<edellinen seuraava>
Sanoraama.fi on Nettisanomat.com-sivuston kopiosivusto.
POISTOT (HO 19.11.2015)


Halonen, Irakin sota, Guantanamo, Tsetsenia - Gallup-sota - Pakkoruotsi


2006

Sanomisen ja julkaisemisen
vapautta vuodesta 1999.

John Lennon   Double Fantasy   Yoko Ono.

 

Maanantaina 9. tammikuuta 2006. Etusivu. Nro 456.
Nettisanomat toivottaa lukijoilleen onnellista vuotta 2006!

 
 

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Maisema

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

 

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 

8-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Loskaa pakoon Aseman ja tunnelin kautta kohti Manskua. Kuvat Pertti Manninen.


extra!

Kuvat lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 12.23 - 12.25. Isonna kuvat!

Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!

1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta..." 2-sarja. "Sinisestä hetkestä ..." 3-sarja. "Kaupungin valoista ..." 4-sarja. Kaksoset isomummia ..." 5-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Matkalla Anttilasta ..." 6-sarja. Matkalla Taloustalosta ..."  7-sarja. Loskaa pakoon Aseman ... 8-sarja. ... ja tunnelin kautta ..."

Extra! Nettisanomat sunnuntaina 08.01.2006.
Ilta-Sanomat syyttää pääministeriä ja presidenttiä valehtelusta!


Extra! Nettisanomat maanantaina 09.01.2006.
Vanhanen ja Halonen kiistävät Ilta-Sanomien väitteet Nato-yhteistyön salailusta.


Ilta-Sanomat maanantaina 09.01.2006.
"Vaalikamppailuun tuli lisää NATO-sähköä. IS:n lauantainen Nato-uutinen herkisti viikonlopun vaalikampanjointia. Timo J. Anttila. Keminmaa. Kari Valtonen. Jyväskylä.
 
Presidentinvaalien ehdokkaat joutuivat viikonvaihteen aikana ottamaan kantaa IS:n lauantaiseen Nato-uutiseen. Uutisessa viitattiin ministeriön muistioon, jossa Suomi valmistautuu osallistumaan Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) harjoituksiin.
Aikaisemmin pääministeri Matti Vanhanen on vakuuttanut, että asiaa ei ole hallituksessa käsitelty. IS:n uutisen jälkeen pääministerikin muisti asian paremmin. Vanhanen pitää erittäin tärkeänä, että Suomi pyrkii yhteensovittamaan EU-joukkonsa toiminnan Naton standardien kanssa.
- Sitä tehdään Nato-maiden kanssa yhdessä. Se on hyvin määrätietoinen tavoite, eikä sitä ole peitelty, vakuutti Vanhanen eilen Keminmaalla.
Vanhasen mukaan kohua herättänyt NRF-yhteistyö on luonnollinen osa Suomen kriisinhallintatoimintaa. Päätöksiä itse harjoituksiin osallistumisesta ei ole kuitenkaan tehty, koska Nato ei järjestä NRF-harjoituksia tänä vuonna.
- Harjoituksiin osallistumisesta päätetään aina erikseen. Se on poliittinen päätös.
Suomea ei uiteta Natoon. Keväällä hyväksyttyä kumppanuustavoitetta pääministeri pitää teknisenä, ei poliittisena päätöksenä, vaikka sen myötä Suomi vie Nato-yhteistyön uudelle ulottuvuudelle.
- Poliittinen päätös tehtiin 90-luvulla, kun päätettiin yhteensovittaa puolustusvoimat Naton standardien kanssa.
Vanhanen ei ole varma, voisiko presidentti estää veto-oikeudellaan harjoituksiin menemisen, jos asiasta tulee kiistaa.
- Tämä pitää tarkistaa juristeilta. En usko, että sellaista tilannetta tulee.

