1999 Sanoraama.fi on nettisanomat.com yksipalstaisena.
Sanoraama 1999/06
etusivu
 
kuva: erkki manninen

Kuka määrää kurssin?


"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?"
Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen vauhdissa!
lue lisää!
Pääseekö kunnanjohtaja Pipatti pälkähästä?
lue lisää!
Lehti tuomarina
- Keski-suomalainen
lue lisää!

Pynnönen: "Ihmisten riitely halvaannutti kunnan"
lue lisää!

Ralliturmaa vähätellään
lue lisää!

Kotti: uutta maanantaisin, tarkkaile!

Lordi Carringtonin arvio Naton pommituksista
lue lisää!
Yliopisto vs. Ammatti-korkeakoulu
lue lisää!
Tupakka-mainos nyt Ilta-lehdessä
lue lisää!
Viikon nettikysymys:
1999/6 torstaina syyskuun 9. päivänä 1999
Sanoraama
joka torstai
sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999

Kuka määrää kurssin?kuva: erkki manninen

Jokaisella lapsella on synnynnäinen oikeus elämään.
Lapselle on taattava henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytykset.

(YK:n lapsenoikeuksien julistuksen 6. artiklan tiivistelmä)

Lapsella on syntymästään lähtien oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Lapsella on oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan, mikäli tämä on mahdollista.

(YK:n lapsenoikeuksien julistuksen 7. artiklan tiivistelmä)


Hakemisto ja aiemmat lehdet >


Kuvagalleria>
Tietoa - kuvia - linkkejä >

Oliko puhemies Riitta Uosukaisen kieltäytyminen kokoomuksen presidentti-ehdokkuudesta aito?


kyllä, oli aito
ei, ei ollut
Mielestäni...


Viime viikolla:
Laajavuoren ralliradan tarpeellisuudesta äänet menivät tasan:
50 % puolesta, 50 % vastaan!
Kirjoita mielipiteesi!

ilmoitustila ja nettisivut edullisesti!

Tämän Nettisanoman suunnitteli, toimitti ja kirjoitti jutut sekä valitsi kuvat Pertti Manninen.
Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi!
Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi!Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi! Kirjoita mielipiteesi!etusivulle!

"Eikö sitä öykkäriä saada millään kuriin?" Kaupunginjohtaja Pekka Kettunen vauhdissa

Jyväskylän yliopisto oli kutsunut tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren vihkimään bio- ja ympäristötieteiden uudisrakennusta, Ambioticaa perjantaina 3.9.1999. Niinkuin asiaan kuuluu yliopiston rehtori Aino Sallinen meni arvovierastaan vastaan lentokentälle.

Yht'äkkiä paikalle pyyhälsi mustassa autossaan Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen, joka tönäisi rehtori Sallisen syrjään ja ilmoitti ottavansa isännän roolin. Sivistyneenä ihmisenä rehtori ei voinut muuta tehdä kuin haukkoa henkeään ja alistua tämän lurjuksen edessä.

Kaupunginjohtaja Kettunen on kyllä tunnettu moukkamaisesta käytöksestään, mutta vuosi sitten kaupunginhallitukselta saaneen muistutuksen: "Kaupunginhallitus edellyttää, että kaupunginjohtaja Pekka Kettunen käyttäytyy asiallisesti kaikissa olosuhteissa" luultiin hiukan hillitsevän kaupunginjohtajan erikoista luonteenpiirrettä.

Kaikki juontaa perimmältään siitä, että kaupunginjohtajalle annettiin alusta lähtien pelastajan rooli ja vapaat kädet huseerata. Ensimmäiseksi työkseen hän antoikin sitten tiedotussihteerille potkut ja hääti hänet asunnostaan, josta sisustutti itselleen virka-asunnon. Vastuussa ovat tietenkin poliittiset päättäjät, jotka ovat sallineet tämän menon. Tämän viimeisen törmäilyn jälkeen on jo kuultu hiljainen valitus: "Eiko sitä öykkäriä saada millään kuriin?"
(12 ti 7.9.1999 pm)

Pääseekö Pipatti pälkähästä?

Jyväskylän käräjäoikeus hylkäsi maanantaina 6.9.1999 Jyväskylän kunnanjohtajaa Tarmo Pipattia vastaan nostetut virkarikossyytteet.

