä seikkoja”

 

Kunnan toimiala käsittää julkisoikeudellisen toimialan lisäksi myös yksityisoikeudellisen puolen. Kunta ei voi toimia pelkästään julkisoikeudellisten oikeustoimien varassa. Kunnat tekevät myös monia yksityisoikeudellisia oikeustoimia kuten työsopimuksia, kiinteistökauppoja, urakkasopimuksia ja hankintasopimuksia.

 

Kunnan yksityisoikeudellinen toimiala on lain nimenomaisen sääntelyn ulkopuolella sikäli, että laki ei tällaisen tehtäväpiirin sisältymistä kunnan toimialassa laisinkaan tunne. Asia on ikään kuin itsestään selvä. (Heuru, Kuntalaki käytännössä 2001, s.58).

 

Kunnan yksityisoikeudellisen toimialan näkökulmasta on arvioitava myös mahdollinen takaisinperintäprosessi. Kaupungin perustellun käsityksen mukaan sillä ei ole oikeudellisia edellytyksiä velvoite-oikeudellisen kanteen nostamiselle Kettusta vastan. Tämä on kunnan yksityiseen toimialaan liittyvä peruste perinnästä (kanteen nostamisesta) luopumiselle. Yksityisellä toimialalla tarkoitan kuntaa oikeustoimia tekevänä oikeushenkilönä yhteiskunnassa. Jo alkujaan tuloksettomaksi osoittautuvan prosessin aloittaminen ei ole järkevää eikä kaupungin edun mukaista.

 

Siviilioikeudellisen riitaprosessin aloittaminen sopimusoikeudellisesti yksiselitteisessä tilanteessa ei olisi kunnan toiminnan yleiselle luotettavuudelle ja uskottavuudelle eduksi.

 

Merkitystä kaupungin kannalta on myös sillä seikalla, että viimekädessähän kaupungin epätodennäköinenkin saaminen riippuu Kettusen maksukyvystä prosessin päätyttyä.

 

10. Perintäkulujen kohtuuttomuudesta on esitetty näyttöä

 

Hallinto-oikeus on katsonut, että kaupunki ei ole esittänyt näyttöä perintäkulujen kohtuuttomuudesta. ”Perintäkulut” tarkoittavat tässä odotettujen, kaupunkia vastaan nostettavien oikeusprosessien ”hintaa” kaupungille.

 

Erorahojen vaatiminen takaisin voisi tapahtua ainoastaan siviilioikeudellisella velkomuskanteella käräjäoikeudessa sen jälkeen kun sopimuksen pätemättömyys olisi lainvoimaisesti todettu. Kaupungin aloittamasta sopimuksen pätemättömyyttä tavoittelevasta prosessista suurella todennäköisyydellä seuraisi uusia vaatimuksia kaupunkia kohtaan, koska kanne merkitsisi sopimusrikkomusta, yksipuolista vetäytymistä sopimuksesta ja samalla Kettusen edun loukkaamista.

 

Kulut mahdollisesti useammassa oikeusasteessa nousevat notorisestikin kymmeniin tuhansiin euroihin. Perintäkuluja on pidettävä ainakin erittäin suurina.

 

11. Vaihtoehto: Päätöksestä ei valiteta

 

Jos kaupunginhallitus päätyy siihen, että asiasta ei valiteta, eikä kukaan muukaan päädy valittamaan, silloin hallinto-oikeuden päätös jäisi lainvoimaiseksi. Lainvoimaiseksi tultuaan hallinto-oikeuden päätös kumoaa valtuuston 15.1.2007 tekemän päätöksen jättää eroraha perimättä. Kumoaminen tarkoittaa sitä, että valtuuston tekemää ratkaisua ei sen jälkeen ole olemassa eikä sillä ole tarkoitettuja oikeusvaikutuksia. Katson, että silloin kaupungille syntyy velvollisuus käsitellä asia uudelleen. Tähän hallinto-oikeus ei ole ottanut kantaa, mutta oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että asian palauttaminen on usein seurauksena kunnallisvalituksesta.