Presidentti Tarja Halonen torjuu epäilyt, että Suomi yritettäisiin salakuljettaa Natoon yhteisten sotaharjoitusten kautta. - Tällaiseen pelkoon ei ole mitään aihetta. Heti kun sotaharjoituskeskustelu lähti liikkeelle, alettiin kysellä, mitä ne herrat ovat sopineet. Nato on sellainen omalla tavallaan demokraattinen järjestö, että sinne pitää lähettää jäsenhakemus, eikä sitä käsitellä salaisesti.
Hakemuksesta ei ole päätetty. Lisäksi Nato edellyttää, että hakemuksen takana on maan kansalaisten luottamus, mitä Suomessa ei ole. Halosen mukaan Suomessa ei ole valmistauduttu muuhun kuin siihen, että EU:n kriisinhallintajoukot totetetaan ja osallistumme niihin. Halonen viittaa siihen, että jo aikaisemmin hän on sanonut suhtautuvansa varauklksella uusien velvoitteiden ottamiseen Suomelle ja osallistumiseen kriisinhallintajoukkoihin verrattuna raskaampien NRF-joukkojen harjoituksiin.
Halonen ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että Suomi osallistuisi NRF-joukkojen harjoituksiin.
- Kysymys on siitä, sopivatko nuo harjoitukset siihen tehtävään, mikä meidän joukoillamme on. Halonen muistuttaa, että olemme olleet jo pitkään Naton kumppanuusmaa ja että yhteisiä harjoituksia on tehty. Harjoitukset valitaan sen mukaan, mitä puolustusvoimat ja puolustusministeriö esittävät.
- Kuten ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoo, ei tässä ole sen kummempaa dramatiikkaa."

Juttuun liittyvä kuva: Ison Nato-tähden sakaroiden välissä kellon kulun mukaan 1) Tarja Halonen 2) Matti Vanhanen 3) Suomalaisia maastopukuisia sotilaita ja ajoneuvo 4) Sauli Niinistö.
Juttuun liittyvä asiakirja: "Asia. Eduskunnan informointi; PARP-neuvottelut 2005; Esitys uudeksi kumppanuustavoitteeksi. Oheisena lähetetään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnall ... nojalla ... Naton harjoituksiin. Tämä on erittäin tärkeää sillä, EU ei toteuta joukkojen harjoittamista. Myös muut EU:n taisteluosastoihin osallistuvat maat noudattavat Naton kriteerejä ja standardeja. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat hyväksyneet linjauksen. ..." Tähän liittyvä kuvateksti: Ministeriön muistion mukaan Suomi valmistautuu Naton nopean toiminnan joukkojen harjoituksiin.
Juttuun liittyvä lehden kansikuva (osa): "Ilta-Sanomat paljastaa: Halonen siunasi Nato-yhteistyön Sivu 2 Ilta-Sanomat Myynnissä 7-8.1.2006 Hinta 2 e". Juttuun liittyvä Helsingin Sanomien uutisen kuva (osa): "Vanhanen: Nato-harjoituksia ei ole käsitelty hallituksessa. Hallitus ei toistaiseksi ... käsitellyt suomalaisten m ... dollista osallistmista Na ... nopean toiminnan joukko ... NRF:n harjoittuksiin. Pää ... nisteri Matti Vanhanen (kesk) sanoi Ylen radiouuti ... ten presidenttiehdokashaas ... telussa keskiviikkona, että ... asiaa katsotaan sitten, jos ... kutsu tulee. Vanhasen mukaan hall ... sessa tiedetään, että Na ... valmistelu käynniss ... hänen tietojensa ... kutsua Suomelle ... ty. Tämän vuoksi ..." Näihin liittyvä kuvateksti: "IS kertoi ministeriön muistiosta 7.1. Vielä viime viikolla pääministeri Matti Vanhanen kielsi hallituksen tietävän asiasta (HS 5.1).

Lähde: Ilta-Sanomat maanantaina 09.01.2006.

Sama uutinen netissä lyhennettynä ja yhdessä asiassa erilaisena. Nettisanomat on merkinnyt eroavuuden lihavoituna ja punaisella:

Iltasanomat.fi maanantaina 09.01.2006.
"Nato-sähköä vaaleihin.
Presidentinvaalien ehdokkaat joutuivat viikonvaihteen aikana ottamaan kantaa IS:n lauantaiseen Nato-uutiseen. Siinä viitattiin hallituksen ulkoasiainvaliokunnan muistioon, jossa Suomi valmistautuu osallistumaan Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) harjoituksiin.
Aiemmin pääministeri Matti Vanhanenon vakuuttanut, että asiaa ei ole hallituksessa käsitelty. IS:n uutisen jälkeen pääministerikin muisti asian paremmin. Vanhanen pitää erittäin tärkeänä, että Suomi pyrkii yhteensovittamaan EU-joukkonsa toiminnan Naton standardien kanssa.
- Sitä tehdään Nato-maiden kanssa yhdessä. Se on hyvin määrätietoinen tavoite, eikä sitä ole peitelty, vakuutti Vanhanen eilen Keminmaalla.
Vanhasen mukaan kohua herättänyt NRF-yhteistyö on luonnollinen osa Suomen kriisinhallintatoimintaa. Päätöksiä itse harjoituksiin osallistumisesta ei ole kuitenkaan tehty, koska Nato ei järjestä NRF-harjoituksia tänä vuonna.