Oikeus totesi Pipatin rikkoneen valtuuston ohjeita tarjouspyynnöistä, mutta menettely ei toteuttanut virkarikoksen tunnusmerkkejä.

Asia tutkittiin oikeudessa sen johdosta, että Pipatti oli ominpäin ottanut konsultin avustamaan Pappilanvuoren lämpöyhtiön myynnissä ja hyväksynyt yhden miljoonan markan suuruisen konsulttipalkkion maksamisen.

Pipatin pelastukseksi koitui se, että hän oli sentään keskustellut konsultin käyttämisestä joidenkin kunnanhallituksen jäsenten kanssa etukäteen.

Pipatin oikeudenkäyntikulut 175.000 markkaan asti jäävät valtion korvattavaksi ja maalaiskunta joutuu maksamaan oikeudenkäyntikulujaan 50.000 markkaa.

Mikäli syyttäjä Matti Jakosuo ja maalaiskunnan kunnanhallitus tyytyvät käräjäoikeuden päätökseen, se jää lainvoimaiseksi ja Pipatti pääsee pälkähästä.
(12 ti 7.9.1999 pm)

etusivulle!

Lehti tuomarina - tapaus Keskisuomalainen

Paljon on puhuttu median tuomioista ja tuomarina olemisesta. Jyväskylässäkin on oma lehdistötuomarinsa ja -tuomioistuimensa.

Keskisuomalainen on Pipatin jutussa hanakasti tarjoillut ohjeitaan, jopa vaatimuksiaan.

Lehti vastusti aikoinaan oikeusjutun nostamista ja vaati, että Pipatin menettely Lämpöyhtiön konsultin valitsemisessa ja palkkion maksamisessa olisi pitänyt hyväksyä tutkimatta asiaa sen kummemmin, lehti jopa painosti päättäjiä olla nostamatta oikeusjuttua.

Nyt käräjäoikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen tuomarina ja oikeuslaitoksena toimiminen näyttää jatkuvan. Suuriotsikkoisen "Käräjäoikeus hylkäsi syytteet kunnanjohtaja Pipattia vastaan"-selostuksen vieressä on varapäätoimittaja Risto Pynnösen kolumni, jossa neuvotaan tyytymään päätökseen ja lopettamaan "baaripolitiikon asteella kuohuminen"!
(12 ti 7.9.1999 pm)
Muut lehdet: Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Risto Pynnönen tiistaina 7.9.1999 kolumnissaan "Ihmisten riitely halvaannutti kunnan".

"Kunnanjohtaja Tarmo Pipattia vastaan nostettu ajojahtimainen oikeusprosessi on osa Jyväskylän maalaiskunnassa pitkään kytenyttä riitaa, jota erityisesti monet valtuutetut, hallituksen jäsenet ja osa kunnan terävimmästä huipusta ovat käyneet. Liian harvat ovat tässä joukossa säilyttäneet malttinsa."
...
"Itse kunkin päättäjän tulisi nyt tutkistella, miksi on sorruttu kuohumaan baaripolitiikon asteella ja miksi Suomen suurimpiin kuuluvan kunnan päätöksenteko on halvaannutettu."

"Paras, mitä nyt voi toivoa, on että käräjäoikeuden päätökseen tyydytään ja että tästä alkaa entistä paremman yhteistyön kasvatus Jyvässeudulla. Käräjäoikeuden pesän selvitys ei koske pelkästään Jyväskylän maalaiskuntaa vaan koko seudun aluetta. Ramman kunnan on mahdotonta kehittyä ja palvella asukkaitaan."

"Tappionsa kärsineiden on nähtävä, missä kulkee kiihkoilun raja. Riitely on tuottanut asukkaiden tappioksi miljoonavahingot. Vetoaminen ylempiin oikeusasteisiin on vain toivotonta myrkyn kylvämistä, jossa kunta menettää lisää etsikkoaikaansa. Olisi jo aika kasvattaa kunnan mainetta."

Muut lehdet: Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Risto Pynnönen tiistaina 7.9.1999 kolumnissaan "Ihmisten riitely halvaannutti kunnan".