 

Lainvoimainen hallinto-oikeuden kannanotto oikeuskirjallisuutemme mukaan sitoo uutta päätöksentekoprosessia, ellei asiaan liittyvä uusi olennainen selvitys edellytä siitä poikkeamista.  Asiaa uudelleen käsiteltäessä tulisi nähdäkseni päätyä aikaisemmasta päätöksestä poikkeavaan lopputulokseen.

 

12. Kenellä muulla on asiassa valitusoikeus?

 

Jutun vireille laittaneilla valittajilla ei liene jatkovalitusoikeutta, koska heillä ei ole valitusintressiä – hallinto-oikeuden päätös oli heille myönteinen.

 

Pekka Kettusella asianosaisena lienee oikeus hakea päätökseen muutosta, koska häntä ei ole asiassa lainkaan kuultu. Vetoaminen muotovirheeseen riittänee siltä osin, eikä valituksen tueksi tarvita muita perusteluja.

 

Hallinto-oikeus ei tiedustellessani asiaa ollut lähettänyt päätöstä Kettuselle tiedoksi. Valitusaika ei hänen kohdallaan liene siinä tapauksessa alkanut kulua.

 

Lopuksi

Korkeinta hallinto-oikeutta tulisi vaatia korjaamaan virheellinen hallinto-oikeuden päätös, joka voimaan jäädessään saattaa tarpeettomasti jatkaa Pekka Kettusen erorahasta syntyneiden oikeudenkäyntien sarjaa.

 

Katson, että Jyväskylän kaupungin käytettävissä olevat toimintavaihtoehdot Pekka Kettusen eroraha-asiassa ovat joko yrittää perääntyä sopimuksesta vaatimalla siviilikanteella sopimuksen julistamista pätemättömäksi, sekä rahojen palauttamista takaisin, tai noudattaa voimassaolevaa sopimusta.


Ensimmäinen vaihtoehto ei ole käsitykseni mukaan todellinen vaihtoehto. Se aloittaisi sopijapartien välisen pitkän, vaikean ja kalliin siviiliprosessin, minkä prosessin lopputulos ei tule olemaan kaupungin etujen mukainen. Kaupungilla ei ole realistisia mahdollisuuksia menestyä oikeudenkäynnissä sopimuksen pätemättömyyden toteamiseksi.

 

Toinen vaihtoehto, sopimuksen kunnioittaminen, lopettanee oikeudenkäynnit. Siitä ei aiheudu kaupungille lisäkustannuksia.

Pitkälläkään hallinnollisella prosessilla ei saada lopullista vastausta yksityisoikeudellisen sopimuksen pätevyyskysymykseen, jonka arvioimiseen hallinto-oikeuksilla ei ole toimivaltaa.

 

Päätösliite: (jakelu jäsenet)

-          valituskirjelmä

 

Kaupunginjohtaja Anderssonin ehdotus

 

1.      Kaupunginhallitus päättää valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden 27.6.2008 antamasta päätöksestä.

2.      Kaupunginhallitus hyväksyy korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehdyn valituskirjelmän sisällön liitteen mukaisena.

 

Päätös        


http://www3.jkl.fi/paatos/kh/2008/28071200.1/frmtxt273.htm



Sivun alkuun!





 

 

2012-05-02: Sivustolta on poistettu Keski-Suomen käräjäoikeuden 24.1.2012 antaman kunnianloukkausta koskevan tuomion 12/230 R11/268 johdosta tuomiossa mainittujen henkilöiden asianomaistiedot rikoksentekoajalta 6.5.2007 - 18.1.2012. Tuomio luettavissa osoitteessa: http://www.n3.fi/tuomiot/keskisuomiko20120124/etusivu.htm

 

 


POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2008: Linkit tarkistettu ja korjattu keskiviikkona 17.02.2016.
Sivuston poistot joulukuu 2015 - helmikuu 2016. Lisäksi torstaina 03.03.2016
Sanoraama.fi on Nettisanomat.com-sivuston kopiosivusto. Nettiin keskiviikkona 2016-10-26.