Presidentti Tarja Halonentorjuu epäilyt, että Suomi yritettäisiin salakuljettaa Natoon yhteisten sotaharjoitusten kautta. - Tällaiseen pelkoon ei ole mitään aihetta. Heti kun sotaharjoituskeskustelu lähti liikkeelle, alettiin kysellä, mitä ne herrat ovat sopineet. Nato on sellainen omalla tavallaan demokraattinen järjestö, että sinne pitää lähettää jäsenhakemus, eikä sitä käsitellä salaisesti. (Kirjoittajan nimeä ei mainittu).

Lähde: Iltasanomat.fi maanantaina 09.01.2006.

Muut asiaan liittyvät kirjoitukset Ilta-Sanomissa maanantaina 09.01.2006:
Pääkirjoitus. Huonomuistisia ehdokkaita. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Antti-Pekka Pietilä. Tulossa!
Professori: Osanotto NRF-harjoituksiin luontevaa. Tuomas Näveri. Tulossa!
Pääsylippu Nato-harjoituksiin. (Kirjoittajan nimeä ei mainittu.) Tulossa!
Iltasanomat.fi: Kirjoitus netissä maanantaina 09.01.2006. Tulossa!
Pääsylippu Nato-harjoituksiin.
Timo J. Anttila. Tulossa!

 
 

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Maisema

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

 

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva

 
 
 

Etsi nettisanomista!

 
 
1999 alkaen
 

 

Linkit

 
 

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit! 

 

 

Yhteys

 
 

nettisanomat.com joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
nettisanomat
@hotmail.com

 

 

3 vrk:n sääennuste

 

Nettisanomat lauantaina 07.01.2006

Nettisanomat lauantaina 07.01.2006.

Irakin sota ja Suomi vuonna 2003. Kuka oli haukka? Osa 2.

Verkko kiristyy, piiri pienenee. Mitä tapahtui Utvan kokouksessa?

Presidentti Tarja Halonen vakuutti MTV3:n vaalitentissä: “Pääministeri [Paavo Lipponen] ja minä olemme olleet täsmälleen samaa mieltä tässä Utvan kokouksessa ja ja kyllä mun mielestäni sillä sit vois niinku uskoa että me puhutaan totta."

Kysyä voi kuitenkin, että entä hiukan ennen kokousta ja varsinkin joulukuussa Paavo Lipposen Washingtonin matkan aikaan. Ehkä asiat joskus selviävät?

Kuka oli haukka? Osa 2. Pääkirjoitus lauantaina 07.01.2005. Pertti Manninen.

Lue myös!
Presidentin vastaukset sanatarkasti Guantanamoa ja Tsetseniaa koskeviin kysymyksiin.:
Presidentti 2006. MTV3:n haastattelussa Tarja Halonen.

Lue myös!
Irakin sota ja Suomi vuonna 2003. Kuka oli haukka? Sunnuntaina 11.12.2005.

Gallup-sota johtuu väärintulkinnoista ja -uutisoinneista, yhä vuonna 2006!

Tässä viimeaikojen gallupit ilmoitetuin virhemarginaalein kolmen nyt johdossa olevan osalta aakkosjärjestyksessä!

Ehdokas/Gallup Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006
Tarja Halonen 52,5-57,5 51,5-56,5 53,1-59,3
Sauli Niinistö 17,5-22,5 17,5-22,5 17,2-23,4
Matti Vanhanen 16,5-21,5 15,5-20,5 13,4-19,6
  Lähde: Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Lähde: Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Lähde: Keskisuomalainen perjantaina 06.01.2006

Lyhyt kommentti.

" Nettisanomat tyrmäsi Helsingin Sanomien 20.12.2005 julkaiseman HS-Gallupin. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?"
Gallup-sota. 

Kuusi vuotta sitten: Jäikö galluppeja julkaisematta?
Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset! Nettisanomat torstaina 3.2.2000. Linkki
"näköispainokseen" tällä sivulla!