Sanoraama.fi 09.09.99. pm

Lordi Carringtonin arvio Naton pommituksista
"Mielestäni Naton pommitukset todella olivat edellytyksenä Kosovan albaanien karkotukselle. Juuri pommitukset antoivat aiheen etniselle puhdistukselle. Me toimeenpiteillämme pahensimme suuresti tilannetta. On yleensäkin erehdys tehdä interventiota sisällissotaan. Koko asioiden hoito Balkanilla on ollut alusta lähtien epäonnistunutta. Euroopan unioni on tehnyt katastrofaalisen typeriä ratkaisuja entisen Jugoslavian suhteen."

kuva: Pertti Manninen

Euroopan yhteisön Jugoslavia-valtuutettuna toimineen Lordi Carringtonin haastattelusta suomentanut Pekka Visuri 3.9.1999 vastatessaan Keskisuomalaisen 31.8.1999 julkaistuun pääkirjoitukseen. Lordi Carringtonin haastattelun pääkohdat internetissä BBC:n uutisissa 26.8 ja The Guardian-lehden arkistossa 27.8.1999.

Sanoraama.fi 09.09.99. pm

Lue myös "Nato ei tee virhearvioita"
12 1999/5 (ma 31.8.1999)Ammatti-korkeakoulu vs. Yliopisto
(Pieni osa rehtorien lukuvuoden 1999-2000 avajaispuheista)
Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Mauri Panhelainen
tiistaina 31.8.1999
Ammattikorkeakoulujen tavoite on nostaa maan koulutustasoa siten kuin työelämän jatkuvasti kasvavat vaatimukset edellyttävät.

Pääasia on koulutuksen laadussa ja tuloksissa, ei järjestelmissä tai statuskilpailussa. Työmarkkinat arvostavat yhä enemmän tosiasiallista osaamista, ei niinkään muodollisia tutkintoja.
Ammattikorkeakoulujen perustaminen tähtäsi siihen, että luodaan tehokas käytännöllispainotteinen korkea-asteen koulutusväylä työelämään ja otetaan samalla sen tarpeet paremmin huomioon. Tällä tavoin myös nopeutetaan uudenlaisten osaajien kouluttamista ja tuetaan välttämätöntä rakennemuutosta.

Kun tässä on onnistuttu kohtuullisen hyvin, on syytä jatkaa omaleimaista, suoraan työelämään koulutettavaa ammattikorkeakouluopetusta.

Jyväskylän yliopiston
rehtori Aino Sallinen
keskiviikkona 1.9.1999

Vapaaehtoisena alempi tutkinto toimii mielestäni hyvin. Se lisää opiskelijoiden valinnanmahdollisuuksia ja helpottaa kansainvälistä vertailtavuuutta. Lisäksi tutkinto joustavoittaa koulutuksen suuntaamista nopeasti uusille kasvualoille.

Valtaosa opiskelijoista tähtää ylempään tutkintoon, koska työllistymismahdollisuudet ovat silloin laajemmat ja ansiot paremmat.

Päättymässä olevan vuosikymmenen aikana yliopistojen rooli taloudellisen kilpailukyvun edistäjänä on korostunut vahvasti. Tehtävä ei ole katoamassa mihinkään, mutta tämänhetkisessä poliittis-yhteiskunnallisessa tilanteesssa esiin on nousemassa uudenlaisia haasteita.

Niistä arvokkaimpiin kuuluu mielestäni yliopistojen mahdollisuus edistää demokratiaa sekä vahvistaa yhteiskunnallista koheesiota työskentelemällä suvaitsevuuden, monikulttuurisuuden ja muiden humanististen arvojen puolesta.

Sanoraama.fi 09.09.99. pm

Ralliturmaa vähätellään
Keskisuomalainen piilotti Hippoksen erikoiskokeella sattuneen onnettomuuden pieneen sisäsivuille kätkettyyn muutaman lauseen selostukseen pahasti myöhästyneenä.Iltalehti sentään lopetti hiljaisuuden viikkoja myöhemmin selostaessaan näyttävästi onnettomuutta pojan päästyä kotiinsa sairaalasta. Outoa on kuitenkin keskusrikospoliisin Jyväskylän yksikön rikoskomisarion lausuma:

Ei mitään pääuutissivulla uutisena, eikä mitään pohdintaa asiana Jyväskylän tiedonpimittäjän paikkaa tavoitellen.

Jutussa "Iso kivenmurikka lensi vauhdilla päähän Jyväskylän MM-rallissa. Loukkaantuneen pikkupojan kasvoja operoitu kahdesti" kerrotaan tarkkaan tapauksesta ja pojan paranemisesta.