Presidenttiehdokkaat kiusaavat koululaisia.
"... vannoivat ruotsinkielen pakollisen opetuksen nimiin, jopa niin, että jos suomenkielisissä ylioppilaskirjoituksissa ruotsinkielen kirjoittaminen jäisi alle 80 prosentin, niin pakkoruotsi määrättäisiin takaisin ylioppilaskirjoituksiin."
Lue lisää!

Viimeinen talousarvio. Kunnianosoitus Seppo Konttiselle.
$ $ $
 
"Yle lopetti vuoden 2006 alusta ohjelman "Talousarvio". Vaikken sitä aina osunut kuuntelemaankaan, niin aina kyllä kuuntelin, kun se kohdalle osui. Seppo Konttisen terävä ja selkeä esitystapa ja ääni tulivat tutuiksi. Hän oli aina pienen ihmisen puolella." Lue lisää!   

 

 

Vaikea kuva

 
 

 





 John Lennon   Double
Fantasy   Yoko Ono
 




Isonna!

 

Nettisanomat lauantaina 07.01.2006

Nettisanomat lauantaina 07.01.2006.

Irakin sota ja Suomi vuonna 2003. Kuka oli haukka? Osa 2.

Verkko kiristyy, piiri pienenee. Mitä tapahtui Utvan kokouksessa?

Presidentti Tarja Halonen vakuutti MTV3:n vaalitentissä: “Pääministeri [Paavo Lipponen] ja minä olemme olleet täsmälleen samaa mieltä tässä Utvan kokouksessa ja ja kyllä mun mielestäni sillä sit vois niinku uskoa että me puhutaan totta."

Kysyä voi kuitenkin, että entä hiukan ennen kokousta ja varsinkin joulukuussa Paavo Lipposen Washingtonin matkan aikaan. Ehkä asiat joskus selviävät?

Kuka oli haukka? Osa 2. Pääkirjoitus lauantaina 07.01.2005. Pertti Manninen.

Presidentti 2006. MTV3:n haastattelussa Tarja Halonen.

Toimittajina Timo Haapala ja Matti Maunu.

Suora lähetys perjantaina 06.01.2006 klo 19.30.

Toimittaja
ja tentti jatkuu paikalla on Sdp:n ja vasemmiston ehdokas Tarja Halonen puhutaan johtajuudesta

Toimittaja
kun virkakautenne suurinta tapahtumaa eli tätä Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin käsiteltiin Utvassa niin te olisitte ilmeisesti siinäkin halunnut kuunnella kansan mielipidettä ennen päätöksentekoa

mutta pääministerinä Paavo Lipponen oli tuolloin niin kuuleman mukaan sanonut että siihen ei nyt tällä kertaa ole aikaa ja päätös piti tehdä niin jaa ja hyväksyitte päätöksen hammasta purren

niin onko teidän johtajuus oletteko te suunnannäyttäjä vai onko teillä taipumus lymytä tuolla kansan selän takana

Halonen
ei kansan selän takana kukaan lymyä mutta kansaa pitää kuunnella herkällä korvalla

mitä tulee tuohon tilanteeseen Irakin sodasta niin mä me olemme moneen kertaan sekä Paavo Lipponen että minä sanoneet että me olimme kyllä yhtä mieltä asiasta eli nyt kannattais kysyä sitten tietysti se että kuka sitten ei ollut yhtä mieltä

mutta pääministeri ja minä olemme olleet täsmälleen samaa mieltä tässä Utvan kokouksessa ja ja kyllä mun mielestäni sillä sit vois niinku uskoa että me puhutaan totta

Toimittaja
Niin

Halonen
eikä lähteä hakemaan muita lähteitä

Toimittaja
te tuomitsitte YK:ssa kuitenkin tämän USA:n

Halonen
siis aivan aivan aivan

Toimittaja
USA:n hyökkäyksen

Halonen
ja sillon kun tää oli tää Lipposen Lipposen tuota noin niin hallituksen aikana niin niin me olisimme olleet Lipposen kanssa selkeämmällä tekstillä selkeämmän tekstin kannalla

itse asiassa lähes kaikki muutkin mutta kun ei kerran tultu yksimieliseksi sen selkeämmästä sanamuodosta kuin se että me olemme syvästi pahoillamme niin sen mukaan tehtiin mutta on ihan turha hakea sosialidemokraattien piiristä

Toimittaja
mutta nythän joo sitä on kritikoitu

Halonen
kuka oli (toivonut enemmän, epäselvästi puhuttu)

Toimittaja
nythän sitä on kritikoitu pääministeri Matti Vanhanen tässä teidän paikallanne

Halonen
niin hän ei ollut silloin hallituksessa

Toimittaja
joo ja Sauli Niinistö sanoivat että ei tälläista oliko oikea paikka mennä suurvallalle heristään sormea käsittääksemme siitä ovat hiukan suomen ja yhdysvaltain suhteet jäätyneet tästä teidän YK-puheestanne

Halonen
siis tästä

Toimittaja
tästä aivan

Halonen
siinä tapauksessa niin presidentti Bush olis voinut jäädyttää niinkin sanotaan nyt valtaosan YK- jäsenmaitten kanssa suhteensa jota hän suinkaan ole tehnyt mä olen istunut hänen kanssaan lounaalla

Toimittaja
teidän kilpailevat ehdokkaat

Halonen
saman samantien ja ja meillä ei ollut minkäännäköistä ongelmaa keskustella toistemme kanssa minä uskon että presidentti Bush tiesi varsin hyvin sen että mitä mieltä Euroopan Unionissa suurimmalta osaltaan asian suhteen oltiin

Toimittaja
millä julkisella foorumilla olette muuten tuonut Venäjän ihmisoikeudet Tsetsenian sodassa

Halonen
no se ei ollut siinä siinä tilanteessa esillä mutta sen sijaan että presidentti Putin kyllä tietää mun kannanotot niin hyvin että kun suomalaiset lehtimiehet kysyivät tätä eräässä näistä lehdistötilaisuuksista niin Putin ehti ennen minua vastaan vastaamaan että nyt hän kyllä tuntee presidentti Halosen kannat niin hyvin että että tässä suhteessa me olemme eri mieltä

ja minä vahvistin ja sanoin että meillä erilainen käsitys asiasta mutta minulla ei ole ollut valitettavasti enempää vaikutusvaltaa presidentti Putiniin

Toimittaja
entä entä Guantanamon vankileirit ovatko ne kansainvälisen lain mukaisia

Halonen
mä en ole ottanut siihen muuta kantaa kuin sen että mun mielestäni niin kun USA yhtä lailla kuin Euroopan Unionin maat ovat puoltaneet puoltaneet oikeusvaltioperiaatteen viemistä myöskin Irakiin ja ja näihin muihin maihin

niin silloin totta kai meidän omien asioiden pitäisi olla sellaisessa kunnossa ettei siit oo valittamista tämän vuoksi minun mielestäni näiden vankil tämän vankilan suhteen niin olisi toivottavaa että mitä pikimmin asiat olisivat sellaisessa kunnossa että ne kestävät kansainväkisen

Toimittaja
mutta te ette ole nostaneet siitä mitään ääntä

Halonen
minä en ole antanut siitä mitään lausuntoa

Toimittaja
onko tämä vanha viisaus että ystävät läheltä viholliset kaukaa

Halonen
no se ei oo se ei mitenkään huono idea tietenkään vai onko toimittaja eri mieltä

Toimittaja
ei en todellakaan

Toinen toimittaja
oikein hyvä idea

Toimittaja
tuota tähän loppua kohden …
...
Presidentti 2006. MTV3:n haastattelussa Tarja Halonen. Toimittajina Timo Haapala ja Matti Maunu.
Suora lähetys perjantaina 06.01.2006 klo 19.30.

Lue myös!
Irakin sota ja Suomi vuonna 2003. Kuka oli haukka? Sunnuntaina 11.12.2005.

 




 




Isonna!

 

Nettisanomat torstaina 05.01.2006

Nettisanomat perjantaina 06.01.2006

Gallup-sota johtuu väärintulkinnoista ja -uutisoinneista, yhä vuonna 2006!

Tässä viimeaikojen gallupit ilmoitetuin virhemarginaalein kolmen nyt johdossa olevan osalta aakkosjärjestyksessä!

Ehdokas/Gallup Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006
Tarja Halonen 52,5-57,5 51,5-56,5 53,1-59,3
Sauli Niinistö 17,5-22,5 17,5-22,5 17,2-23,4
Matti Vanhanen 16,5-21,5 15,5-20,5 13,4-19,6
  Lähde: Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Lähde: Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Lähde: Keskisuomalainen perjantaina 06.01.2006

 
Kuva: Pertti Manninen. "Presidentillinen välipala".