"Onnettomuus kuuluu rallin luonteeseen."
" Poliisi tutkii tapausta onnettomuusasiana, ei rikosasiana, joka edellyttäisi tuottamuksellisuutta tai tahallisuutta."
"Rallissa on aina riskinsä turvallisuusjärjestelyistä huolimatta." (12 ma 6.9.1999 pm)

Lue myös: "Vastaako Simo Lampinen leukaluusta?" 12 99/4 26.8.99
Tupakkamainos Iltalehdessä torstaina syyskuun 2. päivänä vuonna 1999:
Iltalehti Torstai 2.9.1999
Urheilu

"Yhden Unelman täyttymys"

Mallu
(lippalakki)

 

Mika Salo koko sivun korkuisessa kuvassa lippalakki päässään tupakkatehtaan mannekiinina tikkuaskin kokoisen tuotemerkin esittelijänä suu mutrulla.

(12 ma 6.9.1999 pm)

Mika Salo
(kasvot)

$$$

Lue myös: "MTV3 ja Helsingin Sanomat mainostavat tupakkaa lainvastaisesti!" 12 99/3 17.8.1999

Kuka määrää kurssin?

Kuvagalleria

Elämä yhdessä kuvassa:
Rullapoika

Moto Guzzi, tyttö ja puhelin

Uusia kuvia Puhkupilleistä!

Puhkupillit

Jaska Jokunen

Vanhat kuvat
kuva: erkki manninen

Tapaamiset:

Torstaisin töiden jälkeen Hemigwayssä...


Tietoa eri aloilta:

Tyylipohja
CSS1 tyylimäärittely antaa uusia mahdollisuuksia HTML-sivujen suunnittelijoille.

Tyylipohjan avulla pystytään määrittelemään sivun tarkka ulkoasu.

Tyylipohja-opas > (www.mbnet.fi/~petepe)

Colliet & Tollerit Kennel Hulivilin

Tämän Nettisanoman suunnitteli, toimitti ja kirjoitti jutut sekä valitsi kuvatPertti Manninen.

etusivulle!

Sivun valmisti Pertti Manninen 07.09.99
copyright Nettis 12 99/6

sivun alkuun!

sivun levennys ja fontit torstaina 2008-02-28 - ERIPAINOS SIVUSTOSTA NETTISANOMAT.COM

otsikko ja navigointi 16.12.2000
osa omaksi sivuksi 24.03.01

Kuka määrää kurssin?
Nettisanomat ma 6.9.1999
Pertti Manninen
 


Kapteeni Kettunen on paljon haltija, helposti karauttaa kiville, jos ei pidä kieltään kurissa ja keskellä suuta!

 

Lapset ovat luottavaisia!


Keulamies Ikonen, hallituksen puheenjohtaja, on aikamoisessa vastuussa suunnan valitsemisessa.

Matkustajat, niin nuoret kuin vanhatkin

odottavat turvallista matkaa!
 
 
Harmaa eminenssi ei paljon näy, mutta voi omistaa ja hallita koko laivan.

Suorittaja, työläinen maksaa verot ja vastaa arjen sujumisesta.
 
 
   

Vierailija on tervetullut, jos tuo rahaa tullessaan!
 

Sivustaseuraaja
 voi katsella touhua hiukan ihmeissään.
     
Niin, kuka määrää kurssin? Määrääjästä ei aina saa selkoa kovinkaan hyvin, koska päätökset hämärrytetään välillä tekijöiden toimesta ja joskus valitettavasti myös tiedotus-välineidenkin suosiollisella avustuksella. Nykyaikaan luonnollisesti kuuluva avoimuus voi olla näennäistä ja päätösten taustojen selvittäminen voi joskus olla mahdotonta ja kovin tuskallista ja hankalaa.
   
Yrittä-
nyttä
ei
kuitenkaan laiteta!

Koukku odottaa!
   
Kuvannut Erkki Manninen kesällä 1958 Kuhmoisten laiturilla.
 
  etusivulle!

1999/6 torstaina syyskuun 9. päivänä 1999
nettisanomat.com
joka torstai
sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
TOIMITUS
yhteydenotto: nettisanomat@hotmail.com
Sivun valmisti Pertti Manninen 07.09.99
copyright Nettis Nettisanomat 99/6
 

sivun alkuun!

otsikko ja navigointi 16.12.2000
   
omaksi sivuksi 24.03.01
Nettisanomat.com-sivustosta 29.07.2022.