Lyhyt kommentti:

1) Nettisanomat tyrmäsi Helsingin Sanomien 20.12.2005 julkaiseman HS-Gallupin jo aikaisemmin perusteellisesti artikkelissaan: HS-Humbug. Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?" Tiistaina 20.12.2005.

2) HS-Humbug jatkui sitten 31.12.2005. Analyysi jäi tekemättä matkan takia.

3) Nyt sitten Matti Vanhasen tukijoukko on riemastunut Aamulehden ja Turun Sanomien yhdessä teettämälle gallupille. Gallupin on tehnyt MC-Info Oy. Yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila riehuu Keskisuomalaisen mukaan ilmeisen tietämättömänä tutkimuksen yksityiskohdista ja ruttaa koko tutkimuksen tehneen yhtiön osaamattomaksi.

Kuoroon yhtyy, niinikään Keskisuomalaisen mukaan professori Pertti Suhonen, jolta irtoaa yksi järkeväkin ajatus: pitäisi ottaa huomioon haastattelujen ajankohta. Senkin hän sitten höpäjää käsittämättömäksi lauseellaan "Jos muutosta on tapahtunut, se on täsmälleen päinvastaista kuin Aamulehti ja Turun Sanomat esittävät". Eikö professorikaan tiedä mitään virhemarginaaleista.

Edellä oleva perustuu perjantaina 06.01.2006 Keskisuomalaisessa olleisiin juttuihin. Odotan innokkaasti sitä hetkeä, kun saan käsiini alkuperäisen Turun Sanomat tai Aamulehden. Palaan asiaan.

Perjantaina, loppiaisena, 06.01.2006. Pertti Manninen.

Lue myös: Kuusi vuotta sitten:

Jäikö galluppeja julkaisematta? Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset! Nettisanomat torstaina 3.2.2000.
Linkki "näköispainokseen" tällä sivulla!


Kuvat: "Valkea joulu merenrantakaupungissa".


24.12.2005. "Pysäkillä". Kuva Pertti Manninen. Helsinki. Rautatientori.


24.12.2005. "Ei jätä pulaan". Kuva Pertti Manninen. Helsinki. Kansallisteatteri.

 




 


Kuusi vuotta sitten: Nettisanomat torstaina 03.02.2000.

tiistaina 1.2.2000
Jäikö galluppeja
julkaisematta?


Tiistaina ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä monelta taholta esitettiin ylläoleva kysymys, myös nettisanomat.com:issa.
torstaina 3.2.2000

Jäikö Aho sittenkin liikaa?
Vain äänestys-
vilkkaus voi kääntää tilanteen?
lue lisää!
UUDET GALLUPIT
V
iime viikolla:
Värisuorat SDP ja Keskisuomalainen Oy.
Uusia tappajan ystäviä.

"Sippulanniemen golf-kaava hyväksyttiin mutinoin Jyväskylässä".
 

Halosella jo lähes puolet äänioikeutetuista!
Ahon kannatus vakiintunut liian alas?

keskiviikkona 2.2.2000
Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset!

Helsingin Sanomat ei kertonut luki-
joilleen juuri mitään!

"Suomen Gallup, joka tekee Helsingin Sanomille gallupeja, ei ole mitannut viime viikolla ehdokkaiden kannatusta."

Helsingin Sanomat torstaina 3. helmikuuta 2000.


Kommentti:

Ainutlaatuista on, että Helsingin Sanomat joutuu selittämään tekosiaan ja se, että Suomen Gallup Oy:n tutkimusjohtaja kertoo toimeksi-
antajansa tekosista näinkin paljon.

Pasmat ovat menneet sekaisin ja voi vain kysyä olisiko tiedustelut jätetty tekemättä, jos Halonen ei olisi ollut näinkin selvässä johdossa ennakko-
äänestyksen aikana?

Linkit: (20.1.2000)
Riittääkö Halosen kaula?
Kestääkö Ahon pinna?

Gallupit oikein, tulkinnat väärin?
Laatugallupit kansalaiskeskustelua (Otteita dosentti Seppo Laaksosen kirjoituksesta).

Pääkirjoitus. Helsingin Sanomat ja nolla.
Sosialisointia Jyväskylässä:
Epäpyhä allianssi (SDP, vas, krist ja vihreät sekä GOLF-puolue) ryöstää asukkaiden talot ja rannat Sippulanniemessä!
Keskisuomalainen hiljaa
kuin kusi sukassa!
Raid tappaa.

Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.

Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Unto Hämäläinen:

"Me emme kerro etukäteen gallupeistamme ulkopuolisille. Toinen sääntö on, että kaikki tilatut gallupit julkistetaan."

Suomen Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen:

"Alkuperäinen ajatus oli, että tutkimuksia olisi tehty yksi viikossa."

" Osittain ensimmäistä kierrosta seuranneen kritiikin vuoksi mentiin sille linjalle, että ennakkoäänestyksen aikana tutkimuksia ei tehdäkään."


" Väittämät että mittauksilla pyritään vaikuttamaan ihmisten äänestämiseen tulivat niin yleiseksi."

" Päätös tehtiin yhdessä toimeksiantajan (Helsingin Sanomien) kanssa."

Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.

Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.

Yleisradion tv-uutisten päällikkö Ari Järvinen:

"Parissa päivässä tehty laaja puhelingallup maksaa vähintään 50000 markkaa."

"Ensimmäinen äänestystulos oli tavallaan jo yksi mittaus, ja edellinen mittaus oli vaalia edeltäneeltä viikolta."

"Lisäksi on arvioitava, missä tahdissa ihmiset ylipäätään sortteeraavat näkemyksiään."

"Ihan mukava näitä olisi tehdä vaikka koko ajan, mutta puhelintutkimukset eivät ole ihan halpoja."

Lue lisää!


Muut lehdet:
Keskisuomalainen on osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, kun on saanut puristettua ajankohtaiseen paikkaan nämä haastattelut.

Keskisuomalainen 2.2.2000

"Gallupien kritisointi vähensi kyselyitä toisella kierroksella"

"Ainakin Helsingin Sanomat pudotti varauksistaan yhden tutkimuksen.
Mittauslaitosten kanssa yhteistyötä tekevien suurten tiedotusvälineiden oletettiin teettävän gallupeja viikottain. MTV3 toimi näin, mutta Helsingin Sanomat ja Yleisradio päättivät jättää viime viikon väliin.

Helsingin Sanomat oli varannut koko toisen kierroksen Suomen Gallupilta. Tutkimusjohtaja Juhani Pehkosen mukaan alkuperäinen ajatus oli, että tutkimuksia olisi tehty yksi viikossa. -Osittain ensimmäistä kierrosta seuranneen kritiikin vuoksi mentiin sille linjalle, että ennakkoäänestyksen aikana tutkimuksia ei tehdäkään. Väittämät että mittauksilla pyritään vaikuttamaan ihmisten äänestämiseen tulivat niin yleiseksi. Päätös tehtiin yhdessä toimeksiantajan kanssa, Pehkonen sanoo.

Kaikki tilatut julkistetaan
Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Unto Hämäläinen kommentoi tietoa vain kertomalla lehden toimintaperiaatteista. -Gallupien osalta meillä on kaksiosainen sääntö. Ensinnäkin: me emme kerro etukäteen gallupeistamme ulkopuolisille. Toinen sääntö on, että kaikki tilatut gallupit julkistetaan. Hämäläisen mukaan HS sopii vuosittain Suomen Gallupin kanssa tietystä toimintatavasta, jota tarkennetaan "kun tilanne tulee päälle". Hämäläistä huvittaa, että gallupeja nyt vaaditaan lisää, kun niitä vielä ensimmäisellä kierroksella voimakkaasti kritisoitiin. -Ei kohrin koskaan, hän päättelee.

Rahakin vaikuttaa
Yleisradion tv-uutisten päällikön Ari Järvisen mukaan päätös toisen kierroksen kahdesta tutkimuksesta tehtiin heti ensimmäisen kierroksen jälkeen. -Kolme viikkoa on hirveän lyhyt aika. Ensimmäinen äänestystulos oli tavallaan jo yksi mittaus, ja edellinen mittaus oli vaalia edeltäneeltä viikolta.

Lisäksi on arvioitava, missä tahdissa ihmiset ylipäätään sortteeraavat näkemyksiään, Järvinen perustelee. Järvinen muistuttaa, että ensimmäisellä kierroksella marmatettiin ylipäänsä gallupien tekemisestä. Loppuvaiheessa niiden julkistamisia sattui samoihin päiviin, ja kun vielä jotkut lehdet julkistivat omia lukijakyselyjään, syntyi mielikuva hyvin monista tutkimuksista. -Ihan mukava näitä olisi tehdä vaikka koko ajan, mutta puhelintutkimukset eivät ole ihan halpoja.

Taloudellista puoltakin pitää harkita tarkkaan.
Kyselyjen hinta nousee toisella kierroksella, kun aikaa on vähemmän. Parissa päivässä tehty laaja puhelingallup maksaa vähintään 50000 markkaa. Normaaliaikana yksittäisiä kysymyksiä voi ostaa muutamalla tuhannella markalla, jos tuloksia on aikaa odotella pari viikkoa.

Tutkimus vai huhut?
Gallup-tauko on ihmetyttänyt erityisesti Esko Ahoa (kesk.) ja hänen nousu-uskossa eläneitä tukijoukkojaan. Kuusi päivää ilman gallupeja sai liikkeelle huhuja tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista. Juhani Pehkonenkin on kuullut monen "tuttavan tuttavan" osallistuneen Suomen Gallupin kyselyyn, jota ei ole julkaistu. -Herää kysymys, onko parempi että kyselyjä rajoitetaan ja yhteiskunnassa levitetään väärää tietoa ja huhuja. Voi olla, että mittaukset kaikkine virhelähteineenkin ovat mutu-tietoa parempia, Pehkonen huomauttaa.

Tämän viikon gallupeiden julkistamispäiviä varjeltiin vielä tiistaina päivällä tiukasti. Ylestä ja MTV:stä todettiin vain, että yksi tutkimus on tulossa "ennen vaaleja". Helsingin Sanomat ei vahvistanut edes tutkimuksen tekoa, mutta Pehkosen mukaan se on tulossa. Tv-uutisten Järvinen perustelee salaamista sillä, etteivät vaalin osapuolet yrittäisi puljata tuloksia ja niiden julkistamista. Tieto kyselyn tekoajankohdasta vaikuttaisi esimerkiksi kampanjoiden suunnitteluun."

Muut lehdet:
Keskisuomalainen on osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, kun on saanut puristettua ajankohtaiseen paikkaan nämä haastattelut.

Keskisuomalainen 2.2.2000


Muut lehdet:

Keskisuomalainen 2.2.2000

"Kolme suurta varaavat tärkeimmät gallupit"

Presidenttigallupeja voivat vaalien ratkaisuvaiheessa tehdä käytännössä vain kolme tiedotusvälinettä, jotka tekevät yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa pitkäaikaisilla sopimuksilla.

Helsingin Sanomat on jo vuosikymmeniä teettänyt mielipidetutkimuksia Suomen Gallupilla.

Yleisradion kumppani on Taloustutkimus, ja MTV3 on uusimpana tulokkaana valinnut partnerikseen Research Internationalin.

Tutkimuslaitokset myyvät gallupeja myös muille, mutta suuret välineet varaavat itselleen pitkät tutkimusjaksot vaalien alta. Niiden väliin ei päästetä muita, jotta tulosten kiinnostavuusarvo ei kärsisi.

Myös puolueet teettävät kannatuskyselyjä omaan käyttöönsä. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kampanjatoimistot ostivat mittauksia itsekin, mutta toisella kierroksella ne eivät ole mahtuneet mukaan."

Keskisuomalainen 2.2.2000
Jukka Löytömäki

Kuusi vuotta sitten: Nettisanomat torstaina 03.02.2000.


 Tämän etusivun loppuosaan!

sivun alkuun!


Banneri " Haku - Nettisanomat 10v - Arsedel - Midnight Sun Restaurant" poistettu yläbannerin alapuolelta keskiviikkona 2011-09-07 koko vuodelta 2006. Katso 2006-01-01-sivulta. Arkisto: www.12.fi. Linkit tarkistettu, html-koodi kiillotettu 2011-09-18. Sivujen osittainen jako johtui aikoinaan vallinneista linjaongelmista. pm.
POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2006: Linkit tarkistettu ja korjattu sunnuntaina 14.02.2016. Linkit 01.26.2016 ilmoittavat virheesta.
Sivuston poistot joulukuu 2015 - helmikuu 2016. Lisäksi torstaina 03.03.2016
Sanoraama.fi on Nettisanomat.com-sivuston kopiosivusto. Nettiin keskiviikkona 2016-10-